Περί φοιτητικών σωματείων

Την ημέρα των φοιτητικών εκλογών, ένας καλός αναγνώστης μου έστειλε ένα μήνυμα για ένα θέμα που άπτεται θεμάτων που με αφορούν ιστορικά, καθώς είμαι κι εγώ φυσικός εκ παιδείας, άσχετα από το αν έχω λοξοδρομήσει...

Το κείμενο του μηνύματος, από τον Γιώργο Τριτσάρη, μεταπτυχιακό σήμερα και απόφοιτο του Φυσικού Πατρών, που περιέχει και όλη την ουσία του θέματος, είναι το ακόλουθο:

...Ένας μικρóς αριθμóς φοιτητών έφτιαξαν την Ελληνική Φοιτητική Ένωση Φυσικής (Ε.Φ.Ε.Φ.). Οι φοιτητές αυτοί κατοχύρωσαν νομικά την ονομασία, έφτιαξαν καταστατικó και δραστηριοποιούνται τóσο πανελληνίως óσο και στον ευρωπαϊκó και παγκóσμιο χώρο. Η δράση της μαρτυρά προσπάθεια να γίνουν οι απαραίτητες επαφές - γνωριμίες σε ένα περιβάλλον óπου οι εν λóγω φοιτητές αυτοσυστήνονται ως εκπρóσωποι óλων των φοιτητών Φυσικής, και επιπλέον, ως δραστηριοποιημένοι ερευνητές.

Το θέμα είναι και ηθικό, θέτοντας το ζήτημα πως μια αυτοπροσδοριζόμενη με αυθαίρετο τρόπο μερίδα ατόμων μπορεί να δρα με τέτοιο τρόπο, φτάνοντας σε σημείο να διεκδικεί (και να εισπράττει) κονδύλια και από δημόσιους φορείς για τις δραστηριότητες της.

Ουδέποτε κανείς φοιτητικός σύλλογος δεν ενημερώθηκε για τη πρόθεση σύστασης τέτοιας ένωσης. Σε μια προσπάθεια να γίνει το θέμα γνωστό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα τόσο των άμεσα θιγόμενων φοιτητών (τμ. φυσικής) αλλά και γενικότερα (σαν case study) θα ήθελα να σας παραπέμψω στο χώρο http://efefys.blogspot.com/


Ο τελευταίος αυτός σύνδεσμος περιέχει πολλά από τα βασικά τεκμήρια της υπόθεσης...

Υπάρχει εδώ ένα μείζον θέμα που δεν είναι φυσικά η δημιουργία οιουδήποτε συλλόγου ή ένωσης (δικαίωμα του καθενός και επί του συγκεκριμένου άξιο συγχαρητηρίων), αλλά η παρουσίασή της ως "επίσημος εκπρόσωπος των φοιτητών πανελληνίως για θέματα θετικών επιστημών". Στο βαθμό που πλασαριζόμενη ως τέτοια η ΕΦΕΦ, αποσπά χρηματοδοτήσεις, αναγνώριση κτλ. (ανεξάρτητα από τις δραστηριότητές της) υπάρχει εδώ ένα ουσιαστικό θέμα ηθικής τάξης (πιθανόν - δεν ξέρω - και νομικής).

Αλλά μια κάπως βαθύτερη έρευνα απέδειξε πως υπάρχει και ένα άλλο, μεγαλύτερο ίσως, θέμα ηθικής τάξης: ο πρόεδρος της εν λόγω ένωσης κ. Κωνσταντίνος Νάκης έχει παρουσιάσει ως δικές του, εργασίες που αποτελούν μετάφραση ή μικρή παράφραση άλλων εργασιών. Σε ανακοίνωση του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου της Αθήνας εντοπίζεται ήδη το ένα "ολίσθημα":

...στο πρoσφατο παρελθoν, έχουν παρουσιαστεί ως επιστημονικές εργασίες του εν λoγω προσώπου και έχουν χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της εν γένει εικoνας της Ένωσης οι εξής: [1] K. Nakis, Black Holes and Quantum Information, 56th International Astronautical Congress of the International Astronautical Federation, the International Academy of Astronautics and the International Institute of Space Law, Fukuoka, Japan, Oct. 17-21, 2005 (IAC-05-E2.P.03), [2] K. Nakis, Black Holes and Quantum Information, 36th COSPAR Scientific Assembly, 16-23 July 2006, Beijing, China, p.1034 και οι οποίες αποτελούν σχεδoν λέξη προς λέξη αντιγραφή του
άρθρου Black Hole Computers, S. Lloyd and Y.Jack Ng, Scientific American, November 2004. Σημειώνεται oτι παρoμοια εργασία μεταφρασμένη παρουσιάστηκε και στο 11ο Συνέδριο της Ε.Ε.Φ (Κ. Νάκης, Μελανές Οπές και Κβαντική Πληροφορία, 30/3 έως 2/4/2006, Λάρισα).


Παρότι ο κ. Νάκης έχει κατεβάσει τις προσωπικές του σελίδες με την εργογραφία του, έχουν διασωθεί κάποια από τα παρουσιαζόμενα ως προσωπικές μελέτες. Το archive.org έχει σώσει στιγμιότυπο από την σελίδα των άρθρων της ΕΦΕΦ, όπου και υπάρχει ο σχετικός κατάλογος έργων με την σημείωση "Συγγραφέας όλων των παραπάνω άρθρων είναι ο Κωνσταντίνος Νάκης".

Not so: εδώ είναι η σωζόμενη εργασία του κ. Νάκη με τίτλο "Black Holes and Quantum Information" και εδώ η αρχή του άρθρου του Scientific American που αναφέρεται στην παρατιθέμενη επιστολή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Η εργασία με τίτλο "Η θεωρία χορδών, το Παγκόσμιο πνεύμα, και τα παραφυσικά φαινόμενα" είναι περίπου η ίδια με την δημοσίευση "String Theory, Universal Mind, and the Paranormal " του Brian Josephson - ο οποίος τυχαίνει να είναι ο Josephson του Josephson Effect, για το οποίο έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ φυσικής, και έκτοτε ασχολείται με πράγματα που κατά την γνώμη πάρα πολλών είναι fringe science ή απλώς non-science.

Ανάλογα ισχύουν και για το άρθρο του Νάκη "Οι φυσικοί εξετάζουν τα παραφυσικά φαινόμενα", όπου δεν υπάρχει άμεση αντιγραφή, αλλά εκτεταμένα αποσπάσματα από τουλάχιστον δύο άρθρα που βρήκα με μια σύντομη έρευνα: Το " Do paranormal phenomena exist?" από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, και το " Physicists probe the paranormal" από το Physics Web, χωρίς καμία παραπομπή σε καμία από τις δύο αυτές πηγές φυσικά.

Δεν μπήκα στον κόπο να ψάξω περισσότερο, αλλά ήδη δημιουργείται ένα μείζον θέμα που αφορά την αξιοπιστία του προέδρου του ΕΦΕΦ, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις. Καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία ενός νεαρού φυσικού να παρουσιάσει "έργο", να διασυνδεθεί επαγγελματικά κοκ, και δεν αποκλείω καθόλου όλα αυτά να είχαν "αγνά κίνητρα" για την πλειοψηφία των (επί συνδρομή) μελών του ΕΦΕΦ - και ως εκ τούτου θεωρώ τα παραπάνω ως "απερισκεψίες της νεότητας", που μάλλον έχει πάρει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΦΕΦ χαμπάρι ότι τον εκθέτουν εύκολα... αλλά υπάρχει κάποιο όριο... Το θέμα για μένα δεν είναι ο υπερβάλλον ζήλος και η λογοκλοπή ενός νεαρού, αλλά το γεγονός ότι κανένας από τους οργανισμούς και τους επιστήμονες που συνεργάστηκαν με την ΕΦΕΦ, δεν πρόσεξε το δια γυμνού οφθαλμού καταφανές και δεν εξήγησε στον κ. Νάκη το ηθικά μεμπτό της αθέμιτης αυτοδιαφήμισης, ή έστω την ανάγκη να συμπεριλαμβάνονται παραπομπές σε κάθε εργασία. Να σημειώσω επίσης ότι τμήμα της θεματολογίας σε συνδυασμό με την συμμετοχή του Πρόεδρου της ΕΦΕΦ σε εκπομπή του κ. Χαρδαβέλα, με βάζει σε ανησυχίες ευρύτερες, που έχουν να κάνουν με το γεγονός π.χ. ότι και κ. Λιακόπουλος είναι φυσικός σε ότι αφορά τις σπουδές του.

Έχοντας πει τα παραπάνω, να σημειώσω πως το θέμα λύνεται εύκολα και άμεσα με δύο τρόπους: ένας είναι η δραστηριοποίηση όλων των φοιτητικών συλλόγων φυσικής της χώρας, με σκοπό να συστήσουν μια ένωση που θα κάνει στα σοβαρά όλα όσα υποτίθεται πως θέλει να κάνει η ΕΦΕΦ. Αυτός είναι δύσκολος τρόπος γιατί τα ΔΣ είναι ελαφρώς δυσκίνητα και δεν αντιλαμβάνονται συχνά τον ρόλο τους ως προς το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών των φοιτητών των οποίων είναι αντιπρόσωποι. Ο άλλος είναι ο πολλαπλασιασμός των ενώσεων τέτοιου τύπου, με τον όρο ότι θα εκπροσωπούν τα μέλη τους και μόνο και θα καταγγέλλονται όσοι παριστάνουν πως είναι κάτι που δεν είναι. Αν υπάρξουν ανάλογες κινήσεις από κάθε κατεύθυνση, θα είναι πιο εύκολο να αποτρέπονται προσπάθειες ad hoc μονοπώλησης των ενδιαφερόντων των φοιτητών, αλλά και θα είναι ευκολότερο να συμπαρασυρθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε κατευθύνσεις που έχουν σχέση με την παρέμβαση στο γνωστικό τους αντικείμενο - κάτι που θα ήταν γενικά "καλό πράγμα".

Το θέμα λοιπόν αφορά εντέλει το γνωστό "στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις", αλλά και την ανάγκη διαμόρφωσης λόγου και δράσης των φοιτητικών συλλόγων στα θέματα που σπουδάζουν. Αφορά εντέλει και την ολιγωρία ελέγχου της κάθε οργάνωσης από ανθρώπους που όφειλαν να ψυλλιαστούν κάπως και να κάνουν την δεκαπεντάλεπτη έρευνα στο διαδίκτυο που έκανα εγώ, αλλά και να αναρωτηθούν από πού ως πού η Χ ένωση εκπροσωπεί το σύνολο των Ελλήνων φοιτητών σε κάποιο αντικείμενο.

Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι μια γρήγορη ματιά στους συνεργαζόμενους και στους μη-συνεργαζόμενους με την ΕΦΕΦ, δεν αποκλείει την πιθανότητα ο σύλλογος να συμμετέχει στην συντεχνιακή/οικογενειακή κόντρα μεταξύ των πανεπιστημιακών φυσικών και της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Το κατά πόσο όμως η ΕΦΕΦ προωθήθηκε από την ΣΕΜΦΕ (από την οποία ξεκίνησε), δεν το γνωρίζω.

Κάθε άλλη γνώμη και πληροφορία ευπρόσδεκτη. Έστειλα στην ΕΦΕΦ ένα μήνυμα στον ιστοχώρο της με κάποιες ερωτήσεις, περίμενα δυο-τρεις εργάσιμες, αλλά δεν έχω πάρει απάντηση ακόμα - εξ ου και δεν υπάρχει αντίλογος από την πλευρά της εδώ ακόμα.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο, κάνατε μια πολύ καλή αναφορά της κατάστασης. Αναρωτιέμαι πως γίνεται κάποιοι να μην βλέπουν όλα αυτά τα αυτονόητα που διακρίνατε και εσείς.

Πέρα από αυτά και σε ότι αφορά τη δράση σχετικά με την ΕΦΕΦ και τον κ. Νάκη, ο σύλλογος μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του τμήματος Φυσικής του παν/μίου Αθηνών έχει δρομολογήσει τα επόμενα βήματά του. Σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις που θα αναρτηθούν και εδώ και είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι μεταπτυχιακοί σύλλογοι.

Τέλος σχετικά με την επιστημονική δραστηριοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, αυτό είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί αρκετά και με αφορμή αυτή την κατάσταση και το συμπέρασμα είναι ότι οι προπτυχιακοί σύλλογοι δεν έχουν την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σ’ αυτό το στίβο. Αντιθέτως οι μεταπτυχιακοί σύλλογοι έχουν αυτή τη δυνατότητα και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το πώς θα οργανωθούμε από εδώ και πέρα. Λαμπρά παραδείγματα δραστηριοποίησης φοιτητών υπάρχουν πάντως και ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ομάδα Νετρίνο από τη Θεσσαλονίκη.( http://neutrinoteam.blogspot.com/ ).

Τέλος σχετικά με το ΣΕΜΦΕ, η κίνηση του κ. Νάκη να ιδρύσει την ΕΦΕΦ με τον προσδιορισμό που της έδωσε από όσα ξέρω αιφνιδίασε και τους ίδιους τους συναδέλφους του στο ΣΕΜΦΕ, οι οποίοι δείχνουν να αντιδρούν με τις πρακτικές του.

Φιλικά,
Vagelford.
Ο χρήστης talos είπε…
vangelford: ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

Πράγματι η δραστηριοποίηση των συλλόγων μεταπτυχιακών φοιτητών μοιάζει ο καλύτερος δρόμος - και η ομάδα netrino από ότι είδα, κάνει πολύ καλή δουλειά (ακόμα και χωρίς χορηγούς επικοινωνίας...)

Έχω μια έμμονη (ομολογουμένως ουτοπική) ιδέα σχετικά με το τι συνιστά φοιτητικό κίνημα πάντως και η ιδέα αυτή περιλαμβάνει, ως εκ των ουκ άνευ, την δημιουργία και την διάδοση τέτοιων πρωτοβουλιών. Αλλιώς δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τον "φοιτητικό" προσδιορισμό του "κινήματος" πέρα από την τυπική ιδιότητα και τίποτα που να μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία, πέρα από έναν γενικό δυναμισμό. Είναι σημαντικότατο κατά την (επαναλαμβάνω ουτοπική) ιδέα που έχω για αυτά τα πράγματα οι διαμαρτυρίες για την επερχόμενη ανεργία, την φτώχεια που περιμένει τους αποφοίτους (κατά μ.ο.) και την έλλειψη υποδομών, ου μην και την διάλυση της δημόσιας παιδείας, να προέρχονται από ανθρώπους που έχουν ουσιώδη σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους και που κατανοούν σε κάθε επίπεδο την φτώχεια αυτού που, συχνά, τους παρέχεται εδώ. Ένα τέτοιο φοιτητικό κίνημα θα είχε κλείσει τα πανεπιστήμια επειδή δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες, θα μπορούσε να ελέγξει το μεγάλο φαγοπότι των ειδικών λογαριασμών, θα είχε άποψη για την έρευνα που γίνεται και που δεν γίνεται στα πανεπιστήμια κοκ. Τώρα συλλογικά, μόνο να διαμαρτύρεται (δικαίως) για την μελλοντική ανεργία και την εργασιακή υποτίμησή των αποφοίτων μπορεί (+ φυσικά τα νταβατζιλίκια στα όργανα της διοίκησης και την υποκατάσταση των γραμματειών, στα οποία διαπρέπουν κάποιες μεγάλες παρατάξεις).

Τέτοιοι σύλλογοι, δεν θα άφηναν κανένα περιθώριο σε αμφίβολες κινήσεις να μιλούν εκ μέρους τους - και δεν θα επέτρεπαν τα επικοινωνιακά παιχνίδια των Χ πολιτικών εις βάρος τους. Ίδωμεν, ενδέχεται να αλλάζει η διάθεση...

Εφαπτομενικά προς το κυρίως θέμα, βεβαίως, όλα αυτά, αλλά ίσως να αποτελούν μια απαραίτητη, συμπληρωματική συζήτηση.

Αν υπάρξουν νεώτερα επί του θέματος πάντως, μπορούν να φιλοξενούνται φυσικά και εδώ. Περιμένω από το δίκτυο των πληροφοριοδοτών μου μερικά ακόμα στοιχεία, άλλωστε ;-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, σας ενημερώνει για τη δράση σχετικά με την Ε.Φ.Ε.Φ. και ειδικότερα σχετικά με την πρόσφατη Συνδιάσκεψη Φυσικής στην Καλαμπάκα.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης και της δημοσιοποίησης ενημερωτικής επιστολής, υπήρξε, όπου απαιτήθηκε ή ζητήθηκε, προσωπική επικοινωνία με ορισμένους προσκεκλημένους, προκειμένου να παρασχεθούν όλες οι αποδείξεις της ανήθικης και παράνομης δράσης της ΕΦΕΦ και του προέδρου της. Σας παραθέτουμε συνοπτικά τα αποτελέσματα:

1. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι προσκεκλημένοι ομιλητές ακύρωσαν την συμμετοχή τους. Ορισμένοι μάλιστα αποδοκίμασαν ανοιχτά την ΕΦΕΦ και τη δράση του προέδρου της. Η ΕΦΕΦ είχε ζητήσει να απευθύνει χαιρετισμό και η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη συνδιάσκεψη. Μετά από συνάντηση με εκπρόσωπο του συλλόγου μας, η Προεδρεία της Ελληνικής Δημοκρατίας απέσυρε την συμμετοχή της. Θα πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε ότι τα ονόματα των προσκεκλημένων ομιλητών συνέχισαν να υπάρχουν στην ιστοσελίδα της συνδιάσκεψης, ακόμη και μετά την ενημέρωση της ΕΦΕΦ για τη μη παρουσίας τους, λειτουργώντας ως διαφήμιση της συνδιάσκεψης προς το ανυποψίαστο κοινό.

2. Η ΕΦΕΦ ποτέ δεν απάντησε, ούτε έμμεσα ούτε άμεσα, στην ανοικτή επιστολή-ενημέρωση του Συλλόγου μας, παρότι της κοινοποιήθηκε από την αρχή.

3. Παρόμοια πρωτοβουλία ενημέρωσης και αντιμετώπισης της ΕΦΕΦ έχει εκδηλωθεί με ψήφισμα (27/3/2007) από τους συλλόγους προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, ενώ έντονο ενδιαφέρον μας έχει κοινοποιηθεί από τους αντίστοιχους συλλόγους της Πάτρας.

4. Ο Σύλλογός μας ενημέρωσε την Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, υποδεικνύοντας την προκλητική της στάση με την συστηματική τοποθέτηση του προέδρου της ΕΦΕΦ στις οργανωτικές επιτροπές σχεδόν κάθε δραστηριότητας της Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Δυστυχώς η Ένωση Ελλήνων Φυσικών αγνοώντας τις υποδείξεις μας, συμμετείχε στην συνδιάσκεψη της Καλαμπάκας και τοποθέτησε τον πρόεδρο της ΕΦΕΦ στην οργανωτική επιτροπή τριών συνεδρίων-ημερίδων ακόμη και μετά την ενημέρωση σχετικά με τη δράση του. Το γεγονός αυτό μας ανάγκασε να φέρουμε το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Τμήματος τη Δευτέρα 21/5, ζητώντας να πάρει θέση, με δεδομένο ότι μέλη ΔΕΠ του Τμήματός μας είναι στο προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Προς αποφυγή παρερμηνειών και απαντώντας σε απορίες που κατά διαστήματα έχουν εκφραστεί προς τον Σύλλογό μας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι:
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματός μας είναι πρόθυμοι να στηρίξουν οποιαδήποτε προσπάθεια προαγωγής της Φυσικής. Είναι πολλά τα παραδείγματα αντίστοιχων συλλόγων, στους οποίους οι φοιτητές μας συμμετέχουν ενεργά. Η ειδοποιός διαφορά στην περίπτωση της ΕΦΕΦ, πέραν των ισχυρισμών της για εκπροσώπηση όλων των φοιτητών φυσικής ανά την Ελλάδα, είναι η δράση του προέδρου της, ο οποίος μέσω της αντιγραφής επιστημονικών εργασιών επιχείρησε, και ως ένα βαθμό κατάφερε, να κερδίσει την εμπιστοσύνη ανυποψίαστων φοιτητών, διεθνών φοιτητικών οργανώσεων και όσων πίστεψαν ότι εργάζεται ερευνητικά σε θέματα κβαντικής πληροφορίας, την ίδια στιγμή που οι ατυχείς συμφοιτητές του αναγκάζονται να μελετούν στη σχολή τους «τετριμμένα» ζητήματα, όπως οι «απλοϊκοί» νόμοι των ιδανικών αερίων.

Ο Σύλλογός μας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συμβολή στην προαγωγή της Φυσικής, σχεδιάζει την πραγματοποίηση ημερίδας στο χώρο της σχολής μας, με συμμετοχή αναγνωρισμένων επιστημόνων, χωρίς (σε αντίθεση με την ΕΦΕΦ) εισιτήριο για τους παρευρισκόμενους. Αναγνωρίζουμε την ασθενή κινητικότητα στον τομέα αυτό των φοιτητικών συλλόγων και θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε στην επιστημονική δραστηριοποίηση. Σε καμία όμως περίπτωση η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για εκείνους που αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν επιχειρώντας να ξεγελάσουν τους πάντες, από φοιτητές μέχρι ακαδημαϊκούς, περνώντας από το στάδιο του φοιτητή σ’ εκείνο του φορέα εξουσίας.

Κλείνοντας την ενημέρωση, ο δικός μας σύλλογος θα ήθελε να προσκαλέσει τους συναδέλφους μας να αναρωτηθούν:

α) Γιατί σε μια συνδιάσκεψη φοιτητών φυσικής δεν υπήρχε στη λίστα των προσκεκλημένων ομιλητών κανένα μέλος ΔΕΠ από κανένα Τμήμα Φυσικής στην Ελλάδα? Ειδικότερα, όταν στη θεματολογία της συνδιάσκεψης συμπεριλαμβάνεται η «διδασκαλία της Φυσικής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», ποιος εξέφρασε την άποψη των διδασκόντων και ποιος των φοιτητών?

β) Γιατί η συνδιάσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου,
όπου έχουν φιλοξενηθεί δεκάδες συνέδρια και ημερίδες και όπου βρίσκεται και η έδρα
της ΕΦΕΦ, αλλά προτιμήθηκε πολυτελές ξενοδοχείο στον τόπο καταγωγής του
προέδρου της, μακριά από κάθε φοιτητικό κέντρο?

γ) Σύμφωνα με την ΕΦΕΦ (http://www.youth4physics.gr/gr/conference_forum.php),

«η συνδιάσκεψη κορυφώνεται με την πραγματοποίηση του 1ου Διεπιστημονικού
Φόρουμ Νέων, όπου εκπρόσωποι από τον επιστημονικό, ακαδημαϊκό, πολιτικό,
επιχειρηματικό, φοιτητικό και μαθητικό χώρο θα καταθέσουν θέσεις και προτάσεις
σχετικά με την προώθηση και ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας στην Ελλάδα.
Τα πρακτικά του Φόρουμ θα εκδοθούν σε ξεχωριστή έκδοση και θα αποσταλούν στο
Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Από πότε και με ποιον τρόπο η ΕΦΕΦ ή οποιαδήποτε παρέα φοιτητών, έγινε εκπρόσωπος και φορέας των απόψεων των Ελλήνων Φοιτητών στο Ελληνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο? Για ποιο λόγο γίνονται Γενικές Συνελεύσεις φοιτητών και Φοιτητικές Εκλογές, αν τελικά η ΕΦΕΦ μας εκπροσωπεί στην επίσημη πολιτεία?
Τα συμπεράσματα και οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα εκτιμούμε ότι είναι πλέον προφανή για όποιον θέλει να τα δει. Από τη δράση της ΕΦΕΦ κινδυνεύουμε όλοι, με πρώτους όμως τους προπτυχιακούς φοιτητές κυρίως μικρών ετών, των οποίων την ενεργητικότητα προσπαθούν κάποιοι επιτήδειοι να εκμεταλλευτούν. Είναι χρέος όλων μας να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τους μελλοντικούς συναδέλφους μας. Σας καλούμε λοιπόν να συντονιστείτε μαζί μας και να αποδείξουμε με πράξεις ότι η επιστημονική δραστηριοποίηση δεν είναι μέσο προσωπικής προβολής στα χέρια κοινών εκμεταλλευτών.



Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών
και Υποψηφίων Διδακτόρων
Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ
Ο χρήστης lazopolis είπε…
Τα συγχαρητήριά μου, λοιπόν για την ανακοίνωση, αλλά και, κυρίως, για την πρωτροβουλία οργάνωσης της ημερίδας στη σχολή. Ελπίζω η πρωτοβουλία να προχωρήσει και να πραγματοποιηθεί η ημερίδα.

Γενικότερα, και ως απόφοιτος του Φυσικού, να πώ κι εγώ οτι το κενό ανάμεσα σε όσα μαθαίνουμε στη σχολή και σε όσα συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο της έρευνας (έστω σε εντελώς πληροφοριακό επίπεδο) είναι δυσθεώρατο. Τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες, όπου αναγνωρισμένα ονόματα της διεθνούς ερευνητικής σκηνής μιλάνε με απλά λόγια για τη δουλειά τους είναι απαραίτητες γιατί δίνεται έτσι στόχος, όραμα και προσανατολισμός στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν στον ακασημαϊκό χώρο (ή, έστω, που θέλουν να το προσπαθήσουν).

Δεν είναι καθόλου σαφές οτι αυτές οι διοργανώσεις πρέπει να είναι ευθύνη του συλλόγου μεταπτυχιακών. Μάλλον θα έπρεπε το τμήμα να ενδιαφερθεί ωστε να υπάρχει μια επιτροπή που να οργανώνει παρόμοιες ημερίδες.

Αλλά δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα, τέτοιες πρωτοβουλίες αντιμετωπίζονται, κάκιστα, σαν πρωτοβουλίες πολυτελείας, και παραπέμπονται στις καλένδες. Θα ήταν λοιπόν σκόπιμο να υπάρξει κάποια πίεση από το σύλλογο μεταπτυχιακών αλλά και προπτυχιακών, δίνοντας το παράδειγμα του πώς μπορούν τέτοιες ημερίδες να είναι πετυχημένες. Τότε θα ακολουθήσει και το τμήμα, είμαι βέβαιος.

Όμως για να συμβεί αυτό χρειάζεται αρκετή δουλειά και αρκετή οργάνωση, χρειάζεται μάλλον μια ομόφωνη στήριξη από τους φορείς που εμπλέκονται στους συλλόγους, αλλά και μια μόνιμη επιτροπή που να οργανώνει τέτοια γεγονότα συστηματικά. Αλλιώς η ημερίδα που σκέφτεστε να διοργανώσετε θα είναι ακόμα ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός όπως τόσα άλλα στην σχολή.

Αντιλαμβάνομαι οτι όλα αυτά μοιάζουν πολύ δύσκολα, ειδικά για κάποιον που έχει και την επιπρόσθετη πίεση των μεταπτυχιακών σπουδών. Αλλά η ΕΦΕΦ έδειξε οτι μπορεί να επιτευχθούν ακόμα και από ανθρώπους με τις ύποπτες φιλοδοξίες του προέδρου της. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε όλοι τα θετικά αυτής της υπόθεσης, τα οποία μας δείχνουν πώς μπορούν τέτοιες προσπάθειες να ευοδωθούν μέσα από τον φαινομενικά αδιαπέραστο γραφειοκρατικό μηχανισμό.

Αυτά.

btw, Vagelford, τα προσωπικά μου συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου στα κοινά στη σχολή. Αν ξοδεύμαε όλοι τόσο χρόνο τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
Ο χρήστης lazopolis είπε…
Επί τη ευκαιρία, ποιοί αποσύρθηκαν τελικά από την εκδήλωση στην Καλαμπάκα και ποιοι έμειναν;
Ο χρήστης lazopolis είπε…
Τέλος, μήπως κάποιος πρέπει να επικοινωνήσει με την iasp και να τους ρωτήσει αν ξέρουν οτι η ΕΦΕΦ δεν εκπροσωπεί τους έλληνες φοιτητές φυσικής;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ευχαριστώ lazopolis, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ όλα τα εύσημα για αυτή την ιστορία. Έχει ασχοληθεί αρκετός κόσμος εδώ στην Αθήνα με αυτό το θέμα, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί, και φυσικά έχει ασχοληθεί αρκετός κόσμος από Θεσσαλονίκη και από Πάτρα. Πρέπει να αναφέρω τον Κωνσταντίνο Μπριντάκη και τον Γιάννη Μουτσινά από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και στον Γιώργο Τριτσάρη από την Πάτρα που έχουν ασχοληθεί αρκετά με την υπόθεση και τους οφείλουμε την ύπαρξη του αρχείου στο site http://users.auth.gr/~gmoutsin , το πολύ χρήσιμο blog http://efefys.blogspot.com/ και τις αποφάσεις των συλλόγων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, κλείνοντας αυτό το κομμάτι οφείλω να αναφέρω και πάλι ως δείγμα εξαιρετικής δουλειάς, τις δραστηριότητες της ομάδας Νετρίνο http://neutrinoteam.blogspot.com/

Για τη συμμετοχή στην Καλαμπάκα, από όσο γνωρίζω, σχεδόν όλοι οι ακαδημαϊκοί απέσυραν τη συμμετοχή τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε και ποιος πήγε τελικά, πέρα από τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε επαφή. Ο Χριστοδούλου πάντως δεν πήγε. Και κάποιος πήγε με ελικόπτερο.

Τέλος, η IAPS ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν την ενδιαφέρει η αποκλειστική εκπροσώπηση όπως ίσως να το έχουμε στο μυαλό μας. Περισσότερο το πράγμα πάει προς το franchising. Αυτοί δεν θα ασχοληθούν παραπέρα.
Ο χρήστης Vagelford είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση