Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λίγο πριν μπει μπροστά το LHC

Καθώς αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή την πρώτη δοκιμή στο LHC - εδώ ζωντανό webcast από το CERN (πάω στοίχημα ότι δεν θα τα καταφέρετε σήμερα λόγω της μαζικότητας της παρακολούθησης) - μερικά στοιχεία. Τονίζω δοκιμή: καμία σύγκρουση δεν θα γίνει σήμερα, βόλτα θα βγάλουν τα πρωτόνια να μάθουν την διαδρομή :-b. Οι Ρώσοι που δεν είναι των προεορτίων, δημοσιεύουν την σωστή ημερομηνία που θα πρέπει να φοβούνται οι δεισιδαίμονες: 21 Οκτωβρίου 2008 - και πάλι, αν δεν κάνω λάθος η πλήρης ισχύς του πειράματος δεν θα επιτευχθεί αμέσως (του χρόνου λέει οι Τάιμς).

Αντί να σας μπερδέψω για το τι κάνει το LHC, σας παραπέμπω σε σχετικό ραπ βιντεοκλίπ, που θα λύσει τις περισσότερες απορίες σας, ανοίγοντας μια νέα εποχή για την μεθοδολογία των επιστημονικών διαλέξεων:Γενικά, όπως είπαμε η σημερινή ημέρα είναι περισσότερο συμβολική, και αφορμή για πάρτι, δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις σωματιδίων, άρα δεν θα "κινδυνέψουμε". Μπορείτε να παρακολουθείτε την κατάσταση της καταστροφής του κόσμου, στο hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com.

Live blogging, στο Cosmic Variance, και στο US LHC.

Το σάιτ του CERN
για το γεγονός. Big Bang Week στο BBC (αν και η ιδέα ότι θα "αναπαραχθούν οι συνθήκες του Big Bang" είναι παραπλανητική)

Ψύχραιμη εξήγηση του γιατί δεν θα καταστραφεί η Γη: 1, 2. (Πάντως το Boing Boing παραθέτει την εξής δήλωση σχετικού επιστήμονα: "Κοίτα υπάρχει μια πιθανότητα 10^-19 να συμβεί και η πιθανότητα να εξαϋλωθείς ξαφνικά ενώ ξυρίζεσαι είναι 10^-11')
Από το Μαύρο-Όχι Άλλο Κάρβουνο μια γενική εικόνα της διαδικασίας.
Ο Χώκινγκ βάζει στοίχημα πως δεν θα βρεθεί το Χίγκς (με τίτλο που διεκδικεί βραβείο ανακρίβειας). Σχετικά με το μποζόνιο Higgs.

Τέλος σημειώνω προς αποφυγή παρεξηγήσεως ότι το μποζόνιο δεν προέρχεται από το Μπόζο, αλλά από τον Satyendra Nath Bose (προφέρεται Μπος).

Σχόλια

Ο χρήστης Darthiir the Abban είπε…
Ποιός σου είπε ότι δε θα καταστραφεί η γη;
Με τόση ρύπανση υπερκατανάλωση, υπερπαραγωγή ενέργειας και συσσώρευση σκουπιδιών και θερμότητας εγώ το έχω σίγουρο... :(
Ο χρήστης Θανάσημος είπε…
ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΗ ανάρτηση!!!

Δεν έχω τι άλλο να πω!!!

Εύγε!!!

Αν μου επιτρέπεις να συμπληρώσω κάτι στις εξαιρετικές σου πληροφορίες: http://panosz.wordpress.com/2008/09/10/tinos/#comment-43682

Στο τέλος του παραπάνω λινκ θα βρεις μια ακόμα πληροφορία που σου ξέφυγε και ίσως (ίσως λέμε...) να σου φανεί χρήσιμη... :-p

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …