Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημοσκοπήσεις και αβλεψίες: μια μικρή παρατήρηση

Δεν συνηθίζω να σχολιάζω δημοσκοπήσεις. Δεν είναι μόνο το θέμα της διαπλοκής των εταιρειών με το κράτος και τα παλαιά κόμματα εξουσίας που κάνει την γυναίκα του Δημοσκόπου Καίσαρα να μη μοιάζει τίμια ακόμα και αν - παρελπίδα - είναι, αλλά και το γεγονός ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των δημοσκόπων, εμ το κλίμα είναι πολύ ρευστό, εμ αναμένονται δραματικές διαφοροποιήσεις αν γίνουν εκλογές, εμ και ένα υψηλό ποσοστό από το δείγμα αρνείται να δημοσκοπηθεί (κάτι που μοιάζει να δηλώνει εν δυνάμει διαφορετική συμπεριφορά από το δείγμα που δέχεται).

Αλλά, επειδή δεν το έχω δει να αναφέρεται αλλού και μου φαίνεται εξώφθαλμο, θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής στην δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το κανάλι Extra 3, του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Επαμεινώνδα Πανά: Έχει μπερδέψει τους Πειραιάδες.

Η γενική τάση που δείχνει η δημοσκόπηση είναι το σαφές αλλά όχι συντριπτικό άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Αττική, κυρίως λόγω του καταποντισμού της ΝΔ. Τρεις από τις πέντε κάρτες συμβαδίζουν με αυτή την εικόνα. Οι δύο κάρτες για Α' και Β' Πειραιώς όχι:Για να δει κανείς γιατί αυτά τα αποτελέσματα είναι εξωπραγματικά και αμοιβαία αντιφατικά δεν έχει παρά να δει τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών στις δύο περιφέρειες:
Αν ίσχυαν οι δύο κάρτες ως έχουν (αν δηλαδή δεν έχουν μπερδευτεί οι τίτλοι των περιφερειών) στην μέν φτωχότερη και εργατική Β'Πειραιώς η ΝΔ θα είχε άνοδο σε σχέση με το εκλογικό της αποτέλεσμα, με μια χονδρική αναγωγή επί των εγκύρων, της τάξης του 6-6,5% (!) - ήδη 1% πάνω χωρίς τις αναγωγές, ο δε ΣΥΡΙΖΑ θα κατακρημνίζονταν κατά 12 μονάδες (!) στην περιφέρεια. Αν ίσχυε θα επρόκειτο για success story χωρίς άλλο για την ΝΔ. Στην δε Α' Πειραιά, αντίθετα, παραδοσιακά συντηρητικότερη περιοχή, η ΝΔ θα έχανε 17% !(με την αναγωγή) και ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την αναγωγή θα ήταν 1,5% μονάδα επάνω και με την αναγωγή 7%. Δηλαδή θα επρόκειτο περί δύο διαφορετικών πολιτικών συμπάντων, όπου μάλιστα η ΝΔ θα είχε κέρδη εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη δυσκολία και ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί που υπάρχει η σχετικά μικρότερη.

Αν αντίθετα τα πράγματα είναι, όπως ισχυρίζομαι, απλά θέμα πως κάποιος στο γραφείο του κ.Πάνα έχει μπερδέψει τους τίτλους των σελίδων της παρουσίασης, τα πράγματα είναι ορθολογικότερα: Στην Β'Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει περίπου στα ποσοστά του περσινού Ιουνίου ενώ η ΝΔ έχει μια πτώση της τάξης του 5%+. Ενώ στον πειραιά η μεν ΝΔ έχει μια πτώση της τάξης του 5% (στην αναγωγή πάντα) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης πτώση της τάξης του 4%. Αυτά είναι συμβατό και με τα αποτελέσματα των άλλων περιφερειών της Αττικής και μέσα στα λογικά πλαίσια.

Στην περίπτωση αυτή ένα εντυπωσιακό αν και εύλογο αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό: η Β' Πειραιά, όπου έγινε και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είναι η μόνη περιφέρεια της Αττικής στην οποία η Χρυσή Αυγή υποχωρεί αισθητά κάτω από τα ποσοστά του Ιουνίου του 2012: χάνει στην αναγωγή περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν ξέρω αν αυτή η διόρθωση των περιφερειών θα είχε επίδραση και στα συνολικά ποσοστά που βγάζει η δημοσκόπηση για την Αττική. Μου φαίνεται πιθανόν: η Β' Πειραιώς είναι 50% πιο πολυάριθμη περιφέρεια από την Α' και αν ο υπολογισμός έχει γίνει με τα ποσοστά ανεστραμμένα (που μπορεί όμως να μην έχει συμβεί, χρειάζεται διευκρίνιση) θα υπάρχει κάποιο θέμα.

Το εντυπωσιακότερο όμως για μένα είναι πως η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε, σχολιάστηκε από δημοσιογράφους υποτίθεται, σχολιάστηκε από τους ίδιους που την εκπόνησαν, κυκλοφόρησε με συνοδευτικές αναλύσεις στο διαδίκτυο και κανένας δεν πρόσεξε το απολύτως αυτονόητο. Ή έστω δεν υπέδειξε το πόσο σχιζοφρενικά είναι αυτά τα αποτελέσματα. Για αυτό το λόγο, για την έλλειψη αίσθησης των σχετικών τάξεων μεγέθους, ούτε καν των εκτιμούμενων αλλά των καταγεγραμμένων, έχω εμπιστοσύνη σε ελάχιστους δημοσιογράφους των καναλιών, σε ελάχιστους δημοσκόπους και σε ακόμα πιο ελάχιστους από τους σχολιαστές / αναλυτές / πολυτεχνίτες των ενημερωτικών σάιτ και των κοινωνικών μέσων. Αμάσητα, όλα τα πράγματα κάθονται στο στομάχι...

Σχόλια

Ο χρήστης dpant είπε…
Σωστός! Υποψιάζομαι πως είμαι μάρτυρας της γέννησης ενός (ή και περισσοτέρων) meme στο στυλ "ωραία όλα αυτά κ. Αναλυτά αλλά μπερδέψατε πάλι τους πειραιάδες σας". Αν όντως συμβεί, θα ξέρουμε ποιος το ξεκίνησε στο μπλογκ του :=)
Ο χρήστης talos είπε…
@dpant Ελπίζω να ξεκινήσει μόδα να αμφισβητούνται τα όσα λένε οι κάθε είδους δημοσκόποι με λογικά επιχειρήματα :-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η γνώμη μου είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν, απλώς, το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα, το διαμορφώνουν.
Ο χρήστης talos είπε…
Ανώνυμε συμφωνώ, το λέω και στην αρχή. Απλά δεν το καταφέρνουν πάντα και επίσης δεν είναι σαφές ότι ο Πάνας έχει τέτοιες βλέψεις. Υπάρχει και η απλή ανοησία
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μάλλον έχει συνηθίσει το στομάχι με τόσα αμάσητα που έχει καταπιεί..Δεν εξηγείται αλλιώς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …