Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΑΤΟ, μετααποικιακή εταιρεία σεκιούριτι

Οι ερωτήσεις σχετικά με τον μεταψυχροπολεμικό ρόλο του ΝΑΤΟ, μετά την εποχή των "ανθρωπιστικών επεμβάσεων", απαντήθηκαν - από έναν εκ των πρωταγωνιστών μάλιστα των ανθρωπιστικών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με το Ρόυτερς:


"Το ΝΑΤΟ συζητά με εταιρείες και χώρες παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου σχετικά με το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση απειλών ασφαλείας στις ενεργειακές υποδομές, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ την Δευτέρα.

Ο Jamie Shea, Διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού στο ιδιαίτερο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως τα πιθανά μέτρα θα συμπεριλάμβαναν την παροχή θαλασσίων και αεροπορικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης για να πολεμήσουν τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις, την αιχμαλωσία ομήρων και την πειρατεία στην Αφρική, την Ασία και την Μέση Ανατολή.

Στο ΝΑΤΟ, εξετάζουμε πολύ ενεργά την χρήση των θαλασσίων δυνατοτήτων μας... για να δούμε το πώς μπορούμε να συνδεθούμε με τις εταιρείες πετρελαίου", ο Shea δήλωσε σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο.

Ο Shea είπε πως είχε συζητήσει το θέμα με την Royal Dutch Shell Plc και την BP Plc που έχει έδρα στο Λονδίνο, την δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη δυτική εταιρεία πετρελαίου αντίστοιχα, κατά την χρηματιστηριακή τους αξία.

Παρότι οι εταιρείες ενίσχυαν τα δικά τους μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν την φαινομενική αύξηση των κινδύνων από τις εμφύλιες διαμάχες και την τρομοκρατία, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για βοήθεια σχετικά με την πληροφόρηση, είπε ο Shea".


Για να μην υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το τι είδους παρεμβάσεις εννοούνται εδώ, ο Ση αναφέρεται στις "απαγωγές στην Νιγηρία". Το ΝΑΤΟ λοιπόν προθυμοποιείται να παρέμβει για να βοηθήσει μια πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία η οποία έχει παραδεχθεί η ίδια ότι έχει "τροφοδοτήσει άθελά της, τις συγκρούσεις, την φτώχεια και την διαφθορά" στην περιοχή στην οποία "κινδυνεύει". Για τα βασικά σχετικά με τις πετρελαϊκές δραστηριότητες στην Νιγηρία είχε κάνει ένα εξαίρετο και βραβευμένο ντοκιμαντέρ ο Εξάντας (βλέπε εδώ και μια εξαιρετική συνέντευξη από έναν αξιωματούχο των ανταρτών του MEND). Πρόσφατα η Shell έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια περιβαλλοντικές αποφάσεις τοπικών δικαστηρίων. Το MEND, που είναι μια αμφιλεγόμενη οργάνωση η οποία έχει όμως ευρύτατη υποστήριξη στο Δέλτα του Νίγηρα, έχει κάνει τον βίο αβίωτο στην Shell. Η ατζέντα της οργάνωσης, όπως λέει το Ρόυτερς είναι "δημοφιλής στο Δέλτα, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στην φτώχεια και χωρίς εργασία, παρά τα τεράστια πλούτη που εξάγονται από την προγονική τους γη"... Για την διαφύλαξη λοιπόν της συστηματικής εξαθλίωσης των κατοίκων, για την εξασφάλιση της εκμετάλλευσης της περιουσίας της δικιάς τους γης και για την υπεράσπιση του θεάρεστου ρόλου της Shell, το ΝΑΤΟ θα πλακώσει στα χωριά τους με σκοπό να "ειρηνεύσει" κάθε αντίσταση - να "υπερασπίσει δηλαδή τις υποδομές" της Shell.

Στο μπλογκ του περιοδικού Foreign Policy, ο συνεργάτης του Hugh Collins, απορρίπτει αυτήν την ιδέα περί "διεύρυνσης του ρόλου του ΝΑΤΟ" στο πεδίο του εταιρικού σεκιούριτι:

Στον κατάλογο των κακών ιδεών για τις παγκόσμιες σχέσεις, η ιδέα αυτή βρίσκεται αρκετά ψηλά. Όταν ο λαός ενός απελπιστικά φτωχού έθνους (όπως η Νιγηρία) βλέπει τις δυτικές εταιρείες να απομυζούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας τους, τείνουν να οδηγούνται σε ένα απλό συμπέρασμα: Οι εταιρείες αυτές είναι άκαρδες κερδοσκόποι που δεν νοιάζονται καθόλου για την ανθρώπινη ζωή και την ευημερία. Η αποστολή δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την προστασία των εταιρειών αυτών, θα παγίωνε την εικόνα πως οι δυτικές χώρες νοιάζονται μόνο για τους ενεργειακούς πόρους. Άλλωστε έχουμε δοκιμάσει αυτό το πείραμα και παλαιότερα: Η όλη ιδέα έλκει την καταγωγή της από την καταστροφική διπλωματία των κανονιοφόρων του δέκατου ένατου αιώνα. Ξανασκεφτείτε το κ. Ση!


Να σημειώσω ότι, αντίθετα πιθανόν από τον συγγραφέα του εύστοχου αυτού σχολίου, θεωρώ ακριβέστατη την "την εικόνα πως οι δυτικές χώρες νοιάζονται μόνο για τους ενεργειακούς πόρους", ανεξάρτητα από την αποστολή ή μη του ΝΑΤΟ σε "δύσκολες" περιοχές. Όσο για τον κ. Ση, δεν μπορώ παρά να θαυμάσω την συνέπεια της πορείας ενός ανθρώπου που κάλυπτε τις "παράπλευρες απώλειες" στους βομβαρδισμούς της Σερβίας. Υποψιάζομαι ότι αν παραστεί η ανάγκη, θα μπορέσει να υπερασπιστεί κάθε ανθρωπιστικό προκάλυμμα που θα σκαρφιστεί το ΝΑΤΟ για να δικαιολογήσει τις καινούριες "κανονιοφόρους" του.

Έχει άραγε υπόψη την συζήτηση η Ελληνική κυβέρνηση; Και αν ναι, τι λέει επί του θέματος;

Σχόλια

Ο χρήστης π2 είπε…
Χαριτωμένο. Αλλά όχι παράλογο. Σε μια εποχή όπου οι πόλεμοι διεξάγονται εν πολλοίς από ιδιωτικές εταιρείες, γιατί να μην ιδιωτικοποιηθεί και το ΝΑΤΟ; Είναι θέμα αδήριτης οικονομικής ανάγκης, συνεπούς και απροκατάληπτης φιλελεύθερης πολιτικής, ίσων ευκαιριών...

Δεν πάμ' καλάααα.
Ο χρήστης Oneiros είπε…
Και την είχα ξεχάσει αυτή την απίστευτη νυφίτσα του πολέμου (τον Shea). Αφού λοιπόν το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίσει τους φτωχομπινέδες Νιγηριανούς αντάρτες, που εξόπλισε η πρώην κυβέρνηση, αν θυμάμαι καλά, θα επεκταθεί προφανώς σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και κατά άλλων λαϊκών αντιαποικιακών κινημάτων (και η εξαθλίωση των λαών λόγω της ασύδοτης εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών τους, αποικιακής φύσης είναι). Πάω στοίχημα όμως ότι θ' αφήσει ήσυχους τους δικτάτορες και πολέμαρχους που ρήμαξαν χώρες όπως τη Σομαλία, τη Ρουάντα και τη Σιέρα Λεόνε (τα δικά τους παιδιά).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …