Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζούμε σε ένα διήγημα του Μπάλαρντ;

Ο γάμος της λογικής και του εφιάλτη που έχει κυριαρχήσει στον 20ο αιώνα έχει γεννήσει έναν ακόμα πιο αμφίσημο κόσμο. Εξαπλωμένα σε όλο το επικοινωνιακό τοπίο κινούνται τα φαντάσματα σκοτεινών τεχνολογιών και τα όνειρα που το χρήμα μπορεί να αγοράσει. Θερμοπυρηνικά οπλικά συστήματα και διαφημίσεις αναψυκτικών συνυπάρχουν σε μια υπερφωτισμένη επικράτεια που κυβερνιέται από την διαφήμιση και τα ψευδοσυμβάντα, την επιστήμη και την πορνογραφία. Κυριαρχούν στις ζωές μας τα μεγάλα δίδυμα λαϊτμοτίβ του 20ου αιώνα - το σεξ και η παράνοια... Οι επιλογές γύρω μας πολλαπλασιάζονται, και ζούμε σε ένα σχεδόν βρεφικό κόσμο όπου κάθε απαίτηση, κάθε δυνατότητα, είτε για τρόπους ζωής, ταξίδια, σεξουαλικούς ρόλους ή ταυτότητες, μπορεί να ικανοποιηθεί αμέσως.


JG Ballard, πρόλογος στην Γαλλική Έκδοση του Crash (1974) [παραθέτω αποσπάσματα στα αγγλικά σε αυτό το πάρεργo]

35 χρόνια αργότερα, όλα αυτά στην θέση τους, με ελαφρότατες τροποποιήσεις, μέσα σε ένα διαφορετικό πνεύμα εποχής και εξαϋλωμένα ψηφιακά, μαζί με μια εξωτική χλωρίδα κοινωνιοπαθολογιών που δεν είχαν ακόμα εκδηλωθεί τότε - θα μπορούσαν να παρατίθενται σαν πραγματωμένη αποτίμηση της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.Για το βιωμένο μέλλον, ο Ballard είχε εκδώσει μια δυσοίωνη πρόγνωση, σε μια εξαιρετική προ πενταετίας συνέντευξη στο Guardian που αξίζει να διαβαστεί ολόκληρη:

Πριν από είκοσι χρόνια κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί τις επιπτώσεις του διαδικτύου - την άνθιση ολόκληρων σχέσεων, τις φιλίες που ευδοκιμούν στην οθόνη των ημέιλ, υπάρχει μια τεράστια καινούρια οικειότητα και ακούσια ποίηση (από το σάιτ παρακολούθησης των ψαραετών μέχρι τις περιηγήσεις παλιών πυρηνικών αποθηκών και το εξαιρετικό εναέριο ταξίδι κατά μήκος της ακτής της Καλιφόρνια, και χιλιάδες άλλα πράγματα), για να μην αναφερθούμε στην πλέον παράξενη πορνογραφία. Ολόκληρη η ανθρώπινη εμπειρία μοιάζει να αποκαλύπτεται σαν επιφάνεια κάποιου καινούριου πλανήτη.

Αμφιβάλλω όμως για το εάν το διαδίκτυο ή οιοδήποτε άλλο τεχνολογικό θαύμα μπορεί να παύσει την διολίσθηση προς την πλήξη και τον κομφορμισμό. Υποψιάζομαι πως... το ανθρώπινο είδος θα υπνοβατήσει προς τον αχανή πόρο που έχει διστάσει να εκμεταλλευτεί - την ίδια του την ψυχοπαθολογία. Το λούνα παρκ της ψυχικής περιπέτειας αυτό μας περιμένει με ορθάνοιχτες πύλες και η είσοδος είναι δωρεάν...

Σχόλια

Ο χρήστης Elias είπε…
Ο ιστορικός του (πολύ μακρινού) μέλλοντος σίγουρα θα μας περιγράψει ως ήρωες διηγήματος του Ballard, δεν το συζητώ. Σαν να βγήκαμε από τις σελίδες του Crash: αυτοκαταστροφικοί, νευρωτικοί με το σεξ, βαριεστημένοι μέχρι θανάτου.

Ο Koestler στο "Φάντασμα Στη Μηχανή" αναφέρει για τις πρώτες ηθολογικές μελέτες πιθήκων τη δεκαετία του ’20. Αυτές έγιναν στο στρίμωγμα και το συνωστισμό των ζωολογικών κήπων της εποχής και έδωσαν την εικόνα νευρωτικών κοινωνιών που ασφυκτιούν κάτω από αφύσικες συνθήκες, που τα μέλη της, άρρωστα από ανία, γίνονται ευερέθιστα, συνέχεια φιλονικούν, κατατρέχονται από τη μανία του σεξ και στενάζουν κάτω από τυραννικούς αρχηγούς.
Κάπως έτσι είμαστε κι εμείς σήμερα, μόνο που δεν το καταλαβαίνουμε.
Ο χρήστης Σπίθας είπε…
Σημάδεψε και κοίταξε το διάβολο στα μάτια.
Εξαιρετικό, πρέπει να είχε μεγάλη υπομονή για να βλέπει μακριά.

Υ.Γ.
Ελπίζω τα σχόλια μου και οι "επεξηγήσεις" μου, στο προηγούμενο ποστ να τύχουν της κατανόησής σου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …