Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΝΤ: Το Μεγάλο Self-Service των κυβερνήσεων


"Τσουνάμι μέτρων λιτότητας ως το 2012 προτείνει το ΔΝΤ", λέει, και εγώ θυμάμαι μια πρόσφατη μεταφραστική μου δουλειά, η οποία με κάνει να αμφιβάλλω για την ορθότητα του γραμματικού προσώπου που χρησιμοποιείται στον τίτλο. Εξηγούμαι:

Μετέφρασα πρόσφατα και θα εκδοθεί μάλλον το Σεπτέμβρη, από τις εκδόσεις Αντίλογος [αναίσχυντη αυτοδιαφήμιση ;-)] το βιβλίο "Ο τελευταίος πόλεμος του 20ου αιώνα" του Γιαν Μαρέινισσεν, πρώην αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολλανδίας ("Σοσιαλιστικού" συνάδοντος με το "Σοσιαλισμός", όπως το χρησιμοποιούσε η Ρόζα μάλλον και όχι ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου του επίκαιρου "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα" - δηλ. GUE/NGL όχι PES).

Το βιβλίο αφορά τον πόλεμο του Κοσόβου (το ΣΚ ήταν το μόνο Ολλανδικό κόμμα που αντιτάχθηκε το 1999 στην επέμβαση του ΝΑΤΟ) και γενικότερα το Γιουγκοσλαβικό, και έχει γραφτεί λίγο μετά το πέρας του "πολέμου". Το ενδιαφέρον σημείο, το οποίο ξαφνικά το θυμήθηκα με τις προτάσεις του ΔΝΤ, είναι το σχόλιο του Κέες φαν ντερ Πέιλ σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην αποδιάρθρωση της Γιουγκοσλαβικής οικονομίας την δεκαετία του 1980. Λέει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ:

...Ίσως το ‘όπως είχε υπαγορεύσει το ΔΝΤ’ να είναι λάθος επιλογή λέξεων. Όπως συμβαίνει συνήθως με τις συμβουλές τέτοιου είδους οργανισμών, υπάρχει πάντα κάποιος μέσα στην ίδια την χώρα, ο οποίος δεν είναι σε θέση να αποκτήσει επαρκή εξουσία ώστε να προωθήσει κάποια, στην περίπτωση αυτή νεοφιλελεύθερη, πολιτική και ο οποίος στην συνέχεια καλεί το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή κάποιον άλλον οργανισμό. Αυτό είναι κάτι ανάλογο με την πρακτική των μάνατζερ να φέρνουν ένα εξωτερικό γραφείο συμβούλων για να επιβάλουν κάποια εταιρική αναδιοργάνωση. Το ΔΝΤ λέει μάλιστα επίσης πως ‘αν προσέξετε και περιλάβετε στην έκθεσή σας την ανάγκη αλλαγής πορείας, τότε θα συμπληρώσουμε τις λεπτομέρειες προκειμένου να υποστηρίξουμε αυτή σας την θέση’. Έτσι έγινε και στην Γιουγκοσλαβία. Οι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις στην Σλοβενία και την Κροατία, που ήταν υπέρ των αγορών, ενθάρρυναν το ΔΝΤ προκειμένου να επιλύσουν την κρίση του χρέους της χώρας».


Κάθε ομοιότης με σημερινές καταστάσεις είναι σίγουρα συμπτωματική...

Από την άλλη ρίξτε μια ματιά στο Eυελιξία-Στοπ για κάποια αρχή αντιλόγου...

Σχόλια

Ο χρήστης S G είπε…
δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα την θεση σου. Λες οτι καποιοι μεσα στην χωρα ενθαρρυνουν το ΔΝΤ να γραψει κατι στην εκθεση του?
Σε οποια χωρα και να παει το ΔΝΤ πανω κατω τα ιδια λεει, αυτο δεν πρεπει να σε βαζει σε σκεψεις κατα ποσον οι προτασεις του ειναι ενδογενεις ή εξωγενεις?

Κατα τα αλλα το ΔΝΤ εχει υποστει ριζικη αναμορφωση τωρα και εχει αρχισει να δινει καποια ειδικα κονδυλια χωρις καθολου προϋποθεσεις σε χωρες που κρινει οτι τα πανε μαλλον καλα (βλ. Μεξικο)

ΥΓ μικρη παρατηρηση: Κεης φαν ντερ Παϊλ νομιζω προφερεται το ονομα.
Ο χρήστης talos είπε…
Η θέση του φαν ντερ Πέιλ (και έχω ακούσει Ολλανδούς να προφέρουν το όνομα και ανάλογα με το από πού είναι είναι κοντύτερα πότε στο αϊ πότε στο έι, αλλά νομίζω προς το έι πάει, παρομόιως για το εε - εη, όποιος ολλανδόφωνος ας με διορθώσει) και όχι η δική μου, είναι πως το ΔΝΤ κάνει εκθέσεις κατά παραγγελία των κυβερνήσεων. Ότι θες να περάσεις σαν πολιτική στο δίνει σαν συμπέρασμα της έκθεσης. Τουλάχιστον αυτό λέει πως συνέβαινε την δεκαετία του 80, σίγουρα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …