Δημοσκοπήσεις και αβλεψίες: μια μικρή παρατήρηση

Δεν συνηθίζω να σχολιάζω δημοσκοπήσεις. Δεν είναι μόνο το θέμα της διαπλοκής των εταιρειών με το κράτος και τα παλαιά κόμματα εξουσίας που κάνει την γυναίκα του Δημοσκόπου Καίσαρα να μη μοιάζει τίμια ακόμα και αν - παρελπίδα - είναι, αλλά και το γεγονός ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των δημοσκόπων, εμ το κλίμα είναι πολύ ρευστό, εμ αναμένονται δραματικές διαφοροποιήσεις αν γίνουν εκλογές, εμ και ένα υψηλό ποσοστό από το δείγμα αρνείται να δημοσκοπηθεί (κάτι που μοιάζει να δηλώνει εν δυνάμει διαφορετική συμπεριφορά από το δείγμα που δέχεται).

Αλλά, επειδή δεν το έχω δει να αναφέρεται αλλού και μου φαίνεται εξώφθαλμο, θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής στην δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το κανάλι Extra 3, του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Επαμεινώνδα Πανά: Έχει μπερδέψει τους Πειραιάδες.

Η γενική τάση που δείχνει η δημοσκόπηση είναι το σαφές αλλά όχι συντριπτικό άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Αττική, κυρίως λόγω του καταποντισμού της ΝΔ. Τρεις από τις πέντε κάρτες συμβαδίζουν με αυτή την εικόνα. Οι δύο κάρτες για Α' και Β' Πειραιώς όχι:







Για να δει κανείς γιατί αυτά τα αποτελέσματα είναι εξωπραγματικά και αμοιβαία αντιφατικά δεν έχει παρά να δει τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών στις δύο περιφέρειες:




Αν ίσχυαν οι δύο κάρτες ως έχουν (αν δηλαδή δεν έχουν μπερδευτεί οι τίτλοι των περιφερειών) στην μέν φτωχότερη και εργατική Β'Πειραιώς η ΝΔ θα είχε άνοδο σε σχέση με το εκλογικό της αποτέλεσμα, με μια χονδρική αναγωγή επί των εγκύρων, της τάξης του 6-6,5% (!) - ήδη 1% πάνω χωρίς τις αναγωγές, ο δε ΣΥΡΙΖΑ θα κατακρημνίζονταν κατά 12 μονάδες (!) στην περιφέρεια. Αν ίσχυε θα επρόκειτο για success story χωρίς άλλο για την ΝΔ. Στην δε Α' Πειραιά, αντίθετα, παραδοσιακά συντηρητικότερη περιοχή, η ΝΔ θα έχανε 17% !(με την αναγωγή) και ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την αναγωγή θα ήταν 1,5% μονάδα επάνω και με την αναγωγή 7%. Δηλαδή θα επρόκειτο περί δύο διαφορετικών πολιτικών συμπάντων, όπου μάλιστα η ΝΔ θα είχε κέρδη εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη δυσκολία και ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί που υπάρχει η σχετικά μικρότερη.

Αν αντίθετα τα πράγματα είναι, όπως ισχυρίζομαι, απλά θέμα πως κάποιος στο γραφείο του κ.Πάνα έχει μπερδέψει τους τίτλους των σελίδων της παρουσίασης, τα πράγματα είναι ορθολογικότερα: Στην Β'Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει περίπου στα ποσοστά του περσινού Ιουνίου ενώ η ΝΔ έχει μια πτώση της τάξης του 5%+. Ενώ στον πειραιά η μεν ΝΔ έχει μια πτώση της τάξης του 5% (στην αναγωγή πάντα) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης πτώση της τάξης του 4%. Αυτά είναι συμβατό και με τα αποτελέσματα των άλλων περιφερειών της Αττικής και μέσα στα λογικά πλαίσια.

Στην περίπτωση αυτή ένα εντυπωσιακό αν και εύλογο αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό: η Β' Πειραιά, όπου έγινε και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είναι η μόνη περιφέρεια της Αττικής στην οποία η Χρυσή Αυγή υποχωρεί αισθητά κάτω από τα ποσοστά του Ιουνίου του 2012: χάνει στην αναγωγή περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν ξέρω αν αυτή η διόρθωση των περιφερειών θα είχε επίδραση και στα συνολικά ποσοστά που βγάζει η δημοσκόπηση για την Αττική. Μου φαίνεται πιθανόν: η Β' Πειραιώς είναι 50% πιο πολυάριθμη περιφέρεια από την Α' και αν ο υπολογισμός έχει γίνει με τα ποσοστά ανεστραμμένα (που μπορεί όμως να μην έχει συμβεί, χρειάζεται διευκρίνιση) θα υπάρχει κάποιο θέμα.

Το εντυπωσιακότερο όμως για μένα είναι πως η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε, σχολιάστηκε από δημοσιογράφους υποτίθεται, σχολιάστηκε από τους ίδιους που την εκπόνησαν, κυκλοφόρησε με συνοδευτικές αναλύσεις στο διαδίκτυο και κανένας δεν πρόσεξε το απολύτως αυτονόητο. Ή έστω δεν υπέδειξε το πόσο σχιζοφρενικά είναι αυτά τα αποτελέσματα. Για αυτό το λόγο, για την έλλειψη αίσθησης των σχετικών τάξεων μεγέθους, ούτε καν των εκτιμούμενων αλλά των καταγεγραμμένων, έχω εμπιστοσύνη σε ελάχιστους δημοσιογράφους των καναλιών, σε ελάχιστους δημοσκόπους και σε ακόμα πιο ελάχιστους από τους σχολιαστές / αναλυτές / πολυτεχνίτες των ενημερωτικών σάιτ και των κοινωνικών μέσων. Αμάσητα, όλα τα πράγματα κάθονται στο στομάχι...

Σχόλια

Ο χρήστης dpant είπε…
Σωστός! Υποψιάζομαι πως είμαι μάρτυρας της γέννησης ενός (ή και περισσοτέρων) meme στο στυλ "ωραία όλα αυτά κ. Αναλυτά αλλά μπερδέψατε πάλι τους πειραιάδες σας". Αν όντως συμβεί, θα ξέρουμε ποιος το ξεκίνησε στο μπλογκ του :=)
Ο χρήστης talos είπε…
@dpant Ελπίζω να ξεκινήσει μόδα να αμφισβητούνται τα όσα λένε οι κάθε είδους δημοσκόποι με λογικά επιχειρήματα :-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η γνώμη μου είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν, απλώς, το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα, το διαμορφώνουν.
Ο χρήστης talos είπε…
Ανώνυμε συμφωνώ, το λέω και στην αρχή. Απλά δεν το καταφέρνουν πάντα και επίσης δεν είναι σαφές ότι ο Πάνας έχει τέτοιες βλέψεις. Υπάρχει και η απλή ανοησία
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μάλλον έχει συνηθίσει το στομάχι με τόσα αμάσητα που έχει καταπιεί..Δεν εξηγείται αλλιώς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση