Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μιχάλης ΠαπαγιαννάκηςΟ Μιχάλης Παπαγιαννάκης εκπροσωπούσε στην Ελλάδα έναν χώρο που δεν ευδοκίμησε ποτέ ιστορικά στο Ελληνικό πολιτικό τοπίο, την γνήσια και ξεκάθαρη σοσιαλδημοκρατία, το κράτος-πρόνοιας. Υπηρέτησε την αριστερά στην χώρα και στην Ευρώπη με συνέπεια, με νου και με αξιοπρέπεια και ήταν κήρυκας του δημόσιου ορθού λόγου σε ένα τοπίο λόγου και διαλόγου που δεν τον πολυσήκωνε. Υπήρξε μαχητικός οικολόγος, σαν πολίτης, σαν Ευρωβουλετής, σαν βουλευτής και είναι αρμόζον το γεγονός ότι η τελευταία παρέμβασή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η τελευταία θεσμική του παρέμβαση αφορούσε τον Αχελώο και την διαχείριση υδάτινων πόρων.

Αν και δεν θέλω να ηθικολογώ, πρέπει να σημειώσω πως υπάρχουν δύο είδη ακεραιότητας: εκείνων που κανένας δεν ενδιαφέρεται να τους "εξαγοράσει" και οι εκείνων που κανένας δεν μπορεί. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης θα μπορούσε αν ήθελε να είχε γίνει υπουργός, να είχε φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά αξιώματα: η σύγκριση άλλωστε με τους κρατούντες θα ήταν συντριπτική υπέρ του ως προς την ποιότητα και τις ικανότητες. Αλλά δεν θα μπορούσε να ήθελε: παρέμεινε στο μετερίζι του, χωρίς ανταλλάγματα, μειοψηφία μέσα στον ίδιο τον πολιτικό του χώρο, πασχίζοντας για το καλύτερο, γιατί το δικό του όραμα η δική του θέση δεν ήταν ωφελιμοθηρική. Ως προς τούτο ήταν όαση σε μια ηθική έρημο δεοντολογικών εκπτώσεων.

Δεν κρύβω πως στον μικρό πολιτικό χώρο της αριστεράς, δεν βρέθηκα από την πλευρά του, σε πολλά ζητήματα: αλλά αυτό είναι αναμενόμενο ίσως. Πάντα όμως βασιζόμασταν στην εμβέλειά του, στο επικοινωνιακό του χάρισμα στην καθαρότητα του λόγου και της σκέψης του για να βοηθήσει να περάσουν κοινές εντέλει αξίες, θέσεις και οπτικές.

Μακάρι όλοι μας να έχουμε φωτεινό παράδειγμα την ακεραιότητά του και την καθαρότητα του λόγου του. Μετά τον Άγγελο τον Ελεφάντη πέρυσι, τώρα ο Μιχάλης ο Παπαγιαννάκης - και ξαφνικά, για όλους όσοι είμαστε σε μια ενδιάμεση ηλικία και έχουμε σχέση με την ανανεωτική (κομμουνιστική και μη) αριστερά, χάνονται ένα-ένα όλα τα σημεία αναφοράς των τάσεων της αριστεράς που φώτιζαν την πολιτική μας διαμόρφωση και διαμόρφωσαν τον πολιτικό μας λόγο.

- Η τελευταία του συνέντευξη στην Αυγή πριν από λίγες ημέρες...

Σχόλια

Ο χρήστης Μαύρο πρόβατο είπε…
Έτσι είναι - και η βαθύτατη εκτίμηση είναι δεδομένη και από όσους διαφωνούσαν ριζικά με το κεντρικό μέρος της πολιτικής θέσης του Μιχάλη.

Ας μου επιτραπεί ν'αναφέρω ένα δευτερεύον στοιχείο, που ταιριάζει και τονίζει το ύψος της συγκρότησής του: το υποδειγματικό γλωσσικό ύφος, τα τέλεια ελληνικά, οι κοφτερές και ακριβείς διατυπώσεις. Χωρίς ίχνος βερμπαλισμού, σύγχισης, εκζήτησης, είναι τόσο μάταιο να ψάξει κανείς τη μπούρδα, την κακογουστιά και τη φλυαρία στα γραπτά του και τα λεχθέντα του, όσο μάταιο είναι ν'αναζητήσει κανείς την καθαρότητα, ακρίβεια, την ορθότητα, τη σεμνότητα, στη λογοδιάρροια των περισσότερων από τους κορυφαίους του πολιτικού προσωπικού της χώρας, που κατά τα άλλα δηλώνουν καταρχήν συμβατοί με την πολιτική θέση που ο ίδιος υπερασπιζόταν με συνέπεια και πάθος. Ήταν και σε αυτό, δάσκαλος.
Ο χρήστης Σπίθας είπε…
Πολιτική προσωπικότητα που τίμησε την ελληνική και ευρωπαϊκή αριστερά.
Το ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Πολιτικός με πολλές αρετές.
Πρώτη εξ όλων, η παρρησία του.
Ειλικρινής, θαρραλέος, αποφασιστικός, πολυμαθής, σεμνός, ευγενής, οξυδερκής, δεκτικός μα χωρίς συμψηφισμούς και υστεροβουλίες.
Άριστος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …