Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θα τους έχουμε στο χέρι...

Οι απέξω τα λένε πιο χύμα: το Bloomberg στην ανταπόκρισή του για τις επερχόμενες εκλογές αναφέρει τα εξής (έμφαση δική μου):

"Ο Παπανδρέου, απόφοιτος κοινωνιολογίας του Παν/μιου του Άμχερστ της Μασσαχουσέτης, έχει υποσχεθεί να μειώσει τον αριθμό των υπουργείων και ν αδώσει περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλει επίσης να μειώσει την επιρροή των συνδικάτων και άλλων λόμπυ δημιουργώντας ανεξάρτητες αρχές που θα εισιγούνται προτάσεις σε αμφιλεγόμενα θέματα.
Η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές το 1993 όταν οι απεργίες σταμάτησαν την χώρα για σχεδόν έναν χρόνο, καθώς προσπάθησε να περιορίσει τις αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα και να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης.
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, τέως υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση του Σημίτη, δήλωσε ότι οι συνδέσεις του ΠΑΣΟΚ με τα συνδικάτα έδιναν στο κόμμα μεγαλύτερη δυνατότητα δημιουργίας συναίνεσης για αλλαγές και την αποφυγή αντιπαραθέσεων όπως οι απεργίες. Ο Σημίτης πέτυχε την είσοδο της χώρας στο Ευρώ πείθοντας τα συνδικάτα να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους για αυξήσεις που απειλούσαν να υπονομεύσουν τον προϋπολογισμό και να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό"

Για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις για παροχές και κοινωνικά προγράμματα και να γίνει σαφής ο λόγος που συμφέρει σε κάποιους το ΠΑΣΟΚ: γιατί ελέγχει τα συνδικάτα και μπορεί να αναδιανέμει συστηματικά το εισόδημα των Ελλήνων προς τα πάνω δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες ψαλίδες εισοδημάτων στην Ευρώπη. Ο κος Παπαδόπουλος παραδέχεται εμμέσως ότι αν προσπαθούσε να περάσει η ΝΔ αυτήν την πολιτική θα ξεσηκώνονταν μέχρι και οι πέτρες.

Παρεμπιπτόντως, να τι γράφει και το BBC για τις εκλογές μας, το CNN, και η Guardian.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …