Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι συνεργοί του Σαντάμ

Ο Σαντάμ Χουσεΐν πέθανε. Τον κρέμασαν. Επί της ουσίας της υπόθεσης ισχύουν τα όσα είχα γράψει όταν διεξάγονταν η δίκη [επισημαίνω: τα κίτρινα γράμματα και οι σύνδεσμοι αναφέρονται σε έργα άλλων εγκληματιών από τα μεγάλα].

Παράλληλα όμως, να σημειώσω ότι ο Σαντάμ δεν θα δικαστεί ως το τέλος ποτέ για τα δύο μεγαλύτερα εγκλήματά του. Την γενοκτονία των Κούρδων στην εκστρατεία Ανφάλ, το 1988, και την χρήση χημικών όπλων εναντίων Ιρανών στον πόλεμο Ιράκ-Ιράν (που ο ίδιος είχε ξεκινήσει με την παρώτρυνση πολλών άμεμπτων δημοκρατιών και μη).

Σχετικά με το δεύτερο παρατηρώ ότι οι ΗΠΑ εμπόδισαν κάθε προσπάθεια να υπάρξει καταδικαστική για το Ιράκ απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως αφού ΗΠΑ/Βρετανία μπλόκαραν αποφάσεις του ΣΑ εναντίον του Ιράκ:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορούσε να καταδικάσει ονομαστικά το Ιράκ για την χρήση χημικών όπλων μέσω μη-δεσμευτικών Προεδρικών δηλώσεων, πάνω στις οποίες τα μόνιμα μέλη του ΣΑ δεν έχουν μεμονωμένο βέτο. Στις 21 Μαρτίου του 1986, ο Πρόεδρος του ΣΑ εκδίδοντας "διακήρυξη" και "μιλώντας εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας" δήλωνε πως τα μέλη του Συμβουλίου είναι "βαθύτατα ανήσυχα από το ομόφωνο συμπέρασμα των ειδικών ότι έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα σε πολλές περιπτώσεις από τα στρατεύματα του Ιράκ εναντίον των στρατευμάτων του Ιράν...... [και] τα μέλη του Συμβουλίου αποδοκιμάζουν έντονα την συνεχιζόμενη χρήση των χημικών όπλων σε κατάφορη παραβίαση του Πρωτοκόλλου της Γενεύης του 1925 που απαγορεύει την χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο". Οι ΗΠΑ ψήφισαν εναντίον της διακήρυξης αυτής και η Βρετανία, η Αυστραλία, η Γαλλία και η Δανία απείχαν. Οι ψήφοι υπέρ της διακήρυξης όμως από τα δέκα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου εξασφάλισε πως η δήλωση αυτή ήταν η πρώτη κριτική προς το Ιράκ από το ΣΑ...


Για το Ανφάλ (η δίκη για το οποίο έχει ξεκινήσει, αλλά θα τελειώσει χωρίς τον Σαντάμ), να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση Ρήγκαν είχε κάνει κάθε προσπάθεια να αναστρέψει την αρχική απόφαση του κογκρέσου των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ - πράγμα που τελικά είχε καταφέρει. Λίγους μήνες μετά την σφαγή στην Χαλάμπτζα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενέκρινε την μεταφορά πρώτης ύλης για βιολογικό πόλεμο (άνθρακα και μικρόβιο της αλαντίασης) προς το Ιράκ.

Όπως λέει ένας Κούρδος βουλευτής:

"Ήταν σημαντικό να το έχουμε ζωντανό ώστε να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες για εκείνα που συνέβησαν κατά την διάρκεια όλων των θηριωδιών που είχαν διαπραχθεί... Χρειάζεται να μάθουμε πώς και γιατί έκανε αυτό που έκανε και ποιος τον βοήθησε, παρέχοντας πολιτική και υλική υποστήριξη στο καθεστώς του"

Ο Σαντάμ έχει πάρει μαζί του πολλά μυστικά στον τάφο του, είπε, συμπεριλαμβανομένης και κρίσιμης γνώσης σχετικά με τις ξένες εταιρείες και τις χώρες που προμήθευσαν τα συστατικά και την τεχνογνωσία για να κατασκευάσει χημικά όπλα"


Στην μικρή διάρκεια της δίκης για την σφαγή των Κούρδων προέκυψε και ένα ενδιαφέρον αλλά κάπως παραμελημένο από τον Τύπο στοιχείο: Η πιθανή συνεργασία της Τουρκίας στις επιχειρήσεις του Σαντάμ εναντίον των Κούρδων. Αλλά τέτοια και σκανδαλωδέστερα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα χημικών και βιολογικών όπλων του Ιράκ, δύσκολα θα βγουν πλέον στην φόρα. Και ο κύκλος των συνεργών είναι πολύ μεγάλος:

Το πρόγραμμα των χημικών όπλων του Ιράκ υποστηρήχθηκε κυρίως από Γερμανικές εταιρείες όπως η Karl Kolb, που κατασκεύασε εγκαταστάσεις χημικών όπλων μεταμφιεσμένο σαν εργοστάσιο ζιζανιοκτόνων. Οι ξένοι εργολάβοι του Ιράκ... έχτισαν πέντε μεγάλα ερευνητικά εργαστήρια, ένα κτήριο διοίκησης, οκτώ μεγάλο υπόγεια καταφύγια για την φύλαξη των χημικών όπλων και τα πρώτα κτήρια παραγωγής. Παρήχθησαν 150 τόνοι αερίου μουστάρδας το 1983. Περίπου 60 τόνοι Ταμπούν παρήχθησαν το 1984. Ή πιλοτικη παραγωγή του Σάριν ξεκίνησε το 1984. Η Γερμανία προμήθευσε επίσης αντιδραστήρες [και άλλα όργανα]. Η Γαλλία, η Αυστρία, ο Καναδάς και η Ισπανία παρείχαν παρόμοιο εξοπλισμό.


Αφήνω τελείως κατά μέρος την νομιμότητα της δίκης και αυτό το θέατρο στην αγχόνη που είχε σαν μόνο σκοπό, από ότι φαίνεται, την επιτάχυνση του εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ, εξέλιξη που μοιάζει πια να είναι η επιλεγμένη οδός διαφυγής για την σταδιακή και μερική απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Πρόκειται περί μακάβριας φάρσας...

Περαιτέρω ανάγνωση:

The inevitable end of Saddam, Hasan Abu Nimah

The meaning of Saddam Hussein, Patrick Cockburn

America's complicity in Saddam's crimes, Jon Wiener

Η έκθεση καταπέλτης της HRW για την δίκη του Σαντάμ

How Bush and Blair Morphed a Monster Into a Hero: The Martyrdom of Saddam Hussein, Patrick Cockburn

Saddam at the end of a rope, Tariq Ali


90% of Iraqis say they were better off under Saddam

A Lynching, Riverbend

Σχόλια

Ο χρήστης Jane E. είπε…
Πολύ ωραίο άρθρο.

Μπορείς να μου πεις ακόμα γιατί είναι η πρώτη φορά που *υπερπρόβαλαν* στα μμε την εκτέλεση θανατοποινίτη;
Ο χρήστης mpampakis είπε…
Για άλλη μια φορά, εξαιρετική η ανάλυσή σου και ο εντοπισμός των σημαντικών σημείων της όλης ιστορίας.

Λεπτομέρεια που ίσως δεν είναι άσχετη: διάβασα σήμερα ότι ο μέχρι πρότινος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ διορίζεται πλέον πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στη θέση του Μπόλτον. Δεν ξέρω αν υπάρχουν όμως χρονικές (ή άλλες) συμπτώσεις στην διεθνή πολιτική...
Ο χρήστης anisixos είπε…
Συγχαρητηρια για το πολυ καλο αρθρο και για το επισης πολυ καλο δημοσιογραφικο μπλογκ σας.
Καποτε ελπιζω και εγω να γραφω ετσι

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …