Έχει ο στρατός αστυνομικό ρόλο;


Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο εξοπλισμός την αγορά του οποίου προκήρυξε ο Ελληνικός στρατός (σύμφωνα με το ν. 3433/06) και κατείγγειλε ο Αλ. Αλαβάνος στην βουλή δεν προορίζεται για χρήση στην Ελλάδα, αλλά στο Κόσοβο, από την ΕΛΔΥΚΟ (πιθανώς και σε παρόμοιες αποστολές). Στου κασίδι το κεφάλι θα εξοικειωθεί ο Ελληνικός στρατός σε κατασταλτικό ρόλο για να συνδράμει πιθανώς μελλοντικά την αστυνομία εδώ(;), εκεί και παντού. Στο Κόσοβο βέβαια αναλαμβάνει σιγά-σιγά η αστυνομική δύναμη της ΕΕ (ως μη όφειλε προφανώς, καθώς η διεθνής νομιμότητα είναι το τελατίνι της Δύσης), αλλά με δεδομένο ότι μυρίζει πάλι μπαρούτι δεν αποκλείεται να φανούν χρήσιμα. Το θέμα είναι από πού ως πού πρέπει να εκπαιδεύονται στρατιωτικά σώματα σε καθήκοντα αστυνόμευσης. Από πού ως πού οι Έλληνες στρατιώτες πρέπει να παίζουν ρόλο ΜΑΤ ανά τον κόσμο; Από μόνο του αυτό ειναι προβληματικό.

Το 2006, ο Ιός της Ελευθεροτυπίας κατήγγειλε την επαπειλούμενη "αστυνομικοποίηση" του στρατού, μέσω της εμπειρίας του Κοσόβου. Τα παραγγελθέντα "πολεμοφόδια" για τις μονάδες καταστολής ήταν εξαιρετικά παρόμοια με την λίστα του ΓΕΣ - και αυτό δηλώνει μάλλον και τον σημερινό προορισμό των παραδοτέων της προκήρυξης:

...το αρχικό έναυσμα για τη συγκρότηση των στρατιωτικών ΜΑΤ παρείχε η εμπειρία του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στο Κόσοβο (ΕΛΔΥΚΟ) από τις βίαιες διαδηλώσεις των εκεί αλβανών εθνικιστών κατά της εναπομείνασας σερβικής παρουσίας: «Μετά τα γεγονότα της 17ης Μαρτίου 2004 στην πόλη Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου», διαβάζουμε, «κρίθηκε αναγκαία η συγκρότηση τμήματος το οποίο θα συμμετείχε σε επιχειρήσεις καταστολής πλήθους. Οι εθνικοί περιορισμοί που δέσμευαν την εμπλοκή στρατιωτικού τμήματος με πολίτες άρθηκαν, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις» (σ. 1).

Ακολούθησε η σύσταση των πρώτων «διμοιριών καταστολής πλήθους» κι ο εξοπλισμός τους από τις ΗΠΑ, με χρήματα -εννοείται- του ελληνικού Δημοσίου: «Με τη διάθεση ανάλογης πίστωσης από το ΣΔΑΕΕ (Β' Σ.Σ.), παραγγέλθηκαν μέσω της Αμερικανικής Ταξιαρχίας του Ανατολικού Τομέα της KFOR (ΜΝΒ-Ε) τα παρακάτω υλικά καταστολής πλήθους τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν διατεθεί στις δύο Ελληνικές Μονάδες (Βορείου και Νοτίου Τομέα) της ΕΛΔΥΚΟ-2: (α) 120 Ασπίδες, (β) 120 Προσωπίδες, (γ) 120 Ζεύγη περικνημίδες, (δ) 120 γκλομπς μεταλλικά (πτυσσόμενα)» (σ. 53).

*Το οπλοστάσιο των εν λόγω μονάδων, όπως περιγράφεται στο μνημόνιο, δεν περιορίζεται, ωστόσο, στα παραπάνω. Κάποια στοιχεία του «ειδικού εξοπλισμού» τους, όπως οι «φυσούνες» και τα τουφέκια εκτόξευσης δακρυγόνων ή οι χειροβομβίδες «κρότου-λάμψης» μπορεί κάλλιστα να τα έχει προμηθευτεί ο ελληνικός στρατός από τα αντίστοιχα στοκ της ΕΛ.ΑΣ.

Για κάποια άλλα, όμως, όπως οι πλαστικές σφαίρες ή τα «μη φονικά όπλα» τρίτης γενιάς, που δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους στο «πεζοδρόμιο» της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα ερωτήματα τα σχετικά με την προμήθειά τους παραμένουν ανοιχτά.


Το άρθρο εξετάζει με βάση ντοκουμέντα την ανάθεση καταστολής πλήθους στο στρατό, την επικινδυνότητα της αστυνομικής χρήσης των ΕΔ και τα νέα "κανοτόμα" κατασταλτικά εργαλεία και είναι και πάλι ως εκ τούτου επίκαιρο.
Σημειώνω πως το 2006 πάλι ο Ριζοσπάστης είχε αποκαλύψει ότι η στρατονομία ασκούνταν για την αντιμετώπιση εγχωρίων διαδηλωτών. Άρα η χρήση του στρατού σε κατασταλτικό ρόλο δεν είναι σημερινό θέμα, εξετάζεται εδώ και καιρό.

Συνοψίζοντας: ο Αλέκος Αλαβάνος είχε μάλλον άδικο όταν είκαζε την άμεση πιθανή συστράτευση των ενόπλων δυνάμεων στο έργο της καταστολής της κοινωνικής αναταραχής. (Η αστυνομία κάνει απείρως μαζικότερες παραγγελίες). Ζήτημα όμως υπάρχει: από πού ως πού θα παίξουν ρόλο αστυνομικών άνθρωποι με καμία σχετική εκπαίδευση; Γιατί πληρώνουμε εμείς τα πολεμοφόδια της ΝΑΤΟϊκής δύναμης από τον προϋπολογισμό μας;

Τέλος πάντων, μετά τα χθεσινά είναι να φοβάται κανείς διότι αυτό που συνέβη (π.χ. βλ. εδώ ή εδώ) ήταν εκτροπή. Τελεία και παύλα. Υπό Κ.Σ. θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες στον υπέυθυνο για τις εντολές (ξέρω: χα, χα). Αναρωτιέμαι μήπως η λύση στο πρόβλημα του Κοσόβου είναι η αποστολή επί τόπου Ελληνικής Αστυνομικής (και όχι στρατιωτικής) δύναμης. Οι αγριότητες θα ενώσουν Σέρβους και Κοσοβάρους εναντίον της, και έτσι θα υπάρξει η πολυπόθητη προσέγγιση των δύο πλευρών.

Σχόλια

Ο χρήστης Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε…
Με το χειρουργικό γάντι τον περίλαβες τον Αλαβάνο...

Δεν είναι μόνο το Κοσσυφοπέδιο (θυμάσαι το Ουρόσεβατς 2004; Εκεί με τα G3 έπρεπε να ρίξουμε;).

Επιχείρηση Αλθαία, Κονγκό, HELBROC, αύριο ίσως ηπειρωτική Σομαλία.

Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας κ.λπ. α) δεν μπορούν να διεξαχθούν χωρίς προστασία, β) την προστασία δεν θα προσφέρουν οι ΜΚΟ ή ο Αγιάννης ο Κυανόκρανος, και κυρίως γ) για όλους εμάς που πιστεύουμε στην ανάγκη μιας στρατιωτικής συνιστώσας της ΕΕ είναι μοναδική ευκαιρία να κινηθή κάτι σιγά σιγά.
Ο χρήστης Παναγιωτης είπε…
Για να καταλαβω, προτεινεις να στειλουμε Ελληνες πολιτες για να γινουν οι στοχοι Αλβανων και Σερβων εθνικιστων για να ικανοποιηθει η περιεργη αντιληψη σου περι συμφιλιωσης των λαων?
Ο χρήστης Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε…
Δεν χρειάζεται να προτείνω τίποτα, στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν εδώ και δέκα χρόνια.
Ο χρήστης Rodia είπε…
Ο χρήστης Analytis είπε…
Προφανώς πολλοί δεν θυμούνται τι είχε γίνει στο Ουρόσεβατς το 2004. Τότε είχε ανατεθεί σε ελληνικό απόσπασμα η φρούρηση μιας αρχαίας σέρβικης εκκλησίας. Επρόκειτο για μια διμοιρία με ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Όταν όμως ένα οργισμένο πλήθος εκατοντάδων Αλβανών επιτέθηκε, οι δικοί μας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να μπούν στο τεθωρακισμένο και να αποχωρήσουν, εν μέσω λιθοβολισμών. Η εκκλησία (χτισμένη από τον μεσαίωνα) παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Καταλαβαίνω επίσης ότι τα συναισθήματα πολλών θα ήταν πολύ πιο καταδεχτηκα αν οι δικοί μας ήταν στο Θιβέτ και φύλαγαν κανα βουδιστικό μοναστήρι μέχρι να επιστρέψει ο Δαλάι Λάμα παρά τις αρχαίες εκκλησίες τις "μισητής" ορθοδοξίας, αλλα η αλήθεια είναι ότι για τις συγκεκριμένες διεθνείς αποστολές ο αστυνομικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος. Οπότε το ερώτημα δεν έχει να κάνει με το αν χρειάζεται ο εξοπλισμός, αλλά με το αν χρειάζονται οι αποστολές αυτές. Γι'αυτό μπορούμε να απεραντολογήσουμε όσο θέλετε.

Όσο για τα περι στρατονομίας που κάνει εκπαίδευση διαχείρισης πλήθους είναι αποκύημα σαδομαζοχιστικής ονείρωξης του ριζοσπάστη (Τάλε, στο χω ξαναπεί, πρόσεξε με την παραπληροφόρηση...)ο οποίος είναι γνωστό ότι πολλές φορές βγάζει ξεσηκωτικές αλλά ψιλο-fake ειδήσεις. Στη στρατονομία πάνε απλοί κληρωτοί φαντάροι, όχι ΕΠΟΠ, οπότε το τι εκπαίδευση κάνουν εκεί είναι γνωστό τοις πάσοι. Ρωτήστε τον έφεδρο στρατονόμο της γειτονιάς σας. Εντελώς εκ του προχείρου, το άρθρο του Ριζοσπάστη φαίνεται πόσο fake είναι, μιας και το άρθρο αναφέρει ότι το περιστατικό έγινε στην έδρα της στο Παπάγου, τη στιγμή που η Στρατονομία είχε ήδη μεταφερθεί από το καλοκαίρι του 2005 σε μια ορεινή περιοχή της Καρδίτσας, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από κάθε μεγάλη ελληνική πόλη και "διαδηλωτές".
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η εκδίκησή μας θα είναι να φύγουμε από δω και να αφήσουμε τους μπάτσους να προστατεύουν τους γέρους από τους "ταραξίες". Να δούμε μετά ποιος θα πληρώνει τους κωλομισθούς και τις κωλοσυντάξεις τους. Κωλοχώρα.
Ο χρήστης talos είπε…
Λοιπόν: Αστυνομικό ρόλο πρέπει να έχουν αστυνομικά σώματα: σε θεμιτές αποστολές ανά τον κόσμο θα πρέπει να πηγαίνουν και να αστυνομεύουν ειδικά (αστυνομικά) σώματα του ΟΗΕ όταν δεν είναι δυνατή η επί τόπου αστυνόμευση. Το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτική συμμαχία υπενθυμίζω. Οι στρατιώτες βασικά είναι για να σκοτώνουν (ή τέλος πάντων να ασκούν βία), όχι για να παίζουν τον χωροφύλακα (ενίοτε και για να ενισχύουν τις τοπικές "οικονομίες". Στρατός που αστυνομεύει είναι εν δυνάμει στρατός κατοχής. Δοθείσης της συγκυρίας με ανησυχεί όντως αυτή η στρατιωτική εξειδίκευση στρατιωτών (βλ. και το άρθρο των Ιών).

Έχεις μια ιδιόμορφη ιδέα περί Ευρωπαϊκού στρατού πάντως, αν νομίζεις πως φυσική του θέση είναι να κρατά προτεκτοράτα, παρά την θέληση των πληθυσμών τους. Δεν αρχίζω κάν να συζητάω περί Κονγκό και Σομαλίας. Πάντως δεν είναι π.χ. στο Κονγκό η δύναμη για να αντιμετωπίζει διαδηλώσεις και μολότοφ, αλλά ένοπλες επιθέσεις και ξένους στρατούς.

Ροδιά αυτό το είχα σημειώσει και παλιότερα: οι Ιταλοί ήταν πάντα αρχιμάστορες στην πολιτική προβοκάτσια. Και το Ιταλικό παρακράτος τόσο ισχυρό που είναι πλέον κράτος. Οπότε φοβάμαι όσους θα τείνουν ευήκοον ους στον κ. Κοσίγκα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται στρατιωτική συμμετοχή όμως σε τέτοιο σχέδιο.

Αναλυτή: Ενώ αν είχαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες θα τους διαλύανε; Δεν θα πυρπολούσαν την εκκλησία; Δηλαδή τα δακρυγόνα θα ήταν αποτελσματικά εναντίον 1000 και πλέον διαδηλωτών με άγνωστο οπλισμό; Θα ξεκινούσαν δηλαδή μάχη με τους διαδηλωτές με ασπίδες και πλαστικές σφαίρες; Και θα πετύχαιναν αυτά εκεί που πυροβολισμοί με αυτόματα στον αέρα δεν πέτυχαν; Πάμε καλά;
Να τα πεις αυτά στους πεφωτισμένους που στήριξαν την εθνοκάθαρση στο Κόσοβο (εθνοκάθαρση από μη-Αλβανούς) μέσω της πολιτικής τους εδώ και μια δεκαετία.

Ο Ριζοσπάστης μπορεί να είναι πολλά πράγματα (και πού να αρχίσω αυτόν τον καιρό), αλλά από το μυαλό του δεν τα βγάζει: Το 951 τάγμα στρατονομίας υφίσταται μάλλον και σήμερα αλλά πάντως μετά το 2006: μικρή περιδιάβαση στον παγκόσμιο ιστό αναζητώντας 951 ΤΣΝ, σου βγάζει φαντάρους (π.χ.) που υπηρετούσαν εκεί στις αρχές του 2007. Επιπλεόν το δημοσίευμα ουδέποτε διαψεύσθηκε.

Προσεχώς μετανάστη: Αν δεις το βίντεο του tvxs στο οποίο συνδέω, θα δεις ότι για να μην μείνουν από υποψήφια θύματα, τα ΜΑΤ άρχισαν να κακοποιούν και να σέρνουν και γριές στο οδόστρωμα.
Ο χρήστης talos είπε…
Δείτε και το παράθεμα του Ακίνδυνου στο buzz.
Ο χρήστης Rodia είπε…
To link το έδωσα για τούτο εδώ το κομματάκι:
"Επρόκειτο για το ιταλικό παρακλάδι συνωμοτικού δικτύου του ΝΑΤΟ, που λειτουργούσε σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών (το ελληνικό του τμήμα ονομαζόταν «Κόκκινη Προβιά») με υποτιθέμενο στόχο την ανάπτυξη αντάρτικου πίσω από τις γραμμές του εχθρού σε περίπτωση κομμουνιστικής εισβολής."
Αυτό δεν εννοεί πως ο στρατός του ΝΑΤΟ λειτουργει αστυνομικα; Ετσι νομίζω... Κάνω λάθος;
..κι αυτή η «Κόκκινη Προβιά» τι σόι πράγμα είναι; Δεν νομίζω πως έχει καταργηθεί. Καταργούνται τέτοια λαβράκια; Οταν ξαναχρειαστεί η ίδια ή η δομή της θα ξεπεταχτεί ως... αναγεννημενος φοίνικας!
(συγγνώμη για τις ερωτήσεις, αλλά κάτι οσφραίνομαι σάπιο)
Ο χρήστης talos είπε…
Ροδιά για περισσότερα για την Προβιά και το Gladio εδώ. Είμαστε σχετικά σίγουροι ότι το εναπομείναν σχήμα της Προβιάς στην Ελλάδα το διέλυσε ο Αντρέας ο Παπανδρέου. Η προβιά δεν ήταν αστυνομική ήταν παρακρατική. Στην προβιά συμμετείχαν ο Παπαδόπουλος και αρκετοί από τους πραξικοπηματίες της 21/4/67.

η Προβιά η ίδια (ψυχροπολεμική ούσα) είναι μάλλον απίθανο να διατηρείται. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι συντηρούνται πολλά παρακράτη της μιας ή της άλλης μορφής...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση