Οδηγώ και δεν σκέφτομαι

Το υπουργείο υγείας προειδοποιεί: το αυτοκίνητο κάνει κακό στην υγεία...

Ένα άρθρο για το αυτοκίνητο, τον κοινωνικό μας εθισμό σε αυτό και τα συμπαραδηλούμενά του. Υλικό για σκέψεις:

"... Τα αυτοκίνητα καλύπτουν και πνίγουν τις ζωές μας αλλά, με κάποιον τρόπο η κυριαρχία τους είναι επίσης παράδοξα αόρατη. Η μοναδική μας προσαρμοστικότητα ως είδους μας έχει επιτρέψει να εγκλιματιζόμαστε στην εκπληκτική τους "πανταχού παρουσία" και να μην την βλέπουμε ως κάτι παράξενο. Αν το αυτοκίνητο ήταν αρρώστια θα ήταν επιδημία. Παρόλα αυτά, μαγεμένοι, αγκαλιάζουμε τον μέγα καταστροφέα και σχεδιάζουμε τις ζωές μας, τις κοινότητές μας και την ύπαιθρό μας γύρω του. Καλωσορίζουμε τα αυτοκίνητα στην ζωή μας, όταν, λογικά, θα έπρεπε να τα καλύπτουμε με προειδοποίησεις δημόσιας υγείας όπως τα πακέτα των τσιγάρων. "Το οδήγημα βλάπτει σοβαρά την υγεία", ή "η οδήγηση σκοτώνει".

Στον αιώνα που πέρασε από το πρώτο καταγεγραμμένο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, τα αυτοκίνητα έχουν στοιχήσει 30 εκατομμύρια ζωές. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός/Ερυθρά Ημισέληνος προβλέπει ότι μέχρι το 2020 τα αυτοκίνητα θα γίνουν η τρίτη κοινότερη αιτία θανάτου και αναπηρίας. Ο ΠΟΥ εκτιμά πως 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους στους δρόμους κάθε χρόνο: αριθμός συγκρίσιμος με τον αριθμό εκείνων που πεθαίνουν από ελονοσία.

Σε ότι αφορά την μη-διατηρίσιμη χρήση των ορυκτών καυσίμων, τίποτα δεν είναι συμβολικότερο από το αυτοκίνητο. Αν η αντιμετώπιση του αυτοκινήτου άλλαζε με τον ίδιο τρόπο που έχει αλλάξει η αντιμετώπιση του καπνίσματος, θα μπορούσαμε εύλογα να συμπεράνουμε ότι μπορούμε να ελπίζουμε ενώπιον του οικολογικού χρέους της αλλαγής κλίματος. Ισχύει και το αντίστροφο..."


αφιερώνεται στην μνήμη της Αλεξάνδρας μας, της Μαρίνας, της Ελένης, του κύριου Γιάννη και του παππού Δημήτρη...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση