Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στρουθοκάμηλοι

Πακιστανική στρουθοκάμηλος: Ενδο-πακιστανική υπόθεση χαρακτηρίζει τις απαγωγές ο Βύρων Πολύδωρας, λέγοντας ότι «οι Πακιστανοί επιδίδονται στο σπορ να απαγάγει ο ένας τον άλλον». Ο κ. Πολύδωρας που, όπως όλοι οι Έλληνες υπουργοί, επιδίδεται στο σπορ να καλύπτει τους συνδέλφους του με γελοίες και (εν προκειμένω) ρατσιστικές ανοησίες, προφανώς πληροφορήθηκε αυτό το Πακιστανικό εθνικό σπορ από τον ίδιο τον Πακιστανό Πρωθυπουργό της χούντας που διοικεί την χώρα αυτή, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του - και από τις πολυάριθμες απαγωγές Πακιστανών από Πακιστανούς που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αμέλησε να αναφέρει όμως το κοινό σπορ (που πιθανόν να έλκει την καταγωγή του από τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου) της δωροδοκίας και απειλής μαρτύρων προκειμένου να το βουλώσουν, στο οποίο όμως δεν έχουν και τόση επιτυχία. Αμέλησε επίσης να ρίξει και μια ματια στο τι ακριβώς λέει το πόρισμα Λινού, το οποίο έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στο χώσιμο του κεφαλιού στην άμμο, με την ελπίδα πως το τέρας θα φύγει μόνο του άπαξ και κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Πρόκειται για άλλη μια κορυφαία στιγμή του κοινοβουλευτικού μας βίου, καθώς ο Καραμανλής την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια για να μην αναγκαστεί να πει ο ίδιος παρόμοιες ανοησίες.

Αλλά η αποθέωση του κοινοβουλευτισμού έγινε στο σημείο που ο Πολύδωρας, εξηγούσε ότι "ακόμη κι αν γνώριζε -που δεν γνωρίζει- για συνεργασία μεταξύ ελληνικής και βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα των απαγωγών, δεν θα το έλεγε". Δηλαδή δήλωσε ότι θα κάλυπτε παράνομες δραστηριότητες ξένων και ντόπιων μυστικών υπηρεσιών, αποκρύπτοντάς τις από την Βουλή, επιδεικνύοντας έτσι την βαθειά προσήλωσή του στην δημοκρατική νομιμότητα και την εθνική κυριαρχία.

Δείτε πάντως μια εξαιρετική σχετική γενίκευση του δόγματος Πολύδωρα

Να επισημάνω πως το θέμα δεν είναι καν/μόνο ο Βουλγαράκης. Δεν πήρε μόνος του την πρωτοβουλία της συγκάλυψης του θέματος. Κυβερνητική ήταν η απόφαση (και η συμμετοχή στο έγκλημα). Και βέβαια δεν θα μάθουμε ποτέ για την MI6: Να μην ξεχνάμε ότι τον Λάνγκμαν δεν μπόρεσαν να τον ανακρίνουν λόγω διπλωματικής ασυλίας...

Μακεδονική στρουθοκάμηλος: Λοιπόν, όπως αναφέρει ο Alpha: "Προκλητικός εξαφανίστηκε πενήντα μέρες πριν τις εκλογές στη χώρας του ο πρόεδρος των Σκοπιών. Ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι υπάρχει σλαβομακεδονική μειονότητα στη χώρα μας σχολιάζοντας τα όσα είπε την Τετάρτη ο Κάρολος Παπούλιας στο Στρασβούργο ότι δεν υπάρχει σλαβόφωνη μειονότητα στην Ελλάδα..."

Ο Τσερβενκόφσκι για την ακρίβεια δήλωσε πως: «είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πολιτών οι οποίοι ατομικά αισθάνονται ως εκπρόσωποι του μακεδονικού λαού. Με το γεγονός αυτό πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι όλοι οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ αυτών και οι ελληνικές αρχές».

Και επ' αυτής της δήλωσης (που προσέχει και δεν ομιλεί για μειονότητα, αλλά για άτομα) απαντά, λέει, ο Αντώναρος: "«Μία μειονότητα υπάρχει στην Ελλάδα και αυτή είναι η μουσουλμανική, οτιδήποτε άλλο είναι αβάσιμο και ανιστόρητο».

Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς διαψεύδεται: ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που ατομικά αισθάνονται πως είναι Σλαβομακεδόνες; Το Ουράνιο Τόξο και τα αποτελέσματά του το επιβεβαιώνουν. Υπάρχουν σίγουρα μερικές (τουλάχιστον δύο) χιλιάδες. Οπότε η δήλωση του Τσερβενκόφσκι είναι ακριβής. Ο πανικός σε κάθε παρόμοια αναφορά είναι γελοίος και δείχνει μια χώρα με βαθιά προβλήματα εθνικής μειονεξίας. Όσο για την υποβόσκουσα λογική για το ότι μειονότητα είναι μόνο μια μειονότητα αναγνωρισμένη από διεθνείς συνθήκες, είναι απορίας άξιον που παρόμοιες ενστάσεις δεν προκύπτουν όταν αναφερόμαστε στην Κουρδική μειονότητα της Τουρκίας, η οποία και αυτή δεν είναι αναγνωρισμένη από καμία διεθνή συνθήκη.

Μουσουλμανική στρουθοκάμηλος. Με αφορμή δηλώσεις της κ. Καρα Χασάν, ξεσπάθωσαν για τον ύποπτο ρόλο της τα Mέσα. H Καρά Χασάν δήλωσε πως με δεδομένη την ιδιαιτερότητα του Μουφτή ως δικαστή, καλό θα ήταν να εκλεγόταν, με δεδομένο πως αυτή η ιδιαιτερότητα (ιεροδικείο σε χώρα της ΕΕ), μάλλον δεν ευνοεί, ας πούμε, σύγχρονες αντιλήψεις περί οικογενειακού δικαίου:

Στη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Εμπρός» της Ξάνθης - και σε ερώτηση σχετική με τη θέση της γυναίκας στη μουσουλμανική μειονότητα - η κ. Καραχασάν περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι «ο μουφτής έχει αποκλειστική αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά το οικογενειακό δίκαιο».

«Δεν επιλέγουμε εμείς αν θα πάμε στα πολιτικά δικαστήρια ή στον μουφτή», προσέθεσε στην επίμαχη απάντηση. «Εφόσον έχουμε παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο (το 99%), αναγκαστικά πρέπει να πάμε στον μουφτή για το διαζύγιο, ο οποίος θα καθορίσει τη διατροφή και την επιμέλεια. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει ο δεύτερος βαθμός, απλά επικυρώνονται οι αποφάσεις του από τα πολιτικά δικαστήρια. Δεν απαιτείται έφεση. Έχω μιλήσει γι' αυτά στο κόμμα μου. Ο μουφτής πρέπει να εκλέγεται από τη μειονότητα. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν αποτελεί λύση το να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση... Ένας δικαστικός λειτουργός που ασκεί δικαστική εξουσία, όπως ο μουφτής ελέω Θεού, πρέπει να έχει την αποδοχή της μειονότητας. Δεν υπάρχουν νόμοι καταγεγραμμένοι, ένα νομικό πλαίσιο. Ερμηνεύει τους νόμους κατά το δοκούν. Ο μουφτής δεν έχει νομική παιδεία... Επίσης, δεν νοείται ο μουφτής να μη γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα και να μην έχει κάποιον νομικό σύμβουλο να τον επικουρεί...».


Αυτονόητα πράγματα που αν τα δει κανείς ψυχρά συντείνουν στο αίτημα (που υποψιάζομαι ότι είναι αιρετικό μέσα στην μειονότητα) για υπαγωγή στο δικαστικό σύστημα. Υποψιάζομαι πως το καθεστώς αυτό ως έχει δύσκολα θα περνούσε από κάποια αμφισβήτισή του στην ΕΕ. Η απάντηση του κ. Αντώναρου είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε:

"Στη χώρα μας υπάρχει νόμος που ρυθμίζει το θέμα των μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας", δήλωσε ο Ευάγγελος Αντώναρος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υποψήφιας υπερνομάρχη του ΠΑΣΟΚ Γκιούλ Καραχασάν. "Ο μουφτής είναι και δικαστής "τόνισε και οι δικαστές στην Ελλάδα δεν εκλέγονται.


Ναι ρε Αντώναρε, αλλά στην Ελλάδα οι Παπάδες δεν είναι δικαστές συνήθως. Σου μιλάει για ένα πραγματικό ζήτημα η γυναίκα και εσύ κάνεις πως δεν ακούς.

Υπάρχει με αφορμή την υποψηφιότητα Καρά Χασάν, μια αναζωπύρωση της ιδέας πως κάθε μειονοτικός είναι εκ των πραγμάτων και "ύποπτος". Αυτή δεν είναι απλά μια ηλίθια ιδέα - κινδυνεύει να είναι και αυτοεπιβεβαιούμενη. Αν αντιμετωπίζεις τον άλλο ως εσωτερικό εχθρό, ακόμα και αν δεν είναι κάποια στιγμή θα γίνει. Η χρησιμότητα της υποψηφιότητας της Καρά Χασάν (της οποίας το βασικό πρόβλημα είναι πως είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά τέλος πάντων, κανένας δεν είναι τέλειος) είναι πως έβγαλε πάλι στην φόρα ανακλαστικά που νομίζαμε ότι είχαν ατονήσει.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μεγάλο τμήμα των ανησυχούντων για την απειλή επί των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που συνιστούν οι διάφοροι μειονοτικοί (αναγνωρισμένοι και μη), δείχνουν πολύ μικρότερες ανησυχίες για την δράση μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών (βλέπε παρακολουθήσεις και απαγωγές), αλλά και για την αποικιοκρατικού τύπου σχέση με τις συμμάχους μας.

Σχόλια

Ο χρήστης mpampakis είπε…
Πολύ καλή η "πινακοθήκη" των στρουθοκαμηλισμών. Έχω καταλήξει να ενημερώνομαι από σένα περισσότερο απ' ό,τι από τα "επίσημα" κανάλια. Για παράδειγμα, δεν είχα ιδέα για την ακριβή δήλωση της Καραχασάν.
Εδώ να σημειώσω βέβαια ότι μου φαίνεται κομμάτι κουλή η λύση που προτείνει. Αν ο μουφτής έχει δικαστικές αρμοδιότητες πρέπει είτε να έχει νομική/δικαστική εκπαίδευση (προδιαγραφή θέσης) είτε να καταργηθούν οι δικαστικές του αρμοδιότητες. Η εκλογή είναι μια μικρού εύρους λύση η οποία μπορεί εν δυνάμει να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα. Όπως λες, ο πρώτος άνθρωπος που θα προσβάλει αυτό το καθεστώς σε επίπεδο ΕΕ θα το γκρεμίσει.
Ο χρήστης Κωστής είπε…
Εδώ και λίγο καιρό έγραψα στο blog μου (www.alogoskoufis.eu) ένα post περί στρουθοκαμηλισμού. Συγκοινωνούντα δοχεία είμαστε;; :-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …