Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περίεργα σενάρια...

Ένα βιβλίο που από τις περιγραφές μοιάζει με ατέλειωτο γλύψιμο στον Donald Rumsfeld, τον παρανοϊκό ξεκούτη με τις αυτοκρατορικές ονειρώξεις, περιέχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο που, αν βασίζεται σε πραγματικά έγγραφα, ενδέχεται να προκαλέσει κάποια ανησυχία στα μέρη μας. Σύμφωνα με μια αναφορά στο βιβλίο από το περιοδικό US News and World Report υφίσταται κάποια μυστική αναφορά της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, της διαβόητης DIA, η οποία, όπως αποκαλύπτει ο συγγραφέας του βιβλίου, λέει τα ακόλυθα για την δική μας την γωνιά του πλανήτη - επιδεικνύοντας παράλληλα και την γεωγραφική ευρυμάθεια του συντάκτη:

"...Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη της DIA για έναν ενδεχόμενο πόλεμο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ανέκαθεν αντιπάλων χωρών που βρίσκονται σε μόνιμη διαμάχη γύρω από ένα νησί του Αιγαίου, την Κύπρο [ναι, έτσι γράφει!]. Στην αναφορά εικάζεται πως παρότι και οι δύο χώρες επιθυμούν την ειρήνη, ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία της Κύπρου μπορεί να οδηγήσουν σε έναν περιφερειακό πόλεμο. "Σε περίπτωση εχθροπραξιών", αναφέρεται, "η Τουρκία και η Ελλάδα περιμένουν και κάνουν σχέδια για έναν σύντομο πόλεμο, 3-4 ημερών, και υποθέτουν ότι η διεθνής κοινότητα θα μεσολαβήσει τότε για να σταματήσει τον πόλεμο." Η DIA προειδοποιεί όμως, ότι το ΝΑΤΟ ενδέχεται να μην παρέμβει τόσο γρήγορα όσο υποθέτουν η Αθήνα και η Άγκυρα, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο μακροχρόνιο πόλεμο"...


Δεν ξέρω αν θα πρέπει να πάρουμε την προειδοποίηση αυτή σοβαρά (ιδιαίτερα αν η "Κύπρος του Αιγαίου" είναι σφάλμα της πηγής και όχι του συντάκτη). Έχοντας ζήσει στην Αμερική τους φερόμενους ως "ειδικούς" περί τα Βαλκάνια να πετάνε την μια κοτσάνα πίσω από την άλλη και να παρελαύνουν την ημιμάθειά τους περί της ιστορίας της χερσονήσου και διάφορα ατυχήσαντα σενάρια περί Κοσόβου υπερηφάνως, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πανικοβληθούμε ακόμα, ειδικά αφού δεν ξέρουμε τι είδους αναφορά ήταν αυτή και πόσο σοβαρά την παίρνουν στο ίδιο το Πεντάγωνο.
Μια άλλη "απειλή για την Ελλάδα" (πιθανόν ανάλογης εγκυρότητας) η οποία μάλιστα πρόκειται να επιπέσει στην χώρα μας αυτόν τον Αύγουστο, σύμφωνα με... ας πούμε ιστορικές, πηγές, περιγράφεται εδώ. Ας προσέξουν όσοι σκοπεύουν να παραθερίσουν στο Αιγαίο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …