Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γράμμα από την Βαλένθια: "Η Δημοκρατία επιστρέφει στην Ισπανία"

Μια Ισπανή φίλη, που βρίσκεται στα αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας και στον εναλλακτικό λεγόμενο χώρο, μου έστειλε το γράμμα που ακολουθεί σχετικά με τις εκλογές στην Ισπανία σε απάντηση σχετικού σχολίου μου στο αγγλικό ιστολόγιο... Το παραθέτω μεταφρασμένο εδώ (το πρωτότυπο αγγλικό το έχω εδώ):

"… τα είχαμε πάρει τόσο, μα τόσο, στο κρανίο που δεν μπορείς να το φανταστείς.

Το Σάββατο που μας πέρασε [πριν τις εκλογές] πέρασα τέσσερις ώρες μπροστά στα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος στην Βαλένθια, φωνάζοντας και κάνοντας θόρυβο... Ήμουν τόσο εξοργισμένη. Το χειρότερο ήταν, όπως αναφέρεις στο κείμενο σου, η αντίδραση της κυβέρνησής μας στις επιθέσεις. Προφανώς, οι πάντες σε αυτήν την χώρα ήταν σοκαρισμένοι από τις επιθέσεις. Ήταν το χειρότερο αιματοκύλισμα που έχει γνωρίσει η Ισπανία εδώ και πάρα πολύ καιρό... Τα περισσότερα θύματα ήταν φοιτητές και εργάτες... Είναι αδύνατον να μην κλάψεις... Ακόμα και αν δεν ζεις στην Μαδρίτη.

Όσοι ισχυρίζονται ότι η τρομοκρατία ήταν η κερδισμένη στις εκλογές μας δεν έχουν ιδέα του τι συμβαίνει.

1. Όπως έγραψες, οι επιθέσεις κινητοποίησαν νέο κόσμο ώστε να πάει να ψηφίσει· δεν άλλαξε την γνώμη και τόσων ψηφοφόρων του ΛΚ. Έρευνες έδειχναν ότι πάνω από το 60% των Ισπανών επιθυμούσαν μια κυβερνητική αλλαγή, ένα σημαντικό όμως κομμάτι από αυτούς δεν είχε σκοπό να ψηφίσει.
2. Η ομάδα αυτή των ψηφοφόρων αποφάσισε τελικά να ψηφίσει για δύο λόγους:
a. Κυρίως γιατί η κυβέρνηση του ΛΚ έλεγε ψέματα στον λαό σχετικά με το ποιοι ήταν οι τρομοκράτες και χειραγωγούσαν την πληροφόρηση (δεν θα πίστευες το τι έκαναν!). Δεν ήταν και η πρώτη φορά άλλωστε: Το Πρεστίζ, η γενική απεργία, τα όπλα στο Ιράκ... Είχαμε βαρεθεί τα ψέματά τους, το πως μας συμπεριφέρονταν... Το παράκαναν.
b. Και βέβαια επειδή δεν θέλαμε να συμμετάσχουμε σε έναν παράνομο πόλεμο. Δεν θέλαμε να σκοτώνονται Ιρακινοί στο όνομά μας. Αυτό άλλωστε είχε ήδη συμβεί. Γνωρίζαμε ότι θα το πληρώναμε. Όπως και έγινε. Γνωρίζουμε τι είναι η τρομοκρατία και είμαστε εναντίον της. Γνωρίζουμε ότι η μια πλευρά της είναι ο τυφλός φανατισμός, αλλά μια άλλη πλευρά της δημιουργείται από την απόγνωση, την καταπίεση και τις πιέσει από την Δύση, από χώρες όπως οι ΗΠΑ – και τώρα την Ισπανία.

Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά με τους Αμερικάνους πολίτες. Μας σκοτώνουν οι τρομοκράτες και ρίχνουμε την ευθύνη στην κυβέρνησή μας, επειδή έχει πολιτική εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παράγει μίσος και απόγνωση. Κατηγορούμε και τους τρομοκράτες που είναι υπεύθυνοι και θα προσπαθήσουμε να τους σταματήσουμε. Προσπαθούμε όμως να κατανοήσουμε το κίνητρό τους.
Εξαιτίας της εξωτερικής μας πολιτικής, δεν είμαστε αθώοι. Ακόμα και αν διαφωνούμε...
Δεν υποστηρίζαμε τις πράξεις της κυβέρνησής μας και έτσι αλλάξαμε την κυβέρνηση. Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αυτό κατανοητό;
Έχω την αίσθηση ότι αυτό που κάναμε θα έχει σημαντικές απιπτώσεις και σε άλλες χώρες... Θα το δούμε.

Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι... Αναπνέουμε ένα διαφορετικό αέρα· η δημοκρατία επιστρέφει στην Ισπανία. Και η αίσθηση είναι τόσο υπέροχη!!!!”

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …