Οι Φεραίηδες και οι Φαιδροί

Κάνοντας επίδειξη γνώσεων σύγχρονης ιστορίας ο κ. Πατσής, εισαγγελέας στην συνεχιζόμενη δίκη-παρωδία του ΕΛΑ, δήλωσε άγνοια (και κάτι περισσότερο) για την δράση της οργάνωσης "Ρήγας Φεραίος" κατά την χούντα. Πολύ διάβασμα είχε πέσει τότε και αρκετοί δεν έδιναν προσοχή με αποτέλεσμα να χάσουν πολλά πολιτικά επεισόδια φαίνεται... Επειδή και ο υπογράφων είχε μια (ασήμαντη και σε μη-ηρωικούς καιρούς) πορεία στον Ρήγα, λέω να παραθέσω μερικές διαδικτυακές παραπομπές για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι:

  • Μακροσκελές άρθρο του Μιχάλη Σαμπατακάκη για την ιστορία του Ρήγα επί χούντας.

  • "O αντιδικτατορικός αγώνας στις δαγκάνες του ιστορικού αναθεωρητισμού", μια συνένετευξη του ιστορικού Γ. Μαργαρίτη, σε απάντηση, συν τοις άλλοις, των απαξιωτικών δηλώσεων του εισαγγελέα Πατσή.


  • Επίσης ένα σχετικό σχόλιο του Κώστα Σμυρνή από την "Εποχή"

    Και για λόγους πληρότητας, ιδού και ένα κείμενο των "Ιών" για την διάσπαση του Ρήγα και την Β' Πανελλαδική...

    Περισσότερα στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), αλλά θα πρέπει να πάτε εκεί αυτοπροσώπως, μια και δεν έχουν διαδικτυακά διαθέσιμες πηγές.

    Μια που μιλάμε όμως για τον Αγαπίου και τον ΕΛΑ:
    Η όλη επίθεση στην αντιδικτατορική αντίσταση, είχε ξεκινήσει από τις συλλήψεις της 17Ν και του ΕΛΑ (ο κ. Χατζηνικολάου είχε, αν θυμάστε, δηλώσει ότι η φοράδα του είχε χεστεί στο αλώνι σχετικά με την συμμετοχή του Κώστα Αγαπίου - τον οποίο είχε πρακτικά καταδικάσει εκ των προτέρων - στην πρώτη αντιδικτατορική διαδήλωση). Οι δημοσιογράφοι - εισαγγελείς είχαν προδικάσει (κυριολεκτικά) τους συλληφθέντες, και κατακεραύνωναν ως δημοκρατικά ύποπτους όσους τολμούσαν να ψελίσουν την παραμικρή ένσταση. Τώρα βέβαια που η δίκη του ΕΛΑ εξελίσσεται σε φάρσα ολκής, αποφεύγουν να καλύψουν το θέμα μην δυσαρεστήσουν τους συναδέλφους τους στην ασφάλεια.

    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

    Μετεκλογικά

    Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση