Φόβος και τρόμος: 8 σημεία για τα ΜΜΕ

1.       Η τρομοκρατία είναι ως προς τα ΜΜΕ και ιδίως τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, ότι ο πατατοπαραγωγός για τους κατασκευαστές τσιπς. Είναι παραγωγός του προϊόντος που διακινούν. Ο ένας παράγει το τον τρόμο του θεάματος και ο άλλος πουλάει το θέαμα του τρόμου. Πρόκειται για συμβιωτική σχέση, αμιγώς επικοινωνιακού περιεχομένου με ασύμμετρα ποιοτικά οφέλη: ο μεν τρομοκράτης, ο ιδεολόγος ας πούμε τρομοκράτης, φαντασιώνεται ότι η πράξη του είναι παραδειγματική, ενώ τα Media δολώνουν σοκαρισμένους τηλεθεατές για να τους ανταλλάξουν με διαφημιστικά έσοδα.  

2.       Η διακίνηση του τρόμου προϋποθέτει, έναν πειστικό φορέα τρόμου. Έτσι κάθε υπό εξέταση τρομοκράτης πρέπει να βγαίνει στο γυαλί φρικαλέος και απειλητικός για τον μέσο τηλεθεατή. Επίσης πρέπει η φρίκη να είναι ανεπιφύλακτη.

3.       Από όλο το τηλεοπτικό υπερθέαμα της «σύλληψης των τρομοκρατών», ή τέλος πάντων μιας δράκας ανθρώπων οι οποίοι υποστηρίχθηκε από την ασφάλεια και δίκασε η τηλεόραση πως είναι τρομοκράτες – αλλά μέλλει να αποδειχθεί το βάσιμο του ισχυρισμού – το τρομακτικότερο για μένα ήταν ο ιερός ζήλος των κάποιων τηλεπαρουσιαστών / δημοσιογράφων να φανούν, νομιμοφρονέστεροι της Ασφαλείας. Έτσι διέδωσαν με εμφανή χαρά και θεατρική αποστροφή τον διάλογο-μαϊμού περί καλαμπουριών των τρομοκρατών ενώ σκοτωνόταν από την βόμβα τους ο νεαρός Αφγανός, προκειμένου να φανούν ακόμα απεχθέστεροι οι  βδελυροί τρομοκράτες. Από την πρώτη στιγμή  η ιστορία είχε τρίχωμα, έτρωγε μπανάνες και κρεμόταν από τα δέντρα, πλην όμως διακινήθηκε και ουδέποτε κανένας από όσο είδα την πήρε πίσω ως ψευδή.  Τα κανάλια έμοιαζαν να θεωρούν το κοινό τους δυνάμει οπαδούς της ένοπλης πάλης στην πλειοψηφία του και να προσπαθούν να μεταπείσουν οπαδούς αυτούς της τρομοκρατίας για το απεχθές της.

4.       Εντύπωση θα προκαλούσε το γεγονός ότι κανένας από τους (σε άλλες περιπτώσεις συνομωσιολογιότατους) τηλεσχολιαστές δεν επέμεινε στην χρονική σύμπτωση της εξάρθρωσης του Επαναστατικού Αγώνα με σημαντικές οικονομικές εξελίξεις. Θα προκαλούσε, λέω, αν τα ίδια κανάλια πέραν του Υπ. Προ.Πο. δεν είχαν επιδείξει και καταπληκτικές ικανότητες παπαγαλισμού οιασδήποτε «διαρροής», διέφευγε και από το Υπουργείο Οικονομικών τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για το ειδικό Ελλάδα φαινόμενο της ιδιωτικής και της κρατικής τηλεόρασης στο ρόλο της ομόφωνης ΥΕΝΕΔ των γραφείων τύπου των υπουργείων Δημοσίας Τάξης, ανέκαθεν.

5.       Διδακτική για το είδος του πολιτισμού που διαχειρίζονται τα κανάλια είναι και η επισήμανση για το ότι όποιος διαβάζει βιβλία οικονομίας, πολιτικής και άλλων ανατρεπτικών κλάδων είναι ύποπτος, με το ένα πόδι στην τρομοκρατία, δια του ζουμαρίσματος πάνω σε βιβλιοθήκες με έμφαση στα οικονομικά.

6.       Μια παγκόσμια πρωτοπορία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι η διευκόλυνση της αντιτρομοκρατικής στα τηλεοπτικά συνεργεία να κάνουν βόλτες και να πιάνουν ότι γουστάρουν μέσα σε υποτιθέμενους χώρους που βρίθουν (θα υπέθετε κανείς) στοιχείων της δικογραφίας.

7.       Δεν είμαι σίγουρος γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση, αντίθετα από άλλες περιπτώσεις, διέρρευσαν τα ονόματα των συλληφθέντων και χρησιμοποιήθηκαν από όλα τα κανάλια, από την πρώτη στιγμή. Δεν ήταν αυτή η κοινή πρακτική σε όλες τις περιπτώσεις. Υποτίθεται πως δύσκολα δημοσιοποιείται όνομα συλληφθέντος παρά μόνο μετά από καταδίκη. Πολύ δε μάλλον δεν προαλείφεται η ενοχή του. Υποτίθεται.

8.       Για την ίδια της φύση της νέας αυτής τρομοκρατίας (όποιοι και να’ναι οι φυσικοί της φορείς), μπορεί να πει κανείς πως είναι παιδί και αντάξια των ΜΜΕ που την παρήγαγαν ως λόγο και ως πολιτικό βάθος.

Σχόλια

Ο χρήστης Αταίριαστος είπε…
1. Δηλαδή αν εξαφανιστούν οι τρομοκράτες θα εξαφανιστούν και τα ΜΜΕ κατά τον ίδιο τρόπο που θα εξαφανιστεί ο παραγωγός τσιπς αν εξαφανιστεί ο πατατοπαραγωγός; Δεν νομίζω... Τα ΜΜΕ ζουν από τις διαφημίσεις άρα μπορούμε να πούμε ότι ανταλλάσσουν τα πάντα με διαφημιστικά έσοδα.

2. Αλήθεια τρόμαξε κανείς από τη φάτσα του Μαζιώτη και της Ρούπα; Σοβαρα; Ενιωσε κανείς φρίκη και μάλιστα ανεπιφύλακτη; Καλό κι αυτό!

3. Ένας μαϊμού διάλογος και η υιοθέτησή του από τα ΜΜΕ -που λίγοι έτσι κι αλλιώς θεωρούν αξιόπιστα- θεωρείται τρομακτικότερο όλων! Για μένα πάλι τρομακτικότερο όλων είναι ότι ένα 15χρονο κατατρεγμένο παιδάκι μπορεί να κομματιαστεί από τη μία στιγμή στην άλλη για να πληρώσει την ηλίθια ιδέα ότι ο κόσμος αλλάζει με βόμβες.

4. Κι αν δεν ήταν οι σημαντικές οικονομικές εξελίξεις κάτι άλλο σημαντικό θα μπορούσε να βρεθεί για να υποθέσουμε ότι η σύμπτωσή του με την εξάρθρωση γεννά υπόνοιες. Φαντασία να υπάρχει...

5. Μπαίνεις με μία κάμερα σε ένα χώρο συνάντησης και διαβίωσης τρομοκρατών. Καλώς ή κακώς δεν το εξετάζουμε. Τι κάνεις; Δεν δείχνεις αυτά που υπάρχουν μέσα; Δεν σου περνά από το μυαλό ότι το κοινό μπορεί να αναρωτηθεί τι διάβαζαν αυτοί οι άνθρωποι; Ρίχνεις "μωσαϊκό" στη βιβλιοθήκη; Δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς βρέθηκαν κάποιοι που είπαν ότι ενοχοποιούνται τα γυμναστήρια, επειδή οι κάμερες έδειξαν όργανα γυμναστικής!
Κανείς δεν είπε ότι όποιος διαβάζει τα βιβλία που διαβάζουν οι τρομοκράτες είναι κι αυτοί τρομοκράτες. Κι αν ακόμη δεχτούμε ότι το υπονόησαν, σε καμία περίπτωση δεν ήταν "επισήμανση"!!! Κι αν νομίζετε ότι η τηλεόραση στοχοποίησε όλους τους αναγνώστες του Σάμουελ Χάντινγκτον έχετε σοβαρό πρόβλημα σχέσης με την πραγματικότητα.

6. Αν αυτά που κατέγραφαν οι κάμερες ήταν στοιχεία της δικογραφίας (όπως τα βιβλία που νομίζουν πολλοί) θα τα αφαιρούσε από το χώρο για να τα επισυνάψει στη δικογραφία.

7. Δεν διέρρευσαν. Ανακοινώθηκαν επίσημα. Δεν χρησιμοποιήθηκαν. Μεταδόθηκαν όπως κάθε ανακοίνωση. Και είναι κάτι που προβλέπεται από το νόμο και αποφασίζεται από τις δικαστικές αρχές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Και φυσικά δεν προαλείφεται καμία ενοχή. Μπορεί αυτός που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του να αθωωθεί στο δικαστήριο και αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν.

8. Μπορεί επίσης να πει ότι είναι αντάξια της κοινωνίας, αντάξια των πολιτών, αντάξια... πολλά μπορεί να πει κανείς.
Ο χρήστης Anonymous είπε…
1. Ο τρομοκράτης είναι *ένας* από τους παραγωγούς που ταΐζουν τον παραγωγό τσιπς. Δεν είναι ο μόνος προφανώς
2. Όχι από την φάτσα, από την μοχθηρία και την διαβολικότητά τους
3. Το τρομακτικότερο όλων (από όσα έκαναν τα ΜΜΕ - αυτό είναι το θέμα μας) είναι ότι δεν δίστασαν να παρουσιάσουν στοιχεία μαϊμού (εν γνώσει τους προφανώς) προκειμένου να διασπείρουν την ανεπιφύλακτη φρίκη που είπα επάνω. Σημειώνω πως ότι και να πούμε, από όσο είδα εγώ τουλάχιστον, δεν έχει δημοσιευτεί κανένα στοιχείο που να δείχνει πως ο θάνατος του Χαμιντουλάν Ναζαφί είχε σχέση με την συγκεκριμένη ομάδα.
4. Το ότι δεν συζητήθηκε καν η πιθανότητα καθυστέρησης πχ των συλλήψεων για να συμπέσουν με οικονομικά γεγονότα, είναι ενδιαφέρον. Πρόσεξε δεν λέω πως έγινε κάτι τέτοιο, σημειώνω την απόλυτη αποδοχή των εκδοχών της αστυνομίας.
5. Η τηλεόραση διδάσκει πως όλοι αυτοί οι περίεργοι διαβάζουν βιβλία. Για τον πολιτισμό της τηλεόρασης στην Ελλάδα αυτό είναι αποκλίνουσα συμπεριφόρα. Ο ρεπόρτερ ενδέχεται να μην γνώριζε την διαφορά μεταξύ Χάντινγκτον και Χατζηστεφάνου
6. Δηλαδή πόσο συχνό είναι να μπαίνουν και να κάνουν σώου με τα μαρκούτσια σε ανάλογες περιπτώσεις τα κανάλια;
7. Το ότι δεν προαλείφεται η ενοχή όλων, το λες επειδή δεν είδες τα ρεπορτάζ και τις συζητήσεις στα κανάλια;
8. Η εικόνα που έχω είναι πως η νέα τρομοκρατία είναι εξαιρετικά μιντιακή στον λόγο της. Είναι παιδί της νεοελληνικής μιντιακής αφασίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας

Στρίβοντας δεξιά στη διακλάδωση του Wallerstein