Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν άνθισαν ματαίως τόσα σχόλια

Τα θλιβερά νέα τα διάβασα σήμερα το πρωί: η Αμαλία Καλυβινού, η συγγραφέας του μπλογκ malpractice, στο οποίο εξιστορούσε την φρίκη που αντιμετώπισε ως καρκινοπαθής στην Ελλάδα από τον θανατηφόρο συνδυασμό απληστίας, γραφειοκρατίας και ανικανότητας που ζει και προοδεύει στο Ελληνικό σύστημα υγείας, πέθανε χθες (;) στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Το μπλογκ το ανακάλυψα λίγο πριν την "Ελευθεροτυπία", μέσω ραδιοφώνου και της εκπομπής "Πίσω Σελίδες", η ουσία όμως είναι ότι αναδείχθηκε και προωθήθηκε στα ΜΜΕ από Έλληνες χρήστες του διαδικτύου. Για μένα το "malpractice", είναι η επιτομή ενός πράγματος που τα μπλογκ μπορούν να κάνουν καλά: να δώσουν βήμα καταγγελίας και να αναδείξουν θέματα που, εσκεμμένα ή από αδιαφορία δεν περνούν στα μέσα ενημέρωσης, και μάλιστα στην περίπτωση της Αμαλίας, κάτι ακόμα πιο χρήσιμο: βήμα για επώνυμες καταγγελίες (και επαίνους), παρακάμπτοντας την φοβία ή απροθυμία των ΜΜΕ να μπλέξουν στην ανελεύθερη περί "δυσφημήσεως" νομοθεσία/βιομηχανία της χώρας μας (για να μην μιλήσω για πιθανές "διαπλοκές".

Δεν είμαι σε θέση να γράψω επικήδειους. Έχω την αίσθηση πως καθώς η είδηση του θανάτου της Αμαλίας περνάει από ιστολόγιο σε ιστολόγιο, συντίθεται κομματιαστά ένα "Αμαλίας εγκώμιο" διάχυτα στο Ελληνικό διαδίκτυο.

Από αυτά που έχω δει θέλω να παραπέμψω μόνο στα ουσιώδη και διεισδυτικά που έγραψε ο Αστέρης. Πέραν αυτού έχω να προτείνω τα εξής:

Η καλύτερη απότιση τιμής στην μνήμη και στην προσπάθεια της Αμαλίας είναι η συνέχιση του έργου της. Κάνω λοιπόν μια πρόταση σε ασθενείς και συγγενείς τους, σε γιατρούς που θέλουν να πολεμήσουν την αθλιότητα, σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και στο ΙΚΑ, ή σε ανθρώπους που σχετίζονται κατά οιονδήποτε τρόπο με την δημόσια υγεία, να ξεκινήσουν (ή να συνεχίσουν, ίσως, δεν ξέρω) ανάλογα μπλογκ συγκεκριμένης καταγγελίας και ανάδειξης προβλημάτων και παθολογιών του δημόσιου συστήματος υγείας, επώνυμα (καλύτερα) ή ανώνυμα (όπου είναι αναπόφευκτο). Στην συνέχεια, να δημιουργηθεί ειδικός (οι ειδικοί) επί τούτου συναθροιστής- aggregator που θα αναδεικνύει όλη αυτήν την δραστηριότητα και θα την προωθεί δια της λειτουργίας του.

Δεν ανήκω σε καμία από τις εμπλεκόμενες κατηγορίες (προς το παρόν τουλάχιστον), οπότε μόνο μια ιδέα μπορώ να ρίξω. Απλώς λέω πως αν όντως προχωρήσει μια τέτοια προσπάθεια, οι δυνατότητες παρέμβασης και διόρθωσης κάποιων (έστω λίγων) κακώς κειμένων είναι πολλές. Έτσι ώστε να μην χαθούν από την επικαιρότητα και να μην έχουν έχουν γραφτεί μάταια, τα όσα η Αμαλία ανέδειξε.

Σχόλια

Ο χρήστης ΠΡΕΖΑ TV είπε…
Καλο της ταξιδι...τιποτε παραπανω...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για λόγους που έχουν να κάνουν και με την ίδια την Αμαλία, σας προτείνω το site www.grpalliative.org
Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά, αν θέλετε υπογράψτε. Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. συμφωνεί με την πρόταση και είναι διαθέσιμη.
Ο χρήστης ΕΑΕΠ είπε…
Το Blog τις Αμαλίας Πάντα θα μας θυμίζει...
Και εγώ το προτείνω:
www.grpalliative.org>

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …