ΔΝΤ: Το Μεγάλο Self-Service των κυβερνήσεων


"Τσουνάμι μέτρων λιτότητας ως το 2012 προτείνει το ΔΝΤ", λέει, και εγώ θυμάμαι μια πρόσφατη μεταφραστική μου δουλειά, η οποία με κάνει να αμφιβάλλω για την ορθότητα του γραμματικού προσώπου που χρησιμοποιείται στον τίτλο. Εξηγούμαι:

Μετέφρασα πρόσφατα και θα εκδοθεί μάλλον το Σεπτέμβρη, από τις εκδόσεις Αντίλογος [αναίσχυντη αυτοδιαφήμιση ;-)] το βιβλίο "Ο τελευταίος πόλεμος του 20ου αιώνα" του Γιαν Μαρέινισσεν, πρώην αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολλανδίας ("Σοσιαλιστικού" συνάδοντος με το "Σοσιαλισμός", όπως το χρησιμοποιούσε η Ρόζα μάλλον και όχι ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου του επίκαιρου "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα" - δηλ. GUE/NGL όχι PES).

Το βιβλίο αφορά τον πόλεμο του Κοσόβου (το ΣΚ ήταν το μόνο Ολλανδικό κόμμα που αντιτάχθηκε το 1999 στην επέμβαση του ΝΑΤΟ) και γενικότερα το Γιουγκοσλαβικό, και έχει γραφτεί λίγο μετά το πέρας του "πολέμου". Το ενδιαφέρον σημείο, το οποίο ξαφνικά το θυμήθηκα με τις προτάσεις του ΔΝΤ, είναι το σχόλιο του Κέες φαν ντερ Πέιλ σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην αποδιάρθρωση της Γιουγκοσλαβικής οικονομίας την δεκαετία του 1980. Λέει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ:

...Ίσως το ‘όπως είχε υπαγορεύσει το ΔΝΤ’ να είναι λάθος επιλογή λέξεων. Όπως συμβαίνει συνήθως με τις συμβουλές τέτοιου είδους οργανισμών, υπάρχει πάντα κάποιος μέσα στην ίδια την χώρα, ο οποίος δεν είναι σε θέση να αποκτήσει επαρκή εξουσία ώστε να προωθήσει κάποια, στην περίπτωση αυτή νεοφιλελεύθερη, πολιτική και ο οποίος στην συνέχεια καλεί το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή κάποιον άλλον οργανισμό. Αυτό είναι κάτι ανάλογο με την πρακτική των μάνατζερ να φέρνουν ένα εξωτερικό γραφείο συμβούλων για να επιβάλουν κάποια εταιρική αναδιοργάνωση. Το ΔΝΤ λέει μάλιστα επίσης πως ‘αν προσέξετε και περιλάβετε στην έκθεσή σας την ανάγκη αλλαγής πορείας, τότε θα συμπληρώσουμε τις λεπτομέρειες προκειμένου να υποστηρίξουμε αυτή σας την θέση’. Έτσι έγινε και στην Γιουγκοσλαβία. Οι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις στην Σλοβενία και την Κροατία, που ήταν υπέρ των αγορών, ενθάρρυναν το ΔΝΤ προκειμένου να επιλύσουν την κρίση του χρέους της χώρας».


Κάθε ομοιότης με σημερινές καταστάσεις είναι σίγουρα συμπτωματική...

Από την άλλη ρίξτε μια ματιά στο Eυελιξία-Στοπ για κάποια αρχή αντιλόγου...

Σχόλια

Ο χρήστης S G είπε…
δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα την θεση σου. Λες οτι καποιοι μεσα στην χωρα ενθαρρυνουν το ΔΝΤ να γραψει κατι στην εκθεση του?
Σε οποια χωρα και να παει το ΔΝΤ πανω κατω τα ιδια λεει, αυτο δεν πρεπει να σε βαζει σε σκεψεις κατα ποσον οι προτασεις του ειναι ενδογενεις ή εξωγενεις?

Κατα τα αλλα το ΔΝΤ εχει υποστει ριζικη αναμορφωση τωρα και εχει αρχισει να δινει καποια ειδικα κονδυλια χωρις καθολου προϋποθεσεις σε χωρες που κρινει οτι τα πανε μαλλον καλα (βλ. Μεξικο)

ΥΓ μικρη παρατηρηση: Κεης φαν ντερ Παϊλ νομιζω προφερεται το ονομα.
Ο χρήστης talos είπε…
Η θέση του φαν ντερ Πέιλ (και έχω ακούσει Ολλανδούς να προφέρουν το όνομα και ανάλογα με το από πού είναι είναι κοντύτερα πότε στο αϊ πότε στο έι, αλλά νομίζω προς το έι πάει, παρομόιως για το εε - εη, όποιος ολλανδόφωνος ας με διορθώσει) και όχι η δική μου, είναι πως το ΔΝΤ κάνει εκθέσεις κατά παραγγελία των κυβερνήσεων. Ότι θες να περάσεις σαν πολιτική στο δίνει σαν συμπέρασμα της έκθεσης. Τουλάχιστον αυτό λέει πως συνέβαινε την δεκαετία του 80, σίγουρα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας

Στρίβοντας δεξιά στη διακλάδωση του Wallerstein