Πώς πρασινίζουν οι δουλειές

Νέα «πράσινη» οικονομία, νέες πράσινες δουλειές. Ή πράσινες μπίζνες. Στο μελλοντικό περιβαλλοντικά ευαίσθητο εργασιακό τοπίο θα ανθίσουν πολλές καινούριες ειδικότητες. Συντηρητής ανεμοστροβίλων, βιοχημικός λυμμάτων π.χ. ή χημικός βιοκαυσίμων. Πολλά όμως από τα υπάρχοντα σήμερα επαγγέλματα ενδέχεται να διευρύνουν το φάσμα των δραστηριοτήτων τους και να ευδοκιμήσουν στο κοπιώδες και ανηφορικό μεν, εύκρατο και αειφορικό δε μέλλον. Για αυτές ακριβώς τις αναγκαστικές καινοτομίες θα συζητήσουμε στο παρόν σημείωμα, παρουσιάζοντας τις καινούριες πράσινες ευακιρίες, που θα εμφανιστούν σε τέσσερα συμβατικά σημερινά επαγγέλματα:


Διαφημιστής / Δημόσιες Σχέσεις: Ήδη το επάγγελμα έχει «πρασινίσει» αρκετά. Στο όλο και πιο θερμότερο μέλλον, όλο και περισσότερες εταιρείες θα έχουν την ανάγκη να διαφημίσουν τις συμβολικές τους «πράσινες» πρωτοβουλίες για την συγκάλυψη των μη-συμβολικών, γκρίζων, περιβαλλοντικά επιβαρυντικών δραστηριοτήτων τους. Αυτό ήδη είναι εδραιωμένη πρακτική σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες π.χ. αλλά στο μέλλον, προϊούσης της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να μετατραπεί σε αυτόνομο υποκλάδο! Άλλωστε δεν θα είναι μόνο οι πετρελαϊκοί κολοσσοί και οι άλλες ρυπαίνουσες εταιρείες που θα έχουν ανάγκη από ένα πράσινο λίφτινγκ, αλλά και τα ίδια τα κράτη. Ήδη το Ελληνικό κράτος προσπαθεί να πουλήσει αειφορία και περιβαλλοντικά συνετή διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ ταυτόχρονα προχωρά στην αδειοδότηση περισσότερων εργοστασίων λιθάνθρακα και στην εκτροπή του Αχελώου. Οι τάσεις αυτές αναμένεται λοιπόν να ενισχυθούν στα επόμενα χρόνια κάνοντας την ειδίκευση αυτή των δημοσίων σχέσεων και της διαφήμισης, εν δυνάμει χρυσοφόρο!


Κτηματομεσίτης: Καθώς η στάθμη της θάλασσας εκτιμάται πως θα ανέβει στις επόμενες δεκαετίες, ανοίγει ένα καινούριο παράθυρο για προσοδοφόρα αγοραπωλησία οικοπέδων - και μάλιστα διπλό: Από την μία υπάρχει πεπερασμένος χρόνος τόσο για την πώληση σε ανυποψίαστους παραθαλάσσιων σήμερα οικοπέδων, όσο και για το κτίσιμο σε περιοχές που θα γίνουν σύντομα παραθαλάσσιες και συνεπώς θα απαγορευτεί τότε η δόμησή τους. Από την άλλη, ήδη μπορεί κανείς να διαφημίσει μεσογειακότερα οικόπεδα ως συν τω χρόνω παραθαλάσσια, βοηθώντας έτσι στην αναθέρμανση της κτηματαγοράς. Και αυτή η επαγγελματική διέξοδος ενδέχεται να γίνει βασική συνιστώσα της κτηματαγοράς και οι καινούριοι κτηματομεσίτες θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα σενάρια ανόδου της στάθμης της θάλασσας του IPCC, την ιστορική εξέλιξη των ακτογραμμών, τα υψόμετρα των οικοπέδων από τηνεπιφάνεια της θαλάσσης κττ.


Ιχθυοπώλης: Ο Ιχθυοπώλης θα είναι κάτι σαν κοσμηματοπώλης του μέλλοντος. Με δεδομένη την υπεραλιεία και την ελαχιστοποίηση των διαθέσιμων προς αλιεία ειδών σε όλες της θάλασσες, τάση στην οποία αναμένεται να συμβάλει και η προϊούσα οξίνιση των ωκεανών λόγω της απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα, τα ελάχιστα είδη που θα μπορούν να διατίθενται προς πώληση θα αποκτήσουν τεράστια αξία. Δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που η μεταφορά ψαριών στην αγορά θα γίνεται μέσω τεθωρακισμένων οχημάτων (και θα ανοίξει έτσι και ένα άλλο επάγγελμα: σεκιούριτι για ιχθυαποστολές).


Νεκροθάφτης: Με την έλλειψη πετρελαίου θα ακριβύνουν και τα αζωτούχα λιπάσματα. Θα υπάρξει λοιπόν μεγάλη ζήτηση για πτώματα κάθε είδους και τα καινούρια νεκροταφεία θα δημιουργούνται μέσα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Πιθανόν να αλλάξει και το μοντέλο χρηματοδότησης της ταφής, όπου οι τεθλιμμένοι συγγενείς όχι μόνο δεν θα πληρώνουν αλλά θα πληρώνονται για την ταφή των νεκρών τους και τα γραφεία τελετών θα είναι οι διαμεσολαβητές της σχέσης αυτής. Παράλληλα θα υπάρξει, εικάζει κανείς και συμπληρωματική ευκαιρία ανάπτυξης ειδικότητας συλλέκτη νεκρών ζώων, κάτι που θα ανοίξει το επάγγελμα του μπόγια στην χώρα μας, αλλά θα μειώσει και τους πληθυσμούς αδεσπότων στην χώρα.


Στον πραγματικό κόσμο πάντως ήδη αρχίζει να αναφέρεται ότι οι περισσότερες πράσινες θέσεις εργασίας (π.χ. στις ΗΠΑ) είναι έντονα χειρονακτικές, χαμηλής ειδίκευσης και μικρού μισθού. Αν αυτό είναι το κύμα  του μέλλοντος, μπορεί κανείς να υποθέσει κανείς πως οι δουλειές που αναφέραμε θα ανήκουν στην αφρόκρεμα των σχετικών επαγγελμάτων.

Σχόλια

Ο χρήστης Nick Papapolizos είπε…
Θυμήθηκα την -αστεία- ιστορία με τις κλοπές μεταχειρισμένου τηγανόλαδου από τα φαστ φουντ της Αμερικής για χρήση ως βιοκαύσιμο. Εκεί που τα πετούσαν, η τιμή ανέβηκε τόσο που τους τα έκλεβαν από το back yard ;-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας