Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελληνική Τηλεόραση: Ρουκέτες ηλιθιότητας


[πηγή: indymedia - δεν ξέρω αν είναι φωτομοντάζ ή όχι! - είναι πραγματική εικόνα από το δελτίο του Αντέννα!]

Στα μισά κανάλια είδαμε χθες (νομίζω και στην ΕΡΤ) να αναφέρεται ότι κυκλοφορεί σε Ελληνική σελίδα στο διαδίκτυο φωτογραφία του οπλοστασίου του "Επαναστατικού Αγώνα" η οποία εξετάζεται μάλιστα από την αντιτρομοκρατική. Με το που το άκουσα βεβαίως, ήμουν βέβαιος για δύο πράγματα: α. το Ελληνικό σάιτ που δεν κατονομαζόταν ήταν το indymedia και β. πρόκειται για μπέρδεμα μπουτιών πιθανώς κωμικό. Σε συνδυασμό με το μακρύ και το κοντό από κάθε κατά φαντασίαν ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, η επίθεση οδήγησε σε κάλυψη που χάρισε μεγάλες στιγμές γέλιου. Αν ευσταθεί η πληροφορία ότι η φωτογραφία διερευνάται σοβαρά από την αντιτρομοκρατική, έχουμε να κάνουμε με κωμωδία επιπέδου Ροζ Πάνθηρα....

Πήγα να το ψάξω αλλά δεν χρειάστηκε πολύ: το indymedia το έχει πρωτοσέλιδο... Αφορμή της συγκεκριμένης ανοησίας ήταν αυτό εδώ το σχόλιο σε μια συζήτηση του indymedia, που κάνει (εμφανώς) πλάκα. Λέω "εμφανώς" γιατί αλλιώς θα πρέπει να πιστέψει κανείς ότι η όποια ένοπλη οργάνωση, διαφημίζει το οπλοστάσιό της στο διαδίκτυο... Τελικά προκύπτει πως η (εμφανισθείσα στην Ελληνική τηλεόραση) φωτογραφία:
προέρχεται από την [μαρτυρική] Φαλούτζα του Ιράκ, και έχει σαν πηγή την Wikipedia, στο λήμμα σχετικά με τα RPG-7....

Εντύπωση επίσης μου προκαλούν οι "διαρροές" περί της ταυτότητας των δραστών, που μπαίνουν σε λεπτομέρειες οι οποίες μοιάζουν μάλλον υπερβολικό να είναι γνωστές με τοιαύτη ακρίβεια... π.χ.:

Η δομή της τρομοκρατικής οργάνωσης που όλα δείχνουν ότι είναι ο «Επαναστατικός Αγώνας» τηρεί όλους τους συνωμοτικούς κανόνες και δείχνει να είναι πιο συμπαγής από αυτή της 17Ν. Ο ηγετικός πυρήνας όπως εκτιμούν οι αρχές, αποτελείται από άγνωστο αριθμό ατόμων. Η ηλικία τους είναι μεταξύ 50 και 60 χρόνων και πιθανολογείται ότι έχουν έντονα ανεπτυγμένο το αντιεξουσιαστικο στοιχείο. Η ηγετική ομάδα υποθέτουν οι αρχές, ότι έχει στρατολογήσει 3 έως 4 νεαρούς από τον στενό συγγενικό ή φιλικό τους κύκλο και είναι άτομα απόλυτης εμπιστοσύνης. Δεν αποκλείουν όμως και την περίπτωση να έχουν προσεγγίσει άτομα από τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικο χώρο.


ή


...Η Αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για νέα γενιά τρομοκρατών που πιθανώς στρατολογήθηκαν από μέλη της λεγόμενης ιστορικής ηγεσίας της 17Ν...


Ο μόνος τρόπος να τα ξέρουν όλα αυτά οποιασδήποτε αρχές - και να έχουν την χαλαρότητα να τα μοιράζονται με τους δημοσιογράφους - είναι να πίνουν καφέ με τα μέλη της οργάνωσης ή να έχουν κληρονομικό χάρισμα... Εναλλακτικά, όλη αυτή η τρομοκρατολογία (που επαναλαμβάνεται με μικρές παραλλαγές σε όλα τα μέσα και άρα έχει μάλλον σαν πηγή το ΥΔΤ ή συναφείς υπηρεσίες) έχει σαν σκοπό γνωστή και πάγια μέθοδο αστυνομικών επιτυχιών στην Ελλάδα: όχι την περιγραφή των υπόπτων, αλλά την προδιαγραφή τους. Την ανακοίνωση των χαρακτηριστικών εκείνων που θα συλληφθούν και θα κληθούν να παίξουν τους προκαθορισμένους ρόλους - οι οποίοι θα έχουν προκύψει από κινηματογραφικού τύπου σενάρια - και οι οποίοι θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να δείξει ότι πολεμά την τρομοκρατία πάνω στα κεφάλια ασχέτων με την επίθεση... Αν αυτό σας φαίνεται τραβηγμένο, υποψιάζομαι ότι δεν έχετε υπόψη σας το τραβολόγημα ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου μέσα και έξω από τις φυλακές και τα δικαστήρια, εν ονόματι της καταπολέμησης της τρομοκρατίας - με κατασκευασμένες συνήθως κατηγορίες που κατέπεφταν στο δικαστήριο όσο υπήρχαν ένορκοι... Μην ξεχνάμε ότι RPG (εκτός από Rocket Propelled Grenade και ΡΠΓ - Ruchnoy Protivotankoviy Granatomet - Φορητοί Αντιαρματικοί Εκτοξευτές Χειροβομβίδων) σημαίνει και Role Playing Game....

Μια ηπιότερη εκδοχή του ιδίου πράγματος είναι ότι προσπαθούν οι πάσης φύσεως αρχές να δείξουν ότι είναι δραστήριες και έτοιμες για νέες επιτυχίες και ότι παραμένουν σε ετοιμότητα... Όλα αυτά για εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση - και αξίζει να σημειωθεί η χαλαρότατη αντίδραση των ΗΠΑ στο χτύπημα, σε σχέση με το παρελθόν:

...Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι χαμηλούς τόνους και μετριοπάθεια τηρεί και η αμερικανική πλευρά. Αρχικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία θα παραμείνει την Παρασκευή κλειστή, ενώ αμέσως μετά ο αμερικανός πρεσβευτής Τσαρλ Ρις ανακοίνωσε ότι θα λετουργήσει κανονικά. Ο ίδιος μάλιστα επισκέφτηκε πάνω από τρεις φορές την πρεσβεία, την πρώτη εξερχόμενος μαζί με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι "οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικές και θα παραμείνουν"...


Στο ίδιο άρθρο του Σκάι πάντως διαψεύδονται όλα τα σενάρια των υπολοίπων ειδησεογραφικών πηγών καθώς λέγεται πως:

Eισαγγελικές πηγές διατυπώνουν ισχυρές επιφυλάξεις ως προς την ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", που τηλεφώνησε λίγη ώρα μετά το χτύπημα σε εταιρία σεκιούριτι που έχει αναλάβει την εξωτερική φύλαξη του κτιρίου.

Και αυτό γιατί το τηλεφώνημα έγινε σε εταιρεία φύλαξης -το οποίο δεν συνηθίζεται- και αφετέρου γιατί ακολούθησε της έκρηξης, ενώ συνήθως όλες οι επαναστατικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ο "Επαναστατικός Αγώνας", προειδοποιούν με τηλεφώνημα τους πριν την επίθεση.


Παράλληλα η Ελευθεροτυπία, εύλογα, σημειώνει πως:

«Σενάρια» και «ασκήσεις επί χάρτου» χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα χαρακτήριζαν δικαστικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, τα δημοσιεύματα για τη νέα «γενιά τρομοκρατών».

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει συγκεκριμένα πρόσωπα με τις εν εξελίξει έρευνες», έλεγε χαρακτηριστικά ανώτερος δικαστικός λειτουργός, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για τα «επικοινωνιακά παιχνίδια» που στήνονται γύρω από την υπόθεση της τρομοκρατίας. Η «φωτογράφηση υπόπτων» και η προαναγγελία συλλήψεων, δεν βοηθά, σύμφωνα με τον ίδιο, στην ψύχραιμη και σωστή αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος.


Το μπέρδεμα είναι πλήρες δε: ο μεν Αντέννα λέει ότι χρησιμοποιούνται δοκιμασμένες πρακτικές της Scotland Yard (αυτές που δοκιμάστηκαν, αν ενθυμείστε, στην εν ψυχρώ εκτέλεση ενός άσχετου Βραζιλιάνου στο μετρό του Λονδίνου, επειδή ήταν στα μάτια της SY ύποπτος), ενώ τα Νέα και η Ελευθεροτυπία λένε ότι την έρευνα την κάνει το FBI μόνο του...

Τέλος πάντων, φυσικά όλο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση και την ένταση της παρακολούθησης στην χώρα μας, που δεν είναι ακόμα σε Οργουελιανά επίπεδα, αντίθετα με την Βρετανία (που φαίνεται πως αποτελεί πρότυπο) π.χ. που είναι πλέον με την βούλα κοινωνία μαζικής παρακολούθησης [pdf].

Σχόλια

Ο χρήστης Μαύρο πρόβατο είπε…
...άκουσα και Καλαμούκη σήμερα το μεσημερι στο Σκάι και
ζήλεψα ρε γαμώτο. Τι ωραία που περνάτε στην Ελλάδα!! Πρέπει να έχετε λιώσει στο γέλιο :-))))
Ο χρήστης talos είπε…
Ναι αυτή η υπόθεση έχει το γέλιο της αρκούδας - όταν μάλιστα αποφασίσεις ότι δεν έχει νόημα να εξοργίζεσαι με τους κατακαημένους άσχετους που εμφανίζουν οι διάφοροι διευθυντές ειδήσεων ως σχετικούς ή και ειδικούς με το (εκάστοτε) θέμα, μπορείς να απολαύσεις απίστευτο γέλιο και κωμωδία, επιπέδου Monty Python μιλάμε...
Ο χρήστης mpampakis είπε…
Όχι απλώς υπάρχει η φωτογραφία στο διαδίκτυο, αλλά την βρήκα! Είναι σε τούτο δω το ιστολόγιο! Νάτη, νάτη, μετά την 2η παράγραφο είναι!!! ;^)

(τι άλλο θα ακούσουμε....)

Πάντως, πείτε με συνωμοσιολόγο, αλλά δεν είναι περίεργη η έξαρση μόλις πριν μια εβδομάδα για την παράνομη αποφυγή στράτευσης η οποία ως παράπλευρη συζήτηση είχε το πόσο παράλογα και ενοχλητικά είναι τα αιτήματα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων; Χμμμμ....δυσκολεύομαι να το δω σαν σύμπτωση.
Ο χρήστης Darthiir the Abban είπε…
Να σου πω, εμένα οι ειδήσεις μου έρχονται πιό φθηνές από το τσίρκο οπότε και τις προτιμώ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φίλτατε Ιστολόγιε,
όχι δεν είναι φωτομοντάζ η φωτογραφία του Εισαγγελάτου με τον κενό εκτοξευτήρα LAW (είναι μιας χρήσης και οι άδειες σωλήνες πωλούνται ή διοχετεύονται έξω από τα στρατόπεδα ως ενθύμια)! Ο αθεόφοβος εμφανίστηκε με τη ματσούκα στο χέρι και μάλιστα για λίγο την κρατούσε ανάποδα, με τα σκοπευτικά προς τα πίσω!
Ο χρήστης Gutenberg είπε…
Δεν είχα την "τιμή" να δω τον Ευαγγελάτο, αλλά στη φωτογραφία, όπως λέει και ο ανώνυμος παραπάνω, κρατάει ένα LAW. Αλλο αυτό και άλλο το RPG. Αλλά θα μου πείτε, τι ψάχνεις τώρα, και θα έχετε και δίκιο... Από που να τα ξέρει, άλλωστε, τα αντιαρματικά ο Ευαγγελάτος;
Ο χρήστης nina είπε…
χαχα αυτο ειχε τρομερο γελιο με τον ευαγγελατο..δεν παμε καθολου καλα!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …