Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι πρόσφυγες από το Ιράκ

Διαβάζω στον jim_hellas, την είδηση περί παράνομης κράτησης, κακομεταχείρισης και επικείμενης απέλασης 36 Ιρακινών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Η είδηση προέρχεται από το μπλογκ της Devious Diva, που κάνει εξαιρετική δουλειά παρακολουθώντας τα δικαιώματα μειονοτήτων στην χώρα μας (παρενθετικά, η σειρά της για τους Ρομ του Βοτανικού είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα). Η ιστορία περιγράφεται αναλυτικά στα δύο ποστ, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και έτοιμες διευθύνσεις (ταχυδρομικές και ηλεκτρονικές) και μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Καραμανλή. Σημειώνω ότι η απόλυτα σωστή απαίτηση της OMCT "to prevent inhuman and degrading conditions of detention of asylum seekers in Greece", θα ήταν ακόμα ορθότερη αν πρόσθετε "as well as all prisoners in the country", όπως οι πρόσφατες εξεγέρσεις στις φυλακές καταδεικνύουν.

Αλλά το θέμα είναι, φοβάμαι, πολύ ευρύτερο και ξεπερνά τις επιθυμίες της Ελληνικής κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με την παροχή ασύλου προς τους Ιρακινούς πρόσφυγες, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ, και παρά την ιλιγγιώδη αύξηση των σχετικών αιτημάτων, είναι αρνητική.

Μιλάμε για την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο, καθώς 2 εκατομμύρια ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα και 1,7 εκατομμύρια ιρακινοί είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, και στην φυγή πρωτοστατεί η μεσαία τάξη της χώρας (μεταξύ των οποίων και η riverbend). Αυτήν λοιπόν την καταστροφή, στην οποία, δεν κουραζόμαστε να το υπενθυμίζουμε, πρωτοστάτησε χώρα-μέλος της ΕΕ και συμμετείχαν οι περισσότερες από τις άλλες, οι χώρες της ΕΕ "δεν την θεωρούν επείγουσα":

"Οι αριθμοί των προσφύγων από το Ιράκ δεν είναι τέτοιος αυτήν την στιγμή ώστε να χρειαστεί να πάρουμε έκτακτα μέτρα", δήλωσε σχετικά ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών - αγνοώντας να αναφέρει ότι δύσκολα ο άλλος χτυπάει μια πόρτα που ξέρει πως είναι κλειστή. Πρόσθεσε πως η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει καλύτερα τους πρόσφυγες αν κάτσουν στην Συρία και την Ιορδανία, πολύ φτωχότερες χώρες από την Γερμανία π.χ., των οποίων η γνώμη σχετικά δεν ζητήθηκε - και οι οποίες έχουν φορτωθεί ένα προσφυγικό φορτίο που δεν είναι δυνατόν να κουβαλήσουν. Χαρακτηριστικά, η πρώτη συνένοχος για την ιρακινή καταστροφή χώρα, η Βρετανία, αρνείται να υποδεχθεί ακόμα και τους ιρακινούς υπαλλήλους της.

Όπως και να έχει είναι καλή η πίεση όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, οπότε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πιέσουμε ώστε να δοθεί άσυλο στους ιρακινούς που κρατούνται σε άθλιες συνθήκες στην Θεσσαλονίκη. Αλλά η ιδέα δημιουργίας Ευρωπαϊκών κέντρων υποδοχής προσφύγων κάθε είδους, με συλλογική ευθύνη της ΕΕ, στα πλαίσια της εφαρμογής της συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες (την οποία έχουν γραμμένη όλοι πλην Σουηδίας, φαίνεται) αποκτά ιδιαίτερη σημασία μπροστά στην ιρακινή καταστροφή. Αλλά επαναλαμβάνω πως η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να απορρίψει την αίτηση ασύλου των δυστυχών ιρακινών, συμβαδίζει απόλυτα με την στάση της ΕΕ συνολικά επί του θέματος.

Σχόλια

Ο χρήστης ροΐδης είπε…
τραγική και θλιβερή η κατάσταση. τι ταπείνωση του Ανθρώπου.
Ο χρήστης doctor είπε…
Αλλά η ιδέα δημιουργίας Ευρωπαϊκών κέντρων υποδοχής προσφύγων κάθε είδους, με συλλογική ευθύνη της ΕΕ, στα πλαίσια της εφαρμογής της συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες (την οποία έχουν γραμμένη όλοι πλην Σουηδίας.


-------------

Η Σουηδία είναι η πιο φιλελεύθερη χώρα στην παροχή πολιτικού ασύλου παγκοσμίως.

Μπράβο για την ανάδειξη του θέματος αλλά και για την διαπίστωση ότι η Ε.Ε. είναι ένα τίποτα.

doctor
Ο χρήστης Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε…
Δείτε για τη φυλακή στον Εβρο...

http://valiacaldadog.blogspot.com/2007/05/blog-post_21.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …