Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εντωμεταξύ, στο μέτωπο της πρωτογενούς παραγωγής εξαθλίωσης...Ενώ οι πτώσεις από τα σύννεφα πολιτικού και μιντιακού προσωπικού συνεχίζονται, ενώπιον ενός κατηγορητηρίου για την Χρυσή Αυγή που θα έκανε την Καμόρα να κοκκινίζει, η προϊούσα οικονομική και κοινωνική καταστροφή της χώρας, εκείνη που θα εγγυηθεί την συνέχιση του ναζιστικού φαινομένου ή την μετάλλαξή του σε κάτι παρεμφερώς άρρωστο, συνεχίζεται ακάθεκτη. Η λιτότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, εξαθλιώνει τον πληθυσμό και φτιάχνει τους εκατομμυριούχους...
Έχουμε και λέμε:
Στο 27,9% του ενεργού πληθυσμού και σε απόλυτους αριθμούς τα 1,4 εκατ. άτομα, ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνιο, έναντι 27,6% που ήταν τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Η Ελλάδα εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, ενώ ακολουθεί η Ισπανία (26,2%)

Μετά την εποχική προσαρμογή αλλά χωρίς προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών ο δείκτης Μισθών του Β΄ τριμήνου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Β΄ τριμήνου 2012, παρουσιάζει μείωση κατά 9,1% έναντι μείωσης 7,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Οι προαναγγελθείσες νέες δραματικές παρεμβάσεις τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στο εργασιακό από τον περασμένο Ιούλιο, όπως έχουν αποτυπωθεί στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, μπαίνουν στην τελική ευθεία, καθώς τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει απολύτως τόσο στη μείωση των συντάξεων, με πρόσχημα την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των ταμείων, που εκτιμάται στα 2,7 δισ. για το 2013, αλλά και στην απελευθέρωση των απολύσεων που ζητούν μετ' επιτάσεως οι μεγάλες επιχειρήσεις και θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ η τρόικα, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να προσελκυθούν επενδύσεις.

Προκειμένου να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 περιλαμβάνονται νέοι φόροι ώστε τα έσοδα να αυξηθούν από 17.5 σε 19.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση αυτή, μεταφράζεται σε 400 ευρώ ανά φορολογούμενο, ενώ αλλαγές θα έρθουν και με την κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ. Πλέον, η ευνοϊκή αυτή διάταξη καταργείται και αντικαθίστανται από έκπτωση 2.100 ευρώ για εισοδήματα ως 21.000 με μείωση κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με "μποναμά" φόρων ύψους 44 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι, με τη διαπραγμάτευση να μένει ανοικτή, δεν είναι δυνατόν να καταρτιστεί ένα αξιόπιστο σχέδιο. Το σίγουρο όμως είναι πως η επόμενη χρονιά θα συνοδεύεται από άγρια λιτότητα (εφόσον παραμείνει η ίδια κυβέρνηση), αφού ο πήχης των φορολογικών εσόδων (από την άμεση και έμμεση φορολογία) θα μπει στα 44 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων δεν αποκλείεται να προέλθει από νέους φόρους. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού θα είναι της τάξης των 3,7 δισ. ευρώ και θα προέρχεται τόσο από τον "σκληρό δημοσιονομικό πυρήνα" (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα) όσο και από άλλες πηγές, όπως της Υγείας, αλλά και του ΠΔΕ (μείωση 300 εκατ. ευρώ). Οι... λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές μετά τη νέα επίσκεψη της τρόικας, καθώς ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να ενσωματώσει άλλωστε τις αποφάσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014- 2017...

Νέα πτώση (8,1%), τη μεγαλύτερη των τελευταίων 16 μηνών, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο, εξαιτίας της υποχώρησης της παραγωγής στη μεταποίησης, σε ορυχεία - λατομεία και στον ηλεκτρισμό. Σωρευτικά, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αν και ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής στη μεταποίηση συρρικνώθηκε στο 0,2% έναντι πτώσης 6,7% που είχε καταγραφεί στο αντίστοιχο επτάμηνο του 2012. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα που καταγράφηκε στη μεταποίηση, μεμονωμένα τον μήνα Ιούλιο, ενδείξεις που ενισχύουν την προσδοκία πως η ύφεση στην Ελλάδα ίσως προσεγγίσει το κατώτερο σημείο της.

Για πέμπτο συνεχόμενο έτος βυθίζεται στην ύφεση ο όγκος της παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα με συνέπεια να βρίσκεται πλέον σε επίπεδα που είναι κατά 11% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005, παρά τη διεύρυνση των εξαγωγών σειράς ειδών διατροφής. 

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εµπιστοσύνης υποχωρεί τον Σεπτέµβριο σε σχέση µε τον Ιούλιο και διαµορφώνεται στις -72,2 µονάδες (από -70,9 µονάδες), επανερχόµενος έτσι στα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη του 2012 και στις αρχές του 2013. Η ανακοπή της ανόδου της ανεργίας τους καλοκαιρινούς µήνες για πρώτη φορά από το πρώτο εξάµηνο του 2009, όπως αποτυπώνεται και στα σχετικά επίσηµα στοιχεία, φαίνεται να αντανακλάται και στις προβλέψεις των καταναλωτών. Στον αντίποδα, οι έντονες πιέσεις στα εισοδήµατα των εργαζοµένων, σε συνδυασµό µε την κλιµάκωση των φορολογικών υποχρεώσεων στο δεύτερο εξάµηνο, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στα νοικοκυριά για την οικονοµική τους κατάσταση στους επόµενους µήνες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …