Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φόβος και τρόμος: 8 σημεία για τα ΜΜΕ

1.       Η τρομοκρατία είναι ως προς τα ΜΜΕ και ιδίως τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, ότι ο πατατοπαραγωγός για τους κατασκευαστές τσιπς. Είναι παραγωγός του προϊόντος που διακινούν. Ο ένας παράγει το τον τρόμο του θεάματος και ο άλλος πουλάει το θέαμα του τρόμου. Πρόκειται για συμβιωτική σχέση, αμιγώς επικοινωνιακού περιεχομένου με ασύμμετρα ποιοτικά οφέλη: ο μεν τρομοκράτης, ο ιδεολόγος ας πούμε τρομοκράτης, φαντασιώνεται ότι η πράξη του είναι παραδειγματική, ενώ τα Media δολώνουν σοκαρισμένους τηλεθεατές για να τους ανταλλάξουν με διαφημιστικά έσοδα.  

2.       Η διακίνηση του τρόμου προϋποθέτει, έναν πειστικό φορέα τρόμου. Έτσι κάθε υπό εξέταση τρομοκράτης πρέπει να βγαίνει στο γυαλί φρικαλέος και απειλητικός για τον μέσο τηλεθεατή. Επίσης πρέπει η φρίκη να είναι ανεπιφύλακτη.

3.       Από όλο το τηλεοπτικό υπερθέαμα της «σύλληψης των τρομοκρατών», ή τέλος πάντων μιας δράκας ανθρώπων οι οποίοι υποστηρίχθηκε από την ασφάλεια και δίκασε η τηλεόραση πως είναι τρομοκράτες – αλλά μέλλει να αποδειχθεί το βάσιμο του ισχυρισμού – το τρομακτικότερο για μένα ήταν ο ιερός ζήλος των κάποιων τηλεπαρουσιαστών / δημοσιογράφων να φανούν, νομιμοφρονέστεροι της Ασφαλείας. Έτσι διέδωσαν με εμφανή χαρά και θεατρική αποστροφή τον διάλογο-μαϊμού περί καλαμπουριών των τρομοκρατών ενώ σκοτωνόταν από την βόμβα τους ο νεαρός Αφγανός, προκειμένου να φανούν ακόμα απεχθέστεροι οι  βδελυροί τρομοκράτες. Από την πρώτη στιγμή  η ιστορία είχε τρίχωμα, έτρωγε μπανάνες και κρεμόταν από τα δέντρα, πλην όμως διακινήθηκε και ουδέποτε κανένας από όσο είδα την πήρε πίσω ως ψευδή.  Τα κανάλια έμοιαζαν να θεωρούν το κοινό τους δυνάμει οπαδούς της ένοπλης πάλης στην πλειοψηφία του και να προσπαθούν να μεταπείσουν οπαδούς αυτούς της τρομοκρατίας για το απεχθές της.

4.       Εντύπωση θα προκαλούσε το γεγονός ότι κανένας από τους (σε άλλες περιπτώσεις συνομωσιολογιότατους) τηλεσχολιαστές δεν επέμεινε στην χρονική σύμπτωση της εξάρθρωσης του Επαναστατικού Αγώνα με σημαντικές οικονομικές εξελίξεις. Θα προκαλούσε, λέω, αν τα ίδια κανάλια πέραν του Υπ. Προ.Πο. δεν είχαν επιδείξει και καταπληκτικές ικανότητες παπαγαλισμού οιασδήποτε «διαρροής», διέφευγε και από το Υπουργείο Οικονομικών τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για το ειδικό Ελλάδα φαινόμενο της ιδιωτικής και της κρατικής τηλεόρασης στο ρόλο της ομόφωνης ΥΕΝΕΔ των γραφείων τύπου των υπουργείων Δημοσίας Τάξης, ανέκαθεν.

5.       Διδακτική για το είδος του πολιτισμού που διαχειρίζονται τα κανάλια είναι και η επισήμανση για το ότι όποιος διαβάζει βιβλία οικονομίας, πολιτικής και άλλων ανατρεπτικών κλάδων είναι ύποπτος, με το ένα πόδι στην τρομοκρατία, δια του ζουμαρίσματος πάνω σε βιβλιοθήκες με έμφαση στα οικονομικά.

6.       Μια παγκόσμια πρωτοπορία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι η διευκόλυνση της αντιτρομοκρατικής στα τηλεοπτικά συνεργεία να κάνουν βόλτες και να πιάνουν ότι γουστάρουν μέσα σε υποτιθέμενους χώρους που βρίθουν (θα υπέθετε κανείς) στοιχείων της δικογραφίας.

7.       Δεν είμαι σίγουρος γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση, αντίθετα από άλλες περιπτώσεις, διέρρευσαν τα ονόματα των συλληφθέντων και χρησιμοποιήθηκαν από όλα τα κανάλια, από την πρώτη στιγμή. Δεν ήταν αυτή η κοινή πρακτική σε όλες τις περιπτώσεις. Υποτίθεται πως δύσκολα δημοσιοποιείται όνομα συλληφθέντος παρά μόνο μετά από καταδίκη. Πολύ δε μάλλον δεν προαλείφεται η ενοχή του. Υποτίθεται.

8.       Για την ίδια της φύση της νέας αυτής τρομοκρατίας (όποιοι και να’ναι οι φυσικοί της φορείς), μπορεί να πει κανείς πως είναι παιδί και αντάξια των ΜΜΕ που την παρήγαγαν ως λόγο και ως πολιτικό βάθος.

Σχόλια

Ο χρήστης Αταίριαστος είπε…
1. Δηλαδή αν εξαφανιστούν οι τρομοκράτες θα εξαφανιστούν και τα ΜΜΕ κατά τον ίδιο τρόπο που θα εξαφανιστεί ο παραγωγός τσιπς αν εξαφανιστεί ο πατατοπαραγωγός; Δεν νομίζω... Τα ΜΜΕ ζουν από τις διαφημίσεις άρα μπορούμε να πούμε ότι ανταλλάσσουν τα πάντα με διαφημιστικά έσοδα.

2. Αλήθεια τρόμαξε κανείς από τη φάτσα του Μαζιώτη και της Ρούπα; Σοβαρα; Ενιωσε κανείς φρίκη και μάλιστα ανεπιφύλακτη; Καλό κι αυτό!

3. Ένας μαϊμού διάλογος και η υιοθέτησή του από τα ΜΜΕ -που λίγοι έτσι κι αλλιώς θεωρούν αξιόπιστα- θεωρείται τρομακτικότερο όλων! Για μένα πάλι τρομακτικότερο όλων είναι ότι ένα 15χρονο κατατρεγμένο παιδάκι μπορεί να κομματιαστεί από τη μία στιγμή στην άλλη για να πληρώσει την ηλίθια ιδέα ότι ο κόσμος αλλάζει με βόμβες.

4. Κι αν δεν ήταν οι σημαντικές οικονομικές εξελίξεις κάτι άλλο σημαντικό θα μπορούσε να βρεθεί για να υποθέσουμε ότι η σύμπτωσή του με την εξάρθρωση γεννά υπόνοιες. Φαντασία να υπάρχει...

5. Μπαίνεις με μία κάμερα σε ένα χώρο συνάντησης και διαβίωσης τρομοκρατών. Καλώς ή κακώς δεν το εξετάζουμε. Τι κάνεις; Δεν δείχνεις αυτά που υπάρχουν μέσα; Δεν σου περνά από το μυαλό ότι το κοινό μπορεί να αναρωτηθεί τι διάβαζαν αυτοί οι άνθρωποι; Ρίχνεις "μωσαϊκό" στη βιβλιοθήκη; Δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς βρέθηκαν κάποιοι που είπαν ότι ενοχοποιούνται τα γυμναστήρια, επειδή οι κάμερες έδειξαν όργανα γυμναστικής!
Κανείς δεν είπε ότι όποιος διαβάζει τα βιβλία που διαβάζουν οι τρομοκράτες είναι κι αυτοί τρομοκράτες. Κι αν ακόμη δεχτούμε ότι το υπονόησαν, σε καμία περίπτωση δεν ήταν "επισήμανση"!!! Κι αν νομίζετε ότι η τηλεόραση στοχοποίησε όλους τους αναγνώστες του Σάμουελ Χάντινγκτον έχετε σοβαρό πρόβλημα σχέσης με την πραγματικότητα.

6. Αν αυτά που κατέγραφαν οι κάμερες ήταν στοιχεία της δικογραφίας (όπως τα βιβλία που νομίζουν πολλοί) θα τα αφαιρούσε από το χώρο για να τα επισυνάψει στη δικογραφία.

7. Δεν διέρρευσαν. Ανακοινώθηκαν επίσημα. Δεν χρησιμοποιήθηκαν. Μεταδόθηκαν όπως κάθε ανακοίνωση. Και είναι κάτι που προβλέπεται από το νόμο και αποφασίζεται από τις δικαστικές αρχές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Και φυσικά δεν προαλείφεται καμία ενοχή. Μπορεί αυτός που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του να αθωωθεί στο δικαστήριο και αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν.

8. Μπορεί επίσης να πει ότι είναι αντάξια της κοινωνίας, αντάξια των πολιτών, αντάξια... πολλά μπορεί να πει κανείς.
Ο χρήστης Anonymous είπε…
1. Ο τρομοκράτης είναι *ένας* από τους παραγωγούς που ταΐζουν τον παραγωγό τσιπς. Δεν είναι ο μόνος προφανώς
2. Όχι από την φάτσα, από την μοχθηρία και την διαβολικότητά τους
3. Το τρομακτικότερο όλων (από όσα έκαναν τα ΜΜΕ - αυτό είναι το θέμα μας) είναι ότι δεν δίστασαν να παρουσιάσουν στοιχεία μαϊμού (εν γνώσει τους προφανώς) προκειμένου να διασπείρουν την ανεπιφύλακτη φρίκη που είπα επάνω. Σημειώνω πως ότι και να πούμε, από όσο είδα εγώ τουλάχιστον, δεν έχει δημοσιευτεί κανένα στοιχείο που να δείχνει πως ο θάνατος του Χαμιντουλάν Ναζαφί είχε σχέση με την συγκεκριμένη ομάδα.
4. Το ότι δεν συζητήθηκε καν η πιθανότητα καθυστέρησης πχ των συλλήψεων για να συμπέσουν με οικονομικά γεγονότα, είναι ενδιαφέρον. Πρόσεξε δεν λέω πως έγινε κάτι τέτοιο, σημειώνω την απόλυτη αποδοχή των εκδοχών της αστυνομίας.
5. Η τηλεόραση διδάσκει πως όλοι αυτοί οι περίεργοι διαβάζουν βιβλία. Για τον πολιτισμό της τηλεόρασης στην Ελλάδα αυτό είναι αποκλίνουσα συμπεριφόρα. Ο ρεπόρτερ ενδέχεται να μην γνώριζε την διαφορά μεταξύ Χάντινγκτον και Χατζηστεφάνου
6. Δηλαδή πόσο συχνό είναι να μπαίνουν και να κάνουν σώου με τα μαρκούτσια σε ανάλογες περιπτώσεις τα κανάλια;
7. Το ότι δεν προαλείφεται η ενοχή όλων, το λες επειδή δεν είδες τα ρεπορτάζ και τις συζητήσεις στα κανάλια;
8. Η εικόνα που έχω είναι πως η νέα τρομοκρατία είναι εξαιρετικά μιντιακή στον λόγο της. Είναι παιδί της νεοελληνικής μιντιακής αφασίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …