Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παράδοξα εύπλαστες εικόνες

Η καταγωγή τελικά έδρασε ως μοίρα: Ο Γεώργιος Παπανδρέου θριάμβευσε. Μετά από ποικίλες περιπέτειες της δημόσιάς του εικόνας, όπως μεσολαβήθηκε από τα ΜΜΕ επί πεντέμισι χρόνια τώρα: Ο Παπανδρέου μεταβλήθηκε από μεγάλη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ, νεωτεριστή πολιτικό και συνεχιστή του θρύλου των Παπανδρέου, σε ηττοπαθή μετριότητα. Λοιδορήθηκε ως ανίκανος, μέτριος, ασυνάρτητος, αμερικανός, κρυπτοσημιτικός κοκ. Μετά, ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι, ύστερα από μια, τέλος πάντων, όχι ιδιαίτερα συγκλονιστική παρουσία στην ΔΕΘ (μάλλον υπνωτική όπως οι περισσότερες παρόμοιες ομιλίες πολιτικών αρχηγών) άρχισε να μεταμορφώνεται στη μιντιακή εικονογραφία, σε αρχάγγελο της κάθαρσης, συγκροτημένο πολιτικό, πάλι ξανά-μανά νεωτεριστή και ρηξικέλευθο, ου μην και στην τελευταία ελπίδα της φτωχολογιάς να δει άσπρη ημέρα και της πατρίδας μας να επιπλεύσει μέσα στον κατακλυσμό της Παγκόσμιας Κρίσης.

Ισχυρίζομαι ότι καμία από τις εικόνες αυτές δεν ήταν ακριβής, καμία δεν μιλούσε για κάποιο υπαρκτό πολιτικό πρόσωπο. Η εικόνα του Παπανδρέου χειραγωγήθηκε έτσι κι αλλιώς, θετικά και αρνητικά, προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος στόχος. Υποθέτω. Στόχος που έχει να κάνει με τα ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους και όχι με την καταγραφή της πραγματικότητας- ίσως και δευτερευόντως με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του επιτελείου του στην τελευταία αυτή περίοδο.

Έχει ενδιαφέρον, μετά το πέρας της σεμνής αυτής εκλογικής τελετής και την ανάδειξη του καινούριου ισχυρού πρωθυπουργού, η ανασκόπηση της πορείας αυτής, η αναζήτηση και τα ερωτήματα σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν στα προβεβλημένα μανιοκαταθλιπτικά αυτά σκαμπανεβάσματα, στην έναρξη και τον τερματισμό τους. Αποτελεί σχολείο πιστεύω για την μελέτη της κατασκευής της δημόσιας εικονογραφίας και των δημόσιων εντυπώσεων η περίπτωση της σχέσης του νέου πρωθυπουργού με τα ΜΜΕ, αλλά και πανεπιστήμιο για τους μηχανισμούς επηρεασμού της πολιτικής από ιδιωτικά συμφέροντα. Είμαι βέβαιος πως η διελκυστίνδα αυτή πρόκειται να συνεχιστεί σε κάποια μορφή και στο εγγύς μέλλον. Είμαι επίσης βέβαιος πως τα προβλήματα που υπάρχουν θα είναι αδύνατον σε πολύ λίγο καιρό να λυθούν έστω και κατ’ ελάχιστον στο πεδίο της επικοινωνίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …