Δεν άνθισαν ματαίως τόσα σχόλια

Τα θλιβερά νέα τα διάβασα σήμερα το πρωί: η Αμαλία Καλυβινού, η συγγραφέας του μπλογκ malpractice, στο οποίο εξιστορούσε την φρίκη που αντιμετώπισε ως καρκινοπαθής στην Ελλάδα από τον θανατηφόρο συνδυασμό απληστίας, γραφειοκρατίας και ανικανότητας που ζει και προοδεύει στο Ελληνικό σύστημα υγείας, πέθανε χθες (;) στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Το μπλογκ το ανακάλυψα λίγο πριν την "Ελευθεροτυπία", μέσω ραδιοφώνου και της εκπομπής "Πίσω Σελίδες", η ουσία όμως είναι ότι αναδείχθηκε και προωθήθηκε στα ΜΜΕ από Έλληνες χρήστες του διαδικτύου. Για μένα το "malpractice", είναι η επιτομή ενός πράγματος που τα μπλογκ μπορούν να κάνουν καλά: να δώσουν βήμα καταγγελίας και να αναδείξουν θέματα που, εσκεμμένα ή από αδιαφορία δεν περνούν στα μέσα ενημέρωσης, και μάλιστα στην περίπτωση της Αμαλίας, κάτι ακόμα πιο χρήσιμο: βήμα για επώνυμες καταγγελίες (και επαίνους), παρακάμπτοντας την φοβία ή απροθυμία των ΜΜΕ να μπλέξουν στην ανελεύθερη περί "δυσφημήσεως" νομοθεσία/βιομηχανία της χώρας μας (για να μην μιλήσω για πιθανές "διαπλοκές".

Δεν είμαι σε θέση να γράψω επικήδειους. Έχω την αίσθηση πως καθώς η είδηση του θανάτου της Αμαλίας περνάει από ιστολόγιο σε ιστολόγιο, συντίθεται κομματιαστά ένα "Αμαλίας εγκώμιο" διάχυτα στο Ελληνικό διαδίκτυο.

Από αυτά που έχω δει θέλω να παραπέμψω μόνο στα ουσιώδη και διεισδυτικά που έγραψε ο Αστέρης. Πέραν αυτού έχω να προτείνω τα εξής:

Η καλύτερη απότιση τιμής στην μνήμη και στην προσπάθεια της Αμαλίας είναι η συνέχιση του έργου της. Κάνω λοιπόν μια πρόταση σε ασθενείς και συγγενείς τους, σε γιατρούς που θέλουν να πολεμήσουν την αθλιότητα, σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και στο ΙΚΑ, ή σε ανθρώπους που σχετίζονται κατά οιονδήποτε τρόπο με την δημόσια υγεία, να ξεκινήσουν (ή να συνεχίσουν, ίσως, δεν ξέρω) ανάλογα μπλογκ συγκεκριμένης καταγγελίας και ανάδειξης προβλημάτων και παθολογιών του δημόσιου συστήματος υγείας, επώνυμα (καλύτερα) ή ανώνυμα (όπου είναι αναπόφευκτο). Στην συνέχεια, να δημιουργηθεί ειδικός (οι ειδικοί) επί τούτου συναθροιστής- aggregator που θα αναδεικνύει όλη αυτήν την δραστηριότητα και θα την προωθεί δια της λειτουργίας του.

Δεν ανήκω σε καμία από τις εμπλεκόμενες κατηγορίες (προς το παρόν τουλάχιστον), οπότε μόνο μια ιδέα μπορώ να ρίξω. Απλώς λέω πως αν όντως προχωρήσει μια τέτοια προσπάθεια, οι δυνατότητες παρέμβασης και διόρθωσης κάποιων (έστω λίγων) κακώς κειμένων είναι πολλές. Έτσι ώστε να μην χαθούν από την επικαιρότητα και να μην έχουν έχουν γραφτεί μάταια, τα όσα η Αμαλία ανέδειξε.

Σχόλια

Ο χρήστης ΠΡΕΖΑ TV είπε…
Καλο της ταξιδι...τιποτε παραπανω...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για λόγους που έχουν να κάνουν και με την ίδια την Αμαλία, σας προτείνω το site www.grpalliative.org
Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά, αν θέλετε υπογράψτε. Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. συμφωνεί με την πρόταση και είναι διαθέσιμη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το Blog τις Αμαλίας Πάντα θα μας θυμίζει...
Και εγώ το προτείνω:
www.grpalliative.org>

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση