Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα μυστικά αρχεία του Κίσινγκερ

Το National Security Archive δημοσίευσε περί τα 2100 πρακτικά μυστικών συνομιλιών του Κίσινγκερ (ορθότερα: Κίσιντζερ) μέχρι το 1977. Τα αρχεία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και φωτίζουν την φιλοσοφία και τα γεγονότα της εποχής, ανοίγοντας έτσι πολλές συζητήσεις.

Παρότι αναφέρεται το Κυπριακό ως θέμα που καλύπτεται στις συζητήσεις αυτές, τα αποσπάσματα που δημοιεύονται (άνευ συνδρομής) στο διαδίκτυο προς το παρόν δεν περιέχουν παρά μία δευτερεύουσα και γρήγορη αναφορά, χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Αλλά από μια πρόχειρη ανάγνωση να αναφέρω:

- Συζήτηση με Γάλλους, Δυτικογερμανούς και Βρετανούς περί πολλών θεμάτων, όπου ο Κίσινγκερ θεωρεί τα Ευρωκομμουνιστικά κόμματα ως τον αληθινό εχθρό, Ο Γκένσερ λέει ότι πιο εύκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ορθόδοξα ΚΚ και ότι τα Ευρωπαϊκά ΚΚ θα γίνονται πιο επικίνδυνα όσο περισσότερο ανεξαρτητοποιούνται από την Μόσχα. Ο Γάλλος αντιπρόσωπος δηλώνει πως ο Ιταλός πρωθυπουργός του είχε πει πως αν κερδίσει τις εκλογές ο Μπερλίνγκουερ (του ΚΚΙ) θα πρέπει να "τον διώξουν με τις κλωτσίες" (kicked out).

- Την αναφορά του Κίσινγκερ σε έναν Λατινοαμερικάνο ηγέτη, που του είπε πως χαίρεται που η ΕΣΣΔ μπήκε στην Τσεχοσλοβακία (το 1968) γιατί αλλιώς θα δημιουργούνταν ένα κακό παράδειγμα που θα μπορούσε να βρει υποψήφιους μιμητές στην Λ. Αμερική. Ο Κίσινγκερ αναλογίζονταν μήπως η Κούβα είναι καλύτερα (για τις ΗΠΑ) να είναι προσδεδεμένη σε ένα (αποτυχημένο) Σοβιετικό μοντέλο, παρά να επιτύχει οικονομικά κάνοντας ανοίγματα - και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση...

- Συζητώντας για την Καμπότζη του Πολ-Ποτ ο Κίσινγκερ λέει στον υπουργό εξωτερικών της Ταϊλάνδης να πει στον Πολ-Ποτ πως δεν έχουν καμία αντιπαλότητα με αυτούς και πως τους χρειάζονται ως αντίβαρο στο Βόρειο Βιετνάμ! Και ενθάρρυναν την Κινέζικη επιρροή εκεί και στο Λάος για τον ίδιο λόγο.

Αυτά πρόλαβα να δω, υπάρχει πολύ ζουμί - και επιβεβαιώνει τον κυνισμό του ανδρός. Υποψιάζομαι ότι θα δούμε σύντομα και τα περί Κύπρου...

Σχόλια

Ο χρήστης oistros είπε…
Κίσινγκερ!! Εποχές και πρόσωπα που μοιάζουν ανέκδοτα από μόνα τους. Αλλά συχνά πάλι, έχεις την αίσθηση ότι και η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Σαν να μην έμαθε από τα λάθη της.
Ο χρήστης yorgos είπε…
Μιχάλη αν δεν κάνω λάθος αυτά τα αρχεία έχουν αποχαρακτηριστεί απ' το '98, απλά τώρα γίνονται για πρώτη φορά διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή - ο Hitchens χρησιμοποιεί πολλά από αυτά στο γνωστό βιβλίο. Τα πραγματικά μυστικά αρχεία είναι είτε στην προσωπική συλλογή του Kissinger, είτε κλειδωμένα κάπου στη βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου.

Μου έκανες πάντως μεγάλη ζημιά! Έχω κολλήσει εδώ και 3 ώρες στο Proquest και διαβάζω τράνσκριπτς και μεμοράντα =) Αν βρω κάτι πραγματικά ενδιαφέρον για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά θα το ποστάρω.
Ο χρήστης talos είπε…
Ναι Γιώργο, είναι η εύρεια δημόσια διαθεσή τους. Είναι αποχαρακτηρισμένα κείμενα μετά από διάφορες αιτήσεις, που συλλέγονται και διατίθενται σε ψηφιακή μορφή.

Δεν ήμουν σαφής, έχεις δίκιο. Πάντως τα πλήρη κείμενα δεν τα είχα δει ποτέ. Μόνο επιλεγμένα αποσπάσματα κατά καιρούς. Και τα πλήρη κείμενα δίνουν μια άλλη διάσταση στην προσωπικότητα του εν λόγω κυρίου...

Υπήρχαν διαθέσιμα και αλλού (όλα μαζί) εντύπως;

Αν ψαρέψεις κάτι το καλό, σφύριξέ το, όντως...
Ο χρήστης mpampakis είπε…
Νομίζω κι εγώ ότι πολύ από αυτό το υλικό το έχει επεξεργαστεί ο Hitchens για το βιβλίο του, απλά τώρα διαβάσουμε την πρωτογενή πηγή μέσω internet. BTW, κουραστικό βιβλίο, με μάλλον στρυφνή γραφή, παρότι συμφωνώ με τις απόψεις του υπήρχαν περιπτώσεις που δεν είχα κουράγιο να βγάλω το κεφάλαιο με τη μία.
Πάντως, από τότε που ο Κίσινγερ πήρε Νόμπελ Ειρήνης, η σάτιρα έχασε το νόημά της! ;^)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
http://www.liveleak.com/view?i=b72_1206363484

Εδώ ο άνθρωπος έχει πει ευθαρσώς οτι η γενοκτονία της πείνας και της στέρησης τροφής ειναι πιο οικονομική και εύκολη. Ο άνθρωπος ειναι σφαγέας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …