Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Φεραίηδες και οι Φαιδροί

Κάνοντας επίδειξη γνώσεων σύγχρονης ιστορίας ο κ. Πατσής, εισαγγελέας στην συνεχιζόμενη δίκη-παρωδία του ΕΛΑ, δήλωσε άγνοια (και κάτι περισσότερο) για την δράση της οργάνωσης "Ρήγας Φεραίος" κατά την χούντα. Πολύ διάβασμα είχε πέσει τότε και αρκετοί δεν έδιναν προσοχή με αποτέλεσμα να χάσουν πολλά πολιτικά επεισόδια φαίνεται... Επειδή και ο υπογράφων είχε μια (ασήμαντη και σε μη-ηρωικούς καιρούς) πορεία στον Ρήγα, λέω να παραθέσω μερικές διαδικτυακές παραπομπές για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι:

 • Μακροσκελές άρθρο του Μιχάλη Σαμπατακάκη για την ιστορία του Ρήγα επί χούντας.

 • "O αντιδικτατορικός αγώνας στις δαγκάνες του ιστορικού αναθεωρητισμού", μια συνένετευξη του ιστορικού Γ. Μαργαρίτη, σε απάντηση, συν τοις άλλοις, των απαξιωτικών δηλώσεων του εισαγγελέα Πατσή.


 • Επίσης ένα σχετικό σχόλιο του Κώστα Σμυρνή από την "Εποχή"

  Και για λόγους πληρότητας, ιδού και ένα κείμενο των "Ιών" για την διάσπαση του Ρήγα και την Β' Πανελλαδική...

  Περισσότερα στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), αλλά θα πρέπει να πάτε εκεί αυτοπροσώπως, μια και δεν έχουν διαδικτυακά διαθέσιμες πηγές.

  Μια που μιλάμε όμως για τον Αγαπίου και τον ΕΛΑ:
  Η όλη επίθεση στην αντιδικτατορική αντίσταση, είχε ξεκινήσει από τις συλλήψεις της 17Ν και του ΕΛΑ (ο κ. Χατζηνικολάου είχε, αν θυμάστε, δηλώσει ότι η φοράδα του είχε χεστεί στο αλώνι σχετικά με την συμμετοχή του Κώστα Αγαπίου - τον οποίο είχε πρακτικά καταδικάσει εκ των προτέρων - στην πρώτη αντιδικτατορική διαδήλωση). Οι δημοσιογράφοι - εισαγγελείς είχαν προδικάσει (κυριολεκτικά) τους συλληφθέντες, και κατακεραύνωναν ως δημοκρατικά ύποπτους όσους τολμούσαν να ψελίσουν την παραμικρή ένσταση. Τώρα βέβαια που η δίκη του ΕΛΑ εξελίσσεται σε φάρσα ολκής, αποφεύγουν να καλύψουν το θέμα μην δυσαρεστήσουν τους συναδέλφους τους στην ασφάλεια.

  Σχόλια

  Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

  Ζωνιανά

  Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

  - Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

  Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

  Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
  Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας):   Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

  Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

  Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

  [Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]  Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

  @Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
  — talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …