Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γραμμένα στα αρχεία τους

Από τον Πάσχο Μανδραβέλη πληροφορούμαστε με φρίκη ότι μια σειρά υπουργεία επανίδρυσαν τα ηλεκτρονικά τους αρχεία, σβήνοντας (και καλά) όλα όσα προηγήθηκαν της ανόδου της ΝΔ στην εξουσία!

Έτσι στον (κακοσχεδιασμένο και δυσλειτουργικό) ιστοχώρο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, η αναζήτηση "Ανακοινώσεων τύπου" είναι δυνατή μόνο μέσα στο 2004 και μάλιστα χωρίς τους πρώτους δύο μήνες! Ανάλογη βαρβαρότητα είχε διαπραχθεί και ενδοπασοκικά, με την απομάκρυνση του Λαλιώτη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν έσβησαν και όλα όσα είχαν δημοσιευτεί στον ιστοχώρο πριν από την σημαντική αυτή ημερομηνία! Τα Νεοδημοκρατικά χάλια απεικονίζονται σε όλο το κρατικό διαδίκτυο π.χ. και στο υπουργείο Οικονομικών και σε μύρια όσα άλλα πλην των (σύμφωνα με τον Π. Μανδραβέλη) Υπουργείων Αιγαίου, Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, Ναυτιλίας, Μακεδονίας Θράκης, Μεταφορών και Πολιτισμού. (Το ανάπτυξης σταματάει όμως στην ανάληψη της υπουργίας από τον Τσοχατζόπουλο...)

Ο Μανδραβέλης σχολιάζει το θέμα ως εξής:

Πρέπει να καταλάβουν κάτι οι πολιτικοί. Το διαδίκτυο δεν είναι απλώς μια υπόθεση δημοσίων σχέσεων του υπουργείου τους –«Α, ξέρετε! Είμαστε κι εμείς στο internet!»– αλλά εργαλείο για τους πολίτες. Είναι δημοσιευμένη και πληρωμένη από τους πολίτες πληροφορία που δεν μπορεί να διαγράφεται ή να εξαφανίζεται ανάλογα με τα κέφια των υπουργών. Είναι ιστορία, πρόσφατη μεν, πολύτιμη δε. Πρέπει να υπάρχει εσαεί ηλεκτρονικά ώστε να βρίσκουν οι πολίτες όχι μόνο τι κάνουν οι πολιτικοί τους, αλλά και τι έκαναν...


Παρά τις πολλές διαφωνίες με τον κ. Μανδραβέλη σε σειρά άλλων θεμάτων, στο συγκεκριμένο τον χειροκροτώ με αλαλαγμούς και σφυρίγματα. Να προσθέσω και το εξής: Ο κάθε μικρονοϊκός και τεχνοφοβικός υπουργός, που νομίζει είτε ότι σβήνει τα ίχνη των προηγουμένων (σε μια Οργουελική λογική) είτε ότι το θέμα της διάθεσης της δημόσιας κρατικής πληροφορίας είναι δευτερεύον, γνωρίζει ελάχιστα από τεχνολογία και ακόμα ελαχιστότερα για την δημοκρατία:

- Η μεν δημοκρατία (έστω κι αυτή η ανάπηρη που έχουμε) στηρίζεται στον έλεγχο και ο έλεγχος στηρίζεται (και) στην πληροφόρηση. Όταν σβήνεις το κρατικό παρελθόν, δυσκολεύεις τον έλεγχο άρα και την λειτουργία της δημοκρατίας.

- Ως προς το διαδίκτυο, να ενημερώσω τους πληροφοριοκτόνους κ.κ. Υπουργούς, ότι χάρι στην πολυδαίδαλη και αποκεντρωμένη φύση του, όσο και να σβήνουν κάνουν μια τρύπα στο νερό! Αυτό π.χ. το ωραίο σάιτ επιτρέπει στον καθένα να βρει αποτυπωμένες τις σελίδες που υπήρξαν στο διαδίκτυο σε πολλές χρονικές στιγμές! Έτσι βλέπει κανείς τα σβησμένα του Υπουργείου Άμυνας, τα κομμένα Δελτία Τύπου του Λαλιώτη, παλιά pdf αρχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ακόμα και Χριστοδουλάκεια Δελτία Τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης!

Τέτοια θάματα η τεχνολογία! Ποιος θα το πίστευε, ε, κ. Σπηλιωτόπουλε;

Σχόλια

Ο χρήστης Lida είπε…
Ελληνικό δημόσιο και διαδίκτυο, μια πολλή πικρή και πονεμένη ιστορία…
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το πρόβλημα είναι νοοτροπίας. Ο συμβιβασμός και ο σεβασμός του αντιπάλου (ή διαφωνούντα) είναι δείγμα αδυναμίας στην Ελληνική νοοτροπία. Επίσης είναι σημαντική η φιγούρα στην Ελλάδα (η καλύτερα στην μεσόγειο).

Το πρόβλημα με τις σελίδες είναι ανάλογο με αυτό με τις πλατείες. Οι πλατείες (η βιτρίνα) είναι κάθε 4 χρόνια καινούργια και χλιδάτη (με 1 χρόνο ενδιάμεσα που είναι γιαπί λόγο "αναβάθμησης"). Ομως το πεζοδρόμιο (η ουσία) 1 δρόμο παραπέρα είναι σπασμένο και με 5 χλιδάτα κάρα πάνω του. Ο πολιτικός δεν θα φτιάξει το πεζοδρόμιο θα φτιάξει καινούργια πλατεία γιατί αυτό φαίνεται (και είναι πιο κερδοφόρο για τον εργολάβο φίλο του). Θα μπορεί μετά να πει κοιτάξτε τι έκανα.

Αν αλλάξει ο Ελληνας θα αλλάξει και ο πολιτικός του. Εάν αλλάξει ο πολιτικός του δεν θα θέλει να αλλάξει το 100% του τι έκανε ο προηγούμενος αλλά το 5%-15%.

Η λύση είναι η γονείς. Πρέπει να σταματήσουν δύο πράγματα.
1. Να λένε στα παιδιά οτι είναι τα καλύτερα που υπάρχουν και ότι όλα τα άλλα είναι τραγικά μη συγκρίσιμα μαζί τους.
2. Να τα μεγαλώνουν στην χλιδή με λεφτά που στερούνται οι ίδιοι γιατί έτσι δεν καταλαβαίνουν ότι η χλιδή με κόπους αποκτείται.
Ετσι ίσως καταλάβουν ότι καινούργια πλατεία/σελίδα κάθε 4 χρόνια είναι σπατάλη σε βάρος τις ουσίας πεζοδρομίου/πληροφορίας και οτί ο αντιπαλός τους αν και πιθανόν χειρότερος δεν είναι άχρηστος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …