Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνθήκη της Λισαβόνας: κι αν δεν;

Σε όλη την ΕΕ η Συνθήκη της Λισαβόνας, μια συνθήκη κατά το 95% ίδια (αλλά πιο δυσανάγνωστη ακόμα) με το απορριφθέν μέσω δημοψηφισμάτων Ευρωσύνταγμα (όπως είχα γράψει π.χ εδώ) πέρασε στο έμμεσο μέσω κοινοβουλίων, για να αποφευχθεί το κακό συναπάντημα των προθέσεων των πολιτικών ελίτ της ΕΕ με την αγανάκτηση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με το καράβι που εμπρόθετα στραβά αρμενίζει. Σε όλη; Όχι. Στην Ιρλανδία που υπάρχει συνταγματική επιταγή για την επικύρωση με δημοψήφισμα όλων των βασικών συνθηκών της ΕΕ, έχουν δημοψήφισμα επί του ζητήματος στις 12 του μηνός. Την ερχόμενη Πέμπτη.

Η πλάκα είναι η εξής: μια εξαιρετικά ετερόκλητη συμμαχία (που περιλαμβάνει εθνικιστές, θρησκόληπτους εναντίον της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, επιχειρηματίες που δεν θέλουν υψηλότερους φόρους, ειρηνιστές που δεν θέλουν την στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, και φυσικά αντικαπιταλιστές ακτιβιστές) είναι πιθανόν να επιτύχει την καταψήφιση της Συνθήκης: οι δημοσκοπήσεις είναι οριακές, με κάποιες να δίνουν προβάδισμα στο όχι (και με το κλασσικό ταξικό προφίλ της Ευρω-απόρριψης: οι πλουσιότεροι υπέρ, οι φτωχότεροι εναντίον). Σχετική συζήτηση με λεπτομέρειες για το ποιον του μπλοκ του όχι στην European Tribune εδώ...

Εγώ είμαι με την Σούζαν Τζωρτζ, επί του θέματος και θεωρώ περιφρόνηση για την δημοκρατία στην ΕΕ, ότι δεν μπήκαν στον κόπο να αλλάξουν ουσιαστικά το Ευρωσύνταγμα μετά την απόρριψή του. Αξίζει να σημειώσουμε δε ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το "όχι", θα αλλαχθούν 5-6 δευτερεύοντα σημεία που θα αφορούν τις εμμονές των Ιρλανδών και θα τους το ξαναφέρουν προς υπερψήφιση - όσες φορές χρειαστεί μέχρι να "ψηφίσουν σωστά" (ή μέχρι να τους διώξουν και πάρουν και την Βρετανία μαζί τους, λένε κάποιοι). Σε περίπτωση που επικρατήσει το "ναι" βεβαίως, το θέμα θα θεωρηθεί λήξαν καθώς ουδέν λάθος θα αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη. Πρόκειται για ενδιαφέρουσα ασυμμετρία, αν μη τι άλλο.

Τέλος πάντων - είναι και οι εξ αποστάσεως εχθροί της ΣτΛ που μπερδεύουν το τοπίο, είναι και που όλοι κάνουν σαν να έχει ήδη περάσει, είναι και που δεν φαίνεται να είχε προβλεφθεί "Σχέδιο Β" για την περίπτωση αυτή - έτσι και γίνει καμιά Ιρλανδική "στραβή" την Πέμπτη, θα είναι κάποιος εκτροχιασμός, όσο και νά'ναι.

Σχόλια

Ο χρήστης Darthiir the Abban είπε…
Μα γιατί ο κόσμος έχει την ψευδαίσθηση ότι ζει σε δημοκρατία; Δημοκρατική φεουδαρχία επικρατεί στο σύνολο του "εκδημοκρατισμένου" πλανήτη.
Ποιός ο λόγος να αλλάξουν το οτιδήποτε λοιπόν;
Ο χρήστης nikos10 είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης nikos10 είπε…
Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας ζητά ο Αλέκος Αλαβάνος

Όσο και αν πιστεύω και ελπίζω στην Ε.Ε., αυτού του είδους οι μεθοδεύσεις (ασύμβατες, πιστεύω, με το όραμα των πρωτεργατών της ένωσης) καθιστούν αδύνατη την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος: τη δυσπιστία μεταξύ των πολιτών των ευρωπαϊκών κρατών έναντι της ένωσης.
Ο χρήστης Ο Λύκος της Στέππας είπε…
Για την ακρίβεια, Τάλω, οι χώρες της ΕΕ που έχουν κυρώσει τη συνθήκη αυξήθηκαν στις δεκαοκτώ με τη χθεσινή υπερψήφισή της από τη βουλή των Ελλήνων (βλ. σχετικά ταρατατζούμ). Κατά τ'άλλα, άντε, και με τη νίκη. Κι αν επικρατήσει το όχι, μπορούμε πάντοτε να το αποδώσουμε σε κανένα λέπρεκον.
Ο χρήστης Herr K. είπε…
Σωστά το θέτεις. Οσο για τις ΗΠΑ, όμως: οι αντιρρήσεις ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν είναι αυτόματα και επιχείρημα υπέρ της ενοποίησης.
Ο χρήστης talos είπε…
Μεγάλο, ετερόκλητο πολιτικά, αλλά (και αυτό έχει σημασία) προσδιορισμένο ταξικά. Η απόρριψη των σχεδίων των Ευρωπαϊκών ελίτ από τα φτωχότερα και ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού των κρατών-μελών, γίνεται πλέον κανόνας. Που κάτι λέει. Εξακολουθώ να εικάζω ότι θα τους βάζουν να ξαναψηφίζουν μέχρι να ψηφίσουν "σωστά".

Herr K. Έχεις βεβαίως δίκιο. Απλώς όταν συγκλίνω ακόμα και συμπτωματικά με τους ακροδεξιούς του Heritage και των παρεμφερών ιδρυμάτων της αμερικανικής δεξιάς, με πιάνει κάποια νευρικότητα.

Εντυπωσιακό για την ουσία της συζήτησης είναι ότι η κύρια επίπτωση της ΣτΛ εδώ, ήταν έμμεση: η υπόθεση Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε υπέρ μιας όσο το δυνατόν πιο έμμεσης δημοκρατίας, ιεραρχώντας το "να μην είμαστε πρόβλημα" στους μεγάλους πιο σημαντικό από την λαϊκή επιδοκιμασία της Συνθήκης - ενώ ο επίδοξος πρωθυπουργός, τάχθηκε (καλώς) υπέρ του δημοψηφίσματος, καθώς όμως την υπερψήφιζε καθιστώντας το δημοψήφισμα πρακτικά αδύνατο (διότι πως θα γίνει δημοψήφισμα για μια συνθήκη *ήδη επικυρωμένη πλέον* από την βουλή;)

Διδακτικά και ενδεικτικά όλα αυτά.
Ο χρήστης nikos10 είπε…
Πέραν αυτού, Μιχάλη, υπάρχει μήπως κανείς που να πιστεύει ότι αν ο Γιώργος ήταν πρωθυπουργός θα διοργάνωνε δημοψήφισμα;

Αλλά μάλλον κανείς δεν πιστεύει ότι ο Γιώργος θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός...
Ο χρήστης giousouroum είπε…
Telika oi Irlandoi eipan oxi kai evalan (eytyxos?) se megalous "mpelades" tous europaious "igetes". Eimai periergos telika stin diki mas xora ti tha ginei??
Aplos koinovouleio ή dimopsofisma???
EIdomen.
Ο χρήστης alexia pap είπε…
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ. Η Ε.Ε. ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ..ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ...ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΕΚΕΙ...
Ο χρήστης Herr K. είπε…
Η στάση της Ελλάδας είναι μάλλον συνεπής! Οι αναθεωρήσεις του ελληνικού συντάγματος γίνονται από το Κοινοβούλιο και όχι με δημοψήφισμα.
Η ΕΕ, σε τελευταία ανάλυση, ΕΙΝΑΙ οι εθνικές κυβερνήσεις. Το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ σε τελευταία ανάλυση ΕΙΝΑΙ δημοκρατικό έλλειμμα των κυβερνήσεων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …