Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς πρασινίζουν οι δουλειές

Νέα «πράσινη» οικονομία, νέες πράσινες δουλειές. Ή πράσινες μπίζνες. Στο μελλοντικό περιβαλλοντικά ευαίσθητο εργασιακό τοπίο θα ανθίσουν πολλές καινούριες ειδικότητες. Συντηρητής ανεμοστροβίλων, βιοχημικός λυμμάτων π.χ. ή χημικός βιοκαυσίμων. Πολλά όμως από τα υπάρχοντα σήμερα επαγγέλματα ενδέχεται να διευρύνουν το φάσμα των δραστηριοτήτων τους και να ευδοκιμήσουν στο κοπιώδες και ανηφορικό μεν, εύκρατο και αειφορικό δε μέλλον. Για αυτές ακριβώς τις αναγκαστικές καινοτομίες θα συζητήσουμε στο παρόν σημείωμα, παρουσιάζοντας τις καινούριες πράσινες ευακιρίες, που θα εμφανιστούν σε τέσσερα συμβατικά σημερινά επαγγέλματα:


Διαφημιστής / Δημόσιες Σχέσεις: Ήδη το επάγγελμα έχει «πρασινίσει» αρκετά. Στο όλο και πιο θερμότερο μέλλον, όλο και περισσότερες εταιρείες θα έχουν την ανάγκη να διαφημίσουν τις συμβολικές τους «πράσινες» πρωτοβουλίες για την συγκάλυψη των μη-συμβολικών, γκρίζων, περιβαλλοντικά επιβαρυντικών δραστηριοτήτων τους. Αυτό ήδη είναι εδραιωμένη πρακτική σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες π.χ. αλλά στο μέλλον, προϊούσης της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να μετατραπεί σε αυτόνομο υποκλάδο! Άλλωστε δεν θα είναι μόνο οι πετρελαϊκοί κολοσσοί και οι άλλες ρυπαίνουσες εταιρείες που θα έχουν ανάγκη από ένα πράσινο λίφτινγκ, αλλά και τα ίδια τα κράτη. Ήδη το Ελληνικό κράτος προσπαθεί να πουλήσει αειφορία και περιβαλλοντικά συνετή διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ ταυτόχρονα προχωρά στην αδειοδότηση περισσότερων εργοστασίων λιθάνθρακα και στην εκτροπή του Αχελώου. Οι τάσεις αυτές αναμένεται λοιπόν να ενισχυθούν στα επόμενα χρόνια κάνοντας την ειδίκευση αυτή των δημοσίων σχέσεων και της διαφήμισης, εν δυνάμει χρυσοφόρο!


Κτηματομεσίτης: Καθώς η στάθμη της θάλασσας εκτιμάται πως θα ανέβει στις επόμενες δεκαετίες, ανοίγει ένα καινούριο παράθυρο για προσοδοφόρα αγοραπωλησία οικοπέδων - και μάλιστα διπλό: Από την μία υπάρχει πεπερασμένος χρόνος τόσο για την πώληση σε ανυποψίαστους παραθαλάσσιων σήμερα οικοπέδων, όσο και για το κτίσιμο σε περιοχές που θα γίνουν σύντομα παραθαλάσσιες και συνεπώς θα απαγορευτεί τότε η δόμησή τους. Από την άλλη, ήδη μπορεί κανείς να διαφημίσει μεσογειακότερα οικόπεδα ως συν τω χρόνω παραθαλάσσια, βοηθώντας έτσι στην αναθέρμανση της κτηματαγοράς. Και αυτή η επαγγελματική διέξοδος ενδέχεται να γίνει βασική συνιστώσα της κτηματαγοράς και οι καινούριοι κτηματομεσίτες θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα σενάρια ανόδου της στάθμης της θάλασσας του IPCC, την ιστορική εξέλιξη των ακτογραμμών, τα υψόμετρα των οικοπέδων από τηνεπιφάνεια της θαλάσσης κττ.


Ιχθυοπώλης: Ο Ιχθυοπώλης θα είναι κάτι σαν κοσμηματοπώλης του μέλλοντος. Με δεδομένη την υπεραλιεία και την ελαχιστοποίηση των διαθέσιμων προς αλιεία ειδών σε όλες της θάλασσες, τάση στην οποία αναμένεται να συμβάλει και η προϊούσα οξίνιση των ωκεανών λόγω της απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα, τα ελάχιστα είδη που θα μπορούν να διατίθενται προς πώληση θα αποκτήσουν τεράστια αξία. Δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που η μεταφορά ψαριών στην αγορά θα γίνεται μέσω τεθωρακισμένων οχημάτων (και θα ανοίξει έτσι και ένα άλλο επάγγελμα: σεκιούριτι για ιχθυαποστολές).


Νεκροθάφτης: Με την έλλειψη πετρελαίου θα ακριβύνουν και τα αζωτούχα λιπάσματα. Θα υπάρξει λοιπόν μεγάλη ζήτηση για πτώματα κάθε είδους και τα καινούρια νεκροταφεία θα δημιουργούνται μέσα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Πιθανόν να αλλάξει και το μοντέλο χρηματοδότησης της ταφής, όπου οι τεθλιμμένοι συγγενείς όχι μόνο δεν θα πληρώνουν αλλά θα πληρώνονται για την ταφή των νεκρών τους και τα γραφεία τελετών θα είναι οι διαμεσολαβητές της σχέσης αυτής. Παράλληλα θα υπάρξει, εικάζει κανείς και συμπληρωματική ευκαιρία ανάπτυξης ειδικότητας συλλέκτη νεκρών ζώων, κάτι που θα ανοίξει το επάγγελμα του μπόγια στην χώρα μας, αλλά θα μειώσει και τους πληθυσμούς αδεσπότων στην χώρα.


Στον πραγματικό κόσμο πάντως ήδη αρχίζει να αναφέρεται ότι οι περισσότερες πράσινες θέσεις εργασίας (π.χ. στις ΗΠΑ) είναι έντονα χειρονακτικές, χαμηλής ειδίκευσης και μικρού μισθού. Αν αυτό είναι το κύμα  του μέλλοντος, μπορεί κανείς να υποθέσει κανείς πως οι δουλειές που αναφέραμε θα ανήκουν στην αφρόκρεμα των σχετικών επαγγελμάτων.

Σχόλια

Ο χρήστης Nick Papapolizos είπε…
Θυμήθηκα την -αστεία- ιστορία με τις κλοπές μεταχειρισμένου τηγανόλαδου από τα φαστ φουντ της Αμερικής για χρήση ως βιοκαύσιμο. Εκεί που τα πετούσαν, η τιμή ανέβηκε τόσο που τους τα έκλεβαν από το back yard ;-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …