Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Φασούλας

Από ψηλά που σας θωρώ, ανακουφίστηκα μαθαίνοντας ότι ως λαός αποφασίσαμε να με πλησιάσουμε υψομετρικά:

Το μέσο ύψος της νέας γενιάς στην Ελλάδα έχει αυξηθεί στο 1,78 για τους άνδρες και στο 1,66 για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινοί εικοσάρηδες είναι τρία εκατοστά ψηλότεροι από τους σαραντάρηδες και τέσσερα εκατοστά ψηλότεροι από τους πενηντάρηδες, ενώ οι εικοσάχρονες σήμερα είναι δύο εκατοστά ψηλότερες από τις σαραντάχονες και τρία εκατοστά ψηλότερες σε σχέση με τις πενηντάχρονες.


Η αλήθεια είναι ότι το στερεότυπο του κοντού (και μαυριδερού) Έλληνα δεν υφίσταται πλέον... έχουμε θεριέψει. Είδατε για να τρώτε όλο το κρεατάκι σας;...

Να σημειώσω όμως ότι τα στοιχεία αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα δεδομένα που ανέφερε προ μηνών το Focus, το οποίο δήλωνε ότι το μέσο ύψος των Ελλήνων ανδρών έχει φτάσει το 1,84 από 1,76 το 1968. Μου μοιάζει υπερβολικό το δεύτερο αυτό νούμερο από την εμπειρία μου στο στρατό, ειδικά δε αυτό το 1,76 ως μέσο ύψος το 1968, μου μοιάζει προβληματικό - μήπως μεταφέρανε λάθος τα ύψη από πόδια και ίντσες σε μέτρα (η έρευνα που παρουσιάζει το Focus έγινε σε συνεργασία με το τμήμα επιδημιολογίας του Χάρβαρντ...)

Πάντως δείτε στο New Yorker (στα αγγλικά) μια πολύ ενδιαφέρουσα πραγματεία περί ύψους των λαών, ως δείκτη κοινωνικής ευμάρειας. (Η Ολλανδία λέει είναι η χώρα με τους ψηλότερους κατοίκους στον κόσμο ~1,87 μ. για τους άντρες και ~1,73 για τις γυναίκες - όποιος έχει πάει στην Ολλανδία δεν θα δυσκολευτεί να το πιστέψει)

Σχόλια

Ο χρήστης ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. είπε…
ΠΙΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ 1.84 ΟΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΛΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΩΣ Ο ΜΕΣΟΣ.. ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΕΙΝΑΙ 1.87! ΕΝΤΑΞΕΙ ΨΗΛΩΣΑΤΕ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ!! ΕΝΑΣ ΚΟΝΤΟΣ ΝΕΟΣ ΕΚΚΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΝΙΩΣΕ ΘΙΓΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης