Τα μυστικά αρχεία του Κίσινγκερ

Το National Security Archive δημοσίευσε περί τα 2100 πρακτικά μυστικών συνομιλιών του Κίσινγκερ (ορθότερα: Κίσιντζερ) μέχρι το 1977. Τα αρχεία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και φωτίζουν την φιλοσοφία και τα γεγονότα της εποχής, ανοίγοντας έτσι πολλές συζητήσεις.

Παρότι αναφέρεται το Κυπριακό ως θέμα που καλύπτεται στις συζητήσεις αυτές, τα αποσπάσματα που δημοιεύονται (άνευ συνδρομής) στο διαδίκτυο προς το παρόν δεν περιέχουν παρά μία δευτερεύουσα και γρήγορη αναφορά, χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Αλλά από μια πρόχειρη ανάγνωση να αναφέρω:

- Συζήτηση με Γάλλους, Δυτικογερμανούς και Βρετανούς περί πολλών θεμάτων, όπου ο Κίσινγκερ θεωρεί τα Ευρωκομμουνιστικά κόμματα ως τον αληθινό εχθρό, Ο Γκένσερ λέει ότι πιο εύκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ορθόδοξα ΚΚ και ότι τα Ευρωπαϊκά ΚΚ θα γίνονται πιο επικίνδυνα όσο περισσότερο ανεξαρτητοποιούνται από την Μόσχα. Ο Γάλλος αντιπρόσωπος δηλώνει πως ο Ιταλός πρωθυπουργός του είχε πει πως αν κερδίσει τις εκλογές ο Μπερλίνγκουερ (του ΚΚΙ) θα πρέπει να "τον διώξουν με τις κλωτσίες" (kicked out).

- Την αναφορά του Κίσινγκερ σε έναν Λατινοαμερικάνο ηγέτη, που του είπε πως χαίρεται που η ΕΣΣΔ μπήκε στην Τσεχοσλοβακία (το 1968) γιατί αλλιώς θα δημιουργούνταν ένα κακό παράδειγμα που θα μπορούσε να βρει υποψήφιους μιμητές στην Λ. Αμερική. Ο Κίσινγκερ αναλογίζονταν μήπως η Κούβα είναι καλύτερα (για τις ΗΠΑ) να είναι προσδεδεμένη σε ένα (αποτυχημένο) Σοβιετικό μοντέλο, παρά να επιτύχει οικονομικά κάνοντας ανοίγματα - και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση...

- Συζητώντας για την Καμπότζη του Πολ-Ποτ ο Κίσινγκερ λέει στον υπουργό εξωτερικών της Ταϊλάνδης να πει στον Πολ-Ποτ πως δεν έχουν καμία αντιπαλότητα με αυτούς και πως τους χρειάζονται ως αντίβαρο στο Βόρειο Βιετνάμ! Και ενθάρρυναν την Κινέζικη επιρροή εκεί και στο Λάος για τον ίδιο λόγο.

Αυτά πρόλαβα να δω, υπάρχει πολύ ζουμί - και επιβεβαιώνει τον κυνισμό του ανδρός. Υποψιάζομαι ότι θα δούμε σύντομα και τα περί Κύπρου...

Σχόλια

Ο χρήστης oistros είπε…
Κίσινγκερ!! Εποχές και πρόσωπα που μοιάζουν ανέκδοτα από μόνα τους. Αλλά συχνά πάλι, έχεις την αίσθηση ότι και η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Σαν να μην έμαθε από τα λάθη της.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μιχάλη αν δεν κάνω λάθος αυτά τα αρχεία έχουν αποχαρακτηριστεί απ' το '98, απλά τώρα γίνονται για πρώτη φορά διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή - ο Hitchens χρησιμοποιεί πολλά από αυτά στο γνωστό βιβλίο. Τα πραγματικά μυστικά αρχεία είναι είτε στην προσωπική συλλογή του Kissinger, είτε κλειδωμένα κάπου στη βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου.

Μου έκανες πάντως μεγάλη ζημιά! Έχω κολλήσει εδώ και 3 ώρες στο Proquest και διαβάζω τράνσκριπτς και μεμοράντα =) Αν βρω κάτι πραγματικά ενδιαφέρον για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά θα το ποστάρω.
Ο χρήστης talos είπε…
Ναι Γιώργο, είναι η εύρεια δημόσια διαθεσή τους. Είναι αποχαρακτηρισμένα κείμενα μετά από διάφορες αιτήσεις, που συλλέγονται και διατίθενται σε ψηφιακή μορφή.

Δεν ήμουν σαφής, έχεις δίκιο. Πάντως τα πλήρη κείμενα δεν τα είχα δει ποτέ. Μόνο επιλεγμένα αποσπάσματα κατά καιρούς. Και τα πλήρη κείμενα δίνουν μια άλλη διάσταση στην προσωπικότητα του εν λόγω κυρίου...

Υπήρχαν διαθέσιμα και αλλού (όλα μαζί) εντύπως;

Αν ψαρέψεις κάτι το καλό, σφύριξέ το, όντως...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Νομίζω κι εγώ ότι πολύ από αυτό το υλικό το έχει επεξεργαστεί ο Hitchens για το βιβλίο του, απλά τώρα διαβάσουμε την πρωτογενή πηγή μέσω internet. BTW, κουραστικό βιβλίο, με μάλλον στρυφνή γραφή, παρότι συμφωνώ με τις απόψεις του υπήρχαν περιπτώσεις που δεν είχα κουράγιο να βγάλω το κεφάλαιο με τη μία.
Πάντως, από τότε που ο Κίσινγερ πήρε Νόμπελ Ειρήνης, η σάτιρα έχασε το νόημά της! ;^)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
http://www.liveleak.com/view?i=b72_1206363484

Εδώ ο άνθρωπος έχει πει ευθαρσώς οτι η γενοκτονία της πείνας και της στέρησης τροφής ειναι πιο οικονομική και εύκολη. Ο άνθρωπος ειναι σφαγέας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση