Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σαρκοζύ κανείς ή να μη ζει;

Με τις δουλειές που έχω δεν κατόρθωσα να γράψω για όλα εκείνα που ήθελα την εβδομάδα που πέρασε. Ιδού η συντετμημένη βερσιόν περί των διαδραματιζόμενων στην Γαλλία εν τάχει:

Το μόνο καλό από την συνεχιζόμενη εξέγερση στα banlieu είναι ότι ξεβρακώνεται αυτό το φασιστόμουτρο ο Σαρκοζύ. Ο απίστευτος αυτός καραγκιόζης φρόντισε με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του να οξύνει τα πράγματα καθημερινά, μιλώντας για κατακάθια και για "αμμοβόλιση ή υδροβόλιση" των συνοικιών. Είναι σίγουρο πως πιστεύει ότι κτίζει έτσι πολιτικό κεφάλαιο - μεταξύ των ξενόφοβων και των νοικοκυραίων. Είναι νομίζω αναπόφευκτο όμως ότι, αν σε λίγο καιρό κατέβει υποψήφιος για πρόεδρος, θα προκληθεί και πάλι χάος. Δήλωσε πάντως ο μεγάλος ότι "οι ταραχές συντονίζονται πανεθνικά μέσω του Ίντερνετ από σπείρες εγκληματιών", εξασφαλίζοντας έτσι το ειδικό βραβείο για την πιο ιδιαζόντως ανόητη τεχνοφοβική δήλωση της χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για την πιο αστήρικτη κουβέντα που ξεστόμισε δημόσιο πρόσωπο το 2005.

Να σημειώσω ότι όπως αναφέρει αυτό το πρόσφατο προφίλ του ανδρός στο Foreign Policy, κι ο Σαρκοζύ, "δικός μας" είναι:

His Hungarian father fled the communists at the end of World War II and ended up in Paris, where he married the daughter of a Greek ?migr? surgeon. The marriage was short-lived, and Sarkozy’s mother worked hard to give, on her own, a typical bourgeois Parisian education to her three sons.


Τι σου φτιάχνει το έθνος...

Επειδή σε θέματα εξεγέρσεων σε φτωχές συνοικίες δεν πιστεύω την επίσημη άποψη, μια και τα πράγματα είναι συνήθως πιο σύνθετα (ή απλώς διαφορετικά) από ότι μια αφελής κοινωνιολογία επιτρέπει να διακρίνουμε, περιμένω να καλμάρουν τα πράγματα για να ακούσω από πρώτο χέρι το τι παίχτηκε. Αυτό που ενώνει τους εξεγερμένους πιτσιρικάδες μοιάζει πάντως να είναι ο "Σαρκό".

Προς το παρόν:

 • ο Jerome στο Παρίσι, γράφοντας για την εξαιρετική και συνιστώμενη, διαδικτυακή European Tribune, μεταφέρει μια ψυχραιμότερη και κοντινότερη εικόνα της κατάστασης - σε αντίθεση με τις υστερικές κραυγές του αγγλόφωνου τύπου, οι οποίες είναι συχνά κωμικές.


 • Ο Doug Ireland, αναφέρει άρθρο της Monde [δεν το βρήκα στο δίκτυο], που γράφει ότι:

  Ο Σιράκ και οι συντηρητικοί του έχουν επιδεινώσει 30 χρόνια αδιαφορίας για τα γκέτο περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τα κοινωνικά προγράμματα: μείωσαν κατά 20% των επιδοτήσεων για συνοικιακές ομάδες που συνεργάζονται με την νεολαία σε σχέση με το 2003, περιέκοψαν τα προγράμματα εργασιακής εκπαίδευσης για νέους και την φορολογική επιβράβευση της πρόσληψης νέων από τα γκέτο, περιέκοψαν την εκπαίδευση και τα προγράμματα που είχαν ως στόχο την εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης στα παιδιά, περιέκοψαν την συνοικιακή αστυνομία που γνωρίζει τα παιδιά του γκέτο και συνεργάζεται μαζί τους (όταν ο Σαρκοζύ πήγε στην Τουλούζη είπε στην συνοικιακή αστυνομία "Η δουλειά σας δεν είναι να παίζεται ποδόσφαιρο με τα παιδιά αυτά, η δουλειά σας είναι να τα συλλαμβάνετε!"). Με όλο και λιγότερους συνοικιακούς αστυνομικούς για να επιτελέσουν το έργο πρόληψης που θα εκτόνωνε την αποξένωση της νεολαίας και την βία, η εναλλακτική λύση ήταν να περιμένουν κι άλλες εκρήξεις και να στέλνουν μέσα μετά τα CRS (Γαλλικά ΜΑΤ). Οι περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων και η ένταση της καταπίεσης είναι συνταγή για περισσότερη βία.


 • Τέλος, ο λένιν του διαδικτύου συνοψίζει τα όσα λέχθηκαν και έγιναν και παραπέμπει σε εξαιρετικά πλούσιο και πολύπλευρο σχετικό υλικό.
 • Σχόλια

  Ο χρήστης funEL είπε…
  ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΙΕΡΟΝ ΣΑΤΙΟΝ.
  ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΕΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΑΙ ΚΥΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟΙ.
  Ο χρήστης 0 Comments είπε…
  "Μάλλον οι εξεγέρσεις είναι καταστροφικές γιορτές συμβολικής αντίστασης των καταπιεσμένων"

  Είναι ταλέντο τελικά να αναλύεις με 5-6 λέξεις τόσο περίπλοκες καταστάσεις.
  Ο χρήστης S G είπε…
  ρε εχει ελληνικο αιμα? καλα το σκεφτομουν οταν τον κοιταζα: "αυτοι οι γαλλοι μοιαζουν ελληνες" :-)

  "Μάλλον οι εξεγέρσεις είναι καταστροφικές γιορτές συμβολικής αντίστασης των καταπιεσμένων"

  να υποθεσω οτι και τα κωλοπαιδια που εκαιγαν καθημερινα τα εξαρχεια απο το 80 μεχρι το 2000 ηταν επισης καταπιεσμενα ε? δεν σουχει περασει ποτε απτο μυαλο οτι μπορει να ειναι απλα αργοσχολα (γιαυτο οντως φταιει σχετικα το συστημα) κωλοπαιδια? Δηλαδη τα αλλα Μαροκινα παιδακια που σκιζονται στην δουλεια και δεν καινε αυτοκινητα ειναι βλακες? δειλοι? μη-καταπιεσμενοι?

  Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

  Ζωνιανά

  Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

  - Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

  Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

  Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
  Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας):   Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

  Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

  Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

  [Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]  Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

  @Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
  — talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …