Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως διαδίδονται οι ανακρίβειες


Είδα στην ΕΤ-3 τώρα δα, σε μια συζήτηση, το κανάλι να παρουσιάζει ως γεγονός και να επαναλαμβάνει ένα μήνυμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και έπαθα την πλάκα μου: πρόκειται περί παραπλανητικού ποστ, εσφαλμένου σε όλα του τα στοιχεία, που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι λάθος με ελάχιστη έρευνα. Θέτει το εξής ερώτημα:

Το 2000:
1$ = 1.2 € 1 βαρέλι πετρέλαιο = 60$ επομένως 1 βαρέλι = 72 €
Σήμερα:
1$ = 0.62 € 1 βαρέλι γύρω στα 115$.
Επομένως 1 βαρέλι = 71,3 Eur.
Η ερώτησης είναι:
Εάν στην Ευρώπη το βαρέλι, έχει την ιδία τιμή, με εκείνη του 2000, γιατί η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί τόσο πολύ;


ΟΚ. Ας συμφωνήσουμε πως κάποια στιγμή μέσα στο 2000 η ισοτιμία Ευρώ Δολαρίου ήταν 1$=1.2 Ευρώ. Η τιμή του βαρελιού σε Ευρώ, ουδέποτε πέρασε τα 42$. Για λίγο μάλιστα, μετά ξανάπεσε στα 40 περίπου Ευρώ, πριν ξαναπέσει κάποια στιγμή το 2002 στα 20. (Όλα τα στοιχεία με πηγές, σε αυτό το ποστ στην European Tribune το οποίο ξαναποστάρω).

Σήμερα το βαρέλι έφτασε πάνω από τα 138 δολάρια και το Ευρώ πλησίασε 1.58$. Ήτοι ~88 Ευρώ το βαρέλι που είναι ιστορικό ρεκόρ και πολύ πάνω και από την αποπληθωρισμένη τιμή (σε μάρκα) την εποχή της πετρελαϊκής κρίσης. (Και πάλι 77 λεπτά το λίτρο είναι αυτό, τα άλλα τόσα σχεδόν είναι μεσάζοντες και πολλοί φόροι).

Αυτά με ένα απλό γκουγκλάρισμα. Και καλά ο χ μπλογκερ. Ο επαρχιακός τύπος και η ΕΤ3 (που γενικά κάνει τις πιο καλές συζητήσεις); Τι δουλειά έχει να ενημερώνεται και να αντλεί θέματα από ημέιλ αλυσίδες (που έχουν γενικό ποσοστό επακριβών καταγγελιών περί το 0.01%);

Σχόλια

Ο χρήστης yorgos είπε…
Δεν μπορούμε πάντως να μη δούμε με συμπάθεια το συντάκτη του τσέην μέηλ. Όταν όλοι μας αγοράζαμε πετρέλαιο στα $30 το βαρέλι, το 2000, κάποιοι επιτήδειοι του το πούλαγαν στα $60.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …