Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μερικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε καθώς περνάμε από την πύλη της κολάσεως Στον γενναίο νέο κόσμο που μπαίνουμε, θυσία στους θεούς των αγορών, το πρώτο αρνί που τρώνε οι λύκοι αξιολόγησης και τα λοιπά αρπακτικά από το μαντρί της ευρωζώνης, στην πορεία προς ένα χρηματοοικονομικό Aρμαγεδδώνα - ύστατο στάδιο του υπαρκτού καπιταλισμού άλλωστε, πρέπει να προσπαθήσουμε να θυμόμαστε. Ανεξάρτητα από όλα τα άλλα, για να υπάρξει κάποια στιγμή και λογαριασμός και προοπτική στο μέλλον, όσο μακρινό και να είναι αυτό.

-          Να θυμόμαστε πως, ό,τι και να λένε οι ομιλούσες κεφαλές της πολιτικής, της μιντιοκρατίας και της αρπαχτής όλα αυτά που συμβαίνουν με τις αγορές δεν είναι φυσικά φαινόμενα, δεν είναι τσουνάμι, σεισμοί, τυφώνες. Είναι ανθρώπινες πρακτικές που έχουν κατασκευαστεί για να μεγιστοποιούν βραχυπρόθεσμα το κέρδος κάποιων. Όχι το δικό μας όμως.  
-          Να θυμόμαστε ότι οι ειδικοί στην τηλεόραση είναι ειδικοί του συμφέροντος των αφεντικών τους, πρώτα και κύρια. Είναι τα παπαγαλάκια όλων εκείνων που θα βγάλουν λεφτά από την δικιά σου καταστροφή, ή έστω θα βασιστούν σε σένα για να μην χάσουν. Εσύ θα χάσεις. Όπως έχανες και όλα αυτά τα χρόνια της «ανάπτυξης», μόνο που τώρα θα χάσεις πολύ. Πάρα πολύ.
-          Να θυμόμαστε επίσης πως αυτοί όλοι που σου ζητάνε θυσίες από τηλεάμβωνος, δεν πρόκειται να θυσιάσουν παρά ελάχιστα (στην χειρότερη περίπτωση για αυτούς) από τα περισσεύματά τους, και θα κάνουν τα πάντα για να τους τα συντηρήσεις εσύ, από το υστέρημά σου. Έχουν συμφέρον να σε πείσουν ότι εσύ βασικά φταις.
-          Να θυμόμαστε πως, όπως λέει ο Νόαμ Τσόμσκι, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε το παθιασμένο μίσος των ελίτ για την δημοκρατία και για την πλέμπα.
-          Να θυμόμαστε πως ο μετριασμός της συλλογικής δυστυχίας περνάει από την συλλογική δράση, από την αλληλεγγύη. Χωρίς αυτή ανοίγεται μπροστά μας μια περίοδος ανείπωτης βαρβαρότητας.
-          Να θυμόμαστε πως ο πελατειακός δημόσιος τομέας, η γενίκευση της διαφθοράς, η αθλιότητα των δημοσίων υπηρεσιών, το δαπανηρό εργολαβικό πάρτι των Ολυμπιακών Αγώνων, οι μίζες και οι τεράστιοι εξοπλισμοί, το σκάνδαλο των φαρμάκων και της ελλειμματικής παροχής περίθαλψης στην χώρα κ.ο.κ… όλα αυτά δεν προέκυψαν αυθόρμητα, προέκυψαν σκόπιμα, προς όφελος κυρίως εκείνων που διαχειρίστηκαν την οικονομική και την πολιτική εξουσία.
-          Να θυμόμαστε πως τα αποτελέσματα του ΔΝΤ το δείχνει η κατεστραμμένη Λετονία. Η οποία θα έχει υποστεί στο τέλος του έτους μείωση του ΑΕΠ της κατά 25% μέσα σε τρία χρόνια, την ταχύτερη κατάρρευση οικονομίας σε καιρό ειρήνης στην ιστορία. Με κοινές παραμέτρους με την Ελλάδα την παρέμβαση του ΔΝΤ και την αδυναμία νομισματικής αντίδρασης.
-          Να θυμόμαστε πως η εν λόγω Λετονία, και ιδιωτικοποιήσεις είχε κάνει, και την νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία ασπαστεί, αλλά παρόλα αυτά κατέρρευσε στην κρίση. Ίσως αυτό να δείχνει και τα όρια των ευθυνών της Ελληνικής νοσηρότητας για την κρίση χρέους της χώρας.
-          Να θυμόμαστε πως τίποτα από όλα αυτά που θα μας φορτώσουν δεν θα βγάλει  μεσοπρόθεσμα παρά στην χρεοκοπία και στην εξαθλίωση, διότι ποτέ τέτοιου είδους μέτρα του ΔΝΤ δεν είχαν διαφορετικό αποτέλεσμα. Μακροπρόθεσμα είμαστε άλλωστε όλοι νεκροί, όπως είχε πει και ο Κέυνς.
-          Να θυμόμαστε πως οι περισσότεροι πλούσιοι έχουν βγάλει ήδη τα λεφτά τους σε ασφαλέστερες χώρες και τα έχουν επενδύσει σε ασφαλέστερες αγορές.
-          Να θυμόμαστε ποιοι πρωτοστάτησαν, ποιοι μας διοίκησαν και μας οδήγησαν σε αυτό το κακό. Και να μην το ξεχάσουμε ποτέ. Και να μεταλαμπαδεύσουμε την απέχθεια, το μίσος για όλο αυτό το σύστημα, το τοπικό και το παγκόσμιο, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας.

Σχόλια

Ο χρήστης Αντώνης είπε…
Άψογο ποστ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …