Όχι στην λοβοτόμηση του Βύρωνος Π!

Ο Φώτης Κουβέλης συμφωνεί στα περί ηθικής αυτουργίας, που λέω και εγώ, προκαλώντας την αντίδραση του Β.Π: ο οποίος μίλησε
...ενάντια «σε εκείνους που θέλουν να με λογοκρίνουν για λοβοτομή στη σκέψη μου». Συμπλήρωσε ότι δεν μίλησε ποτέ στους αστυνομικούς για παρασπονδίες, αλλά για «ανάταξη του ηθικού, καθώς ήταν του κλότσου και του μπάτσου»...

(Ανάταξη ηθικού χωρίς κλώτσους και μπάτσους γίνεται; Δεν γίνεται).
Οφείλω να διευκρινήσω ότι είμαι ενάντια σε κάθε απόπειρα λοβοτομής στη σκέψης - πόσω μάλλον του εγκεφάλου - του Υπουργού, αλλά και στην λογοκρισία εναντίον του. Θα υπερασπιστώ μάλιστα, αν μου ζητηθεί, μέχρι θανάτου το δικαίωμά του να μείνει αλοβοτόμητος.

Σημειώνω απλά δύο εμφανή σημάδια πτώσης ηθικού:

- Δύο κοπέλλες από την Γεωργία, κατά την αστυνομία, κατόρθωσαν και "έδειραν" τρεις συνοριοφύλακες - μια εκ των οποίων ήταν γυναίκα - στην παραμεθόριο της Ομόνοιας. Οι δύο γυναίκες αντιπαραθέτουν μια εκδοχή που δεν συνάδει με το διεκτραγωδούμενο ηθικό της αστυνομίας (και δη της συνοριοφυλακής του Μετρό), ότι δηλαδή:

«Ο .... με τράβηξε από τα μαλλιά και με έβαλε με τη βία στο περιπολικό. Δεν τον εμπόδισαν ούτε οι παρατηρήσεις του έτερου συνοριοφύλακα (κι ενώ η γυναίκα φύλακας συνέχιζε να γελάει) ούτε ο πανικός της κόρης μου, την οποία στη συνέχεια γρονθοκόπησε στο στομάχι... Καθ' οδόν για το τμήμα η γυναίκα με αποκάλεσε «πατσαβούρα», «σκύλα», «γ... τις Γεωργιανές σας... θέλετε όλοι σκότωμα».

Στο ασανσέρ η γυναίκα «πλησίασε επιθετικά την 17χρονη, κόλλησε το πρόσωπό της στο δικό μου και με εξύβρισε λέγοντας "τι με κοιτάς ρε πατσαβούρα;" κι όταν την παρακάλεσα να μη χτυπήσει την κόρη μου, άρχισε να φωνάζει -προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις- "με χτυπάει... με χτυπάει", μολονότι δεν την πείραξε καμία μας».


Ποια από τις δύο εκδοχές είναι η πιθανότερη, το αφήνω στην κρίση σας.

- Η αστοχία των αστυνομικών είχε φτάσει, κατά την Ελληνική δικαιοσύνη, σε πραγματικά απίστευτα επίπεδα: Αστυνομικός αστόχησε στην προσπάθειά του να πυροβολήσει στον αέρα, σύμφωνα με εισαγγελέα, σκοτώνωντας έτσι τραγικά έναν 21χρονο Τσιγγάνο, τον Μαρίνο Χριστόπουλο, σε ένα επεισόδιο που είχε γνωρίσει δημοσιότητα και αποτέλεσε αφορμή ξεσπάσματος αγανάκτησης. Σημειώνω πως πρόκειται για την έφεση στην πρωτόδικη απόφαση από τον κατηγορούμενο αστυνομικό, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη αλλά η απόφαση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της εφέσεως. Η οικογένεια του νεκρού σκοπεύει να φτάσει, όπως έχει πει, μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εγώ επιμένω: το ζήτημα δεν είναι μόνο και πρωταρχικά όσοι αστυνομικοί δολοφονούν. Είναι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι που αφήνουν να εννοηθεί πως τα σώματα ασφαλείας "είναι το κράτος", οι "πραίτορές" του, πως είναι δηλαδή ασύδοτα. Αυτοί δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εγκληματική αυθαιρεσία...

Σχόλια

Ο χρήστης Dimitris Stefosis είπε…
Έχω ακριβώς την ίδια άποψη και έχω γράψει επανειλλημένα στο blog μου για το θέμα (εχθές το πρωί τελευταία φορά, όπου υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις "κατάχρησης εξουσίας").
Συγνώμη για την "αυτοπαραπομπή". Δε θα την επέτρεπα στον εαυτό μου, εάν δεν επρόκειτο για τόσο σοβαρό θέμα...
Ο χρήστης ttsok είπε…
Αλα ζαρντινιερέ:
- Ο τσιγγάνος καρφώθηκε με ταχύτητα πάνω στις σφαίρες του αστυνομικού που πυροβολούσε στον αέρα!
- Οι Γεωργιανές αντιστάθηκαν της σύλληψης και με επιθετικότητα (η κοιλιά τους ήταν πολύ σκληρή για τις μπουνιές των αστυνομικών) παρέσυραν 3 αθώους οικογενειάρχες συνοριοφύλακες της Ομόνιας!

#Σοβαρά#:
Προσωπικά προφανώς δεν πιστεύω τις εξηγήσεις τις αστυνομίας. Και αλήθεια να ήταν, είναι τόσο ηλίθιες που είναι λίγο δύσκολο να τις πιστέψεις. Πάντως είναι αρκετά σύνθετο το ζήτημα, για το ποιος φταίει:

* Αυτοί που έβαλαν το όπλο στο χέρι του αστυνομικού και του έδωσαν την εξουσία που έχει, χωρίς να τον διαπαιδαγωγήσουν ανάλογα. Και αυτό όχι από αμέλεια, αλλά συνειδητά προφανώς. Αν είχες αστυνομία με επίπεδο (!!!) δεν θα μπορούσες να την χρησιμοποιείς με αυτόν τον τρόπο [1].

* Ο αστυνομικός που τρώει όλα τα σκ@τ@ καθημερινά δεν μπορεί απλά να αθωωθεί. Γιατί ναι, μπορεί από το πουθενά να έγινε κάποιος και να έβγαλε τα αποθημένα του ως "όργανο". Αλλά συνεχίζει να είναι σκεπτόμενο όν! Και δυστυχώς επιλέγει (σε γενικές γραμμές)να μην εχει επαφή με το περιβάλλον. Και για να μην αθωώνουμε τους εαυτούς μας, για μένα δεν έχει και πολυ διαφορά από αυτόν που κάθεται στον καναπέ του και δεν αντιδρά, αυτόν που γίνεται πόλεμος και βλέπει Ευαγγελάτο αντί να βγεί έξω και να ουρλιάξει από αγανάκτηση.

Με εκτίμηση,
τσοκτσοκ

[1] Και ο Πολύδωρας και ο κάθε "Επικοινωνικά Επιτυχημένος Πολύδωρας" τη χρησιμοποιεί την αστυνομία. Μην τον βγάζουμε και αυτόν έξω από την κατάσταση :-).
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ορθόν το τελευταίο.. εκθέτει την αστυνομία, και πιέζει έτσι τους συνδικαλιστές της για τους δικούς του λόγους. Και αντισταθμίζει τη χασούρα με την προβολή ενός φιλελεύθερου και πολιτισμένου προφίλ.

Συγγνώμη δε για το άτοπο αλλά συγκεντρώνω links για Ελληνικά νομικά ιστολόγια. Όποιος έχει υπ' όψιν του κάποιο παρακαλώ να μου το παραθέσει ως σχόλιο στο πιο πρόσφατο post στο μπλογκ μου για να το δω,μήπως το προσθέσω στη λίστα με τα link. Αλήθεια τούτο δω το ρημάδι είναι δημοσιογραφικό και όχι νομικό, ή κάνω λάθος;
Ο χρήστης Unknown είπε…
Ε κάποια στιγμή θα τον μαζέψει κάποιος.. το θέμα είναι πώς θα μαζέψει και όλους τους υπόλοιπους που είναι αμάζευτοι γιατί είναι απλά απαίδευτοι...
Ο χρήστης ttsok είπε…
Δεν θα έλεγα ότι είναι θέμα μαζέματος. Αν έχει σαπίσει το δένδρο[1] όσα σάπια φύλλα και να μαζέψεις[2], όσο και να το ραντίσεις και να το σκαλίσεις[3], και πετρούλες να του βάλεις γύρω γύρω ασβεστομένες[4] για να το ομορφύνεις, το ίδιο σάπιο δένδρο θα έχεις. Μάλλον να το ξεριζώσεις πρέπει...

Με εκτίμηση,
τσοκτσοκ

[1] βλέπε: η σημερινή πολιτική
[2] βλέπε: παραιτήσεις υπουργών για το θεαθήναι
[3] βλέπε: ΕΔΕ και έρευνες
[4] βλέπε: Συμπαθείς εκπρόσωποι, άντε και κανα νόμο για συνδικαλισμό στην αστυνομία...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
All due respect, Μιχάλη, βρίσκω την διατύπωση της πρώτης σου φράσης κάπως σόλικη. Δεν έχω καμιά τρελλή συμπάθεια στον Κουβέλη, όμως θα αναγνωρίσεις ότι τυγχάνει ενεργός στο πολιτικό κουρμπέτι πιο πολλά χρόνια από το Ιστολόγιο -- και, με το συμπάθειο κιόλας, μου είναι κάπως δύσκολο να τον φανταστώ να αρχίζει την ημέρα του τσεκάροντας rss feeds. Κατά τα άλλα, μια χαρά τα λες για τον Π., που μοιάζει βγαλμένος από ντοκυμανταίρ του Κούλογλου, δεν χρειάζεται να πω ποιο.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Η αλήθεια είναι πως ένα καλό ξερίζωμα ταιριάζει απόλυτα με το χαρακτήρα μου :)
Ο χρήστης talos είπε…
Λύκε της Στέππας: Δεν έχω καβαλήσει τόσο το καλάμι... Προφανώς και δεν ήθελα να υπονοήσω ότι ο Κουβέλης... παίρνει γραμμή από μένα! Το ότι δεν είμαι ο μόνος που το λέω (για την ακρίβεια ότι το λένε εκτός από μένα και σοβαροί άνθρωποι), ήθελα να σημειώσω. Αλίμονο.

Blawger Μιχάλη: αν λέγοντας "δημοσιογραφικό" εννοείς "από δημοσιογράφο", τότε όχι δεν είναι δημοσιογραφικό αυτό το μπλογκ. Αν εννοείς ότι ασχολείται με θέματα της επικαιρότητας τότε, ναι, είναι σε μεγάλο βαθμό.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εμμ, λοβοτόμηση δεν λέγεται;
Ουουου, τώρα..., τι ψάχνω πρωί πρωί...
-.
Ο χρήστης talos είπε…
Κατόπιν ερεύνης, προέκυψε πως έχεις δίκιο ο σωστός τύπος είναι λοβοτόμηση και δεν υπάρχει λοβότμηση ούτε ως ψευδοαρχαΐζων τύπος). Οπότε διορθώθηκε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση