29.2.04

Κι άλλες προσθήκες στο μαγαζί...

Όπως οι συστηματικότεροι από τους επισκέπτες θα παρατήρησαν, φιλοτιμήθηκα επιτέλους να φτιάξω και την δεξιά βοηθητική στήλη της σελίδας και τώρα μπορώ να προσθέτω διάφορα μονιμότερα link. Δεν είναι εντυπωσιακό το επίτευγμα, αλλά το html το έκανα με τα χεράκια μου σε text-editor και είμαι ως εκ τούτου κάπως υπερήφανος για το έργο μου... Ελπίζω να μην προκύψει πρόβλημα με το καταραμένο encoding και αρχίσουν πάλι να εμφανίζονται κινέζικα γιατί θα το αφαιρέσω.
Μετά τους Έλληνες blogger θα δω τι άλλο θα βάλω....

28.2.04

Ο κ-αφελληνισμός της νεολαίας μας...

Πάει... χάλασε ο κόσμος... Ο πατροπαράδοτος φραπές, το πολιτιστικό αυτό μνημείο του σύγχρονου Ελληνισμού υποχωρεί, λένε οι καφεπώλες, προς όφελος των διαφόρων "καπουτσίνο" και "φρέντο" στις καφετέριες. Αυτό που δεν λένε, είναι ότι αραιώνει και ο κόσμος που πίνει έξω καφέ οιουδήποτε είδους, όταν έχει φτάσει πια στα 3,5 Ευρώ κατ' ελάχιστον το φλυτζάνι. Επ' αυτού έχουμε γίνει διεθνώς γνωστοί.
Για τον "ελληνικό" καφέ (δηλαδή τον τούρκικο) δεν υπάρχουν στοιχεία - άλλωστε το νεροζούμι στον ατμό που σεβίρεται στις καφετέριες για καφές είναι φάρσα και εμπαιγμός του καλού (ή έστω του μέτριου) καφεπότη. Δεν ήταν πάντα έτσι.

27.2.04

Φεστιβάλ πλήξης

Έπρεπε να μαγνητοσκοπήσω το "ντιμπέιτ" απόψε και να το παίζω όταν δεν με παίρνει ο ύπνος. Κανονικά η συζήτηση θα έπρεπε να έχει σήμανση το φιδάκι με το σπαθί: δείτε μόνον κατόπιν συνταγής γιατρού. Είναι αδιανόητο το ότι έγινε τόσος ντόρος για κάτι τόσο αφόρητα ανιαρό. Πέντε παράλληλες συνεντεύξεις που το μόνο στοιχείο αντιπαράθεσης που είχαν ήταν με το χρονόμετρο, το οποίο, είναι αλήθεια, έδινε λίγο σασπένς (λέμε τώρα) και ενδιαφέρον στην συζήτηση - του τύπου: "θα προλάβει τώρα να ολοκληρώσει την ερώτηση ο δημοσιογράφος ή θα μείνει ξεκρέμαστη και δεν θα ξέρει τι να απαντήσει ο αρχηγός;"
Αν κάποιος ή κάποια κατέληξε στο τι να ψηφίσει παρακολουθώντας την συζήτηση σίγουρα είχε μπερδευτεί και έβλεπε τον Μητσικώστα στο ALTER χωρίς να το καταλάβει.
Για όσους είναι κατ'επάγγελμα κατατονικοί, ή τους έχει τελειώσει η θοραζίνη, η στιγμη προς στιγμή περιγραφή των δραματικών αντιπαραθέσεων που είδε η μισή Ελλάδα απόψε βρίσκεται στις ιστοσελίδες της ΕΡΤ.
Καλή ανάγνωση.

25.2.04

Περίεργα σενάρια...

Ένα βιβλίο που από τις περιγραφές μοιάζει με ατέλειωτο γλύψιμο στον Donald Rumsfeld, τον παρανοϊκό ξεκούτη με τις αυτοκρατορικές ονειρώξεις, περιέχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο που, αν βασίζεται σε πραγματικά έγγραφα, ενδέχεται να προκαλέσει κάποια ανησυχία στα μέρη μας. Σύμφωνα με μια αναφορά στο βιβλίο από το περιοδικό US News and World Report υφίσταται κάποια μυστική αναφορά της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, της διαβόητης DIA, η οποία, όπως αποκαλύπτει ο συγγραφέας του βιβλίου, λέει τα ακόλυθα για την δική μας την γωνιά του πλανήτη - επιδεικνύοντας παράλληλα και την γεωγραφική ευρυμάθεια του συντάκτη:

"...Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη της DIA για έναν ενδεχόμενο πόλεμο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ανέκαθεν αντιπάλων χωρών που βρίσκονται σε μόνιμη διαμάχη γύρω από ένα νησί του Αιγαίου, την Κύπρο [ναι, έτσι γράφει!]. Στην αναφορά εικάζεται πως παρότι και οι δύο χώρες επιθυμούν την ειρήνη, ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία της Κύπρου μπορεί να οδηγήσουν σε έναν περιφερειακό πόλεμο. "Σε περίπτωση εχθροπραξιών", αναφέρεται, "η Τουρκία και η Ελλάδα περιμένουν και κάνουν σχέδια για έναν σύντομο πόλεμο, 3-4 ημερών, και υποθέτουν ότι η διεθνής κοινότητα θα μεσολαβήσει τότε για να σταματήσει τον πόλεμο." Η DIA προειδοποιεί όμως, ότι το ΝΑΤΟ ενδέχεται να μην παρέμβει τόσο γρήγορα όσο υποθέτουν η Αθήνα και η Άγκυρα, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο μακροχρόνιο πόλεμο"...


Δεν ξέρω αν θα πρέπει να πάρουμε την προειδοποίηση αυτή σοβαρά (ιδιαίτερα αν η "Κύπρος του Αιγαίου" είναι σφάλμα της πηγής και όχι του συντάκτη). Έχοντας ζήσει στην Αμερική τους φερόμενους ως "ειδικούς" περί τα Βαλκάνια να πετάνε την μια κοτσάνα πίσω από την άλλη και να παρελαύνουν την ημιμάθειά τους περί της ιστορίας της χερσονήσου και διάφορα ατυχήσαντα σενάρια περί Κοσόβου υπερηφάνως, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πανικοβληθούμε ακόμα, ειδικά αφού δεν ξέρουμε τι είδους αναφορά ήταν αυτή και πόσο σοβαρά την παίρνουν στο ίδιο το Πεντάγωνο.
Μια άλλη "απειλή για την Ελλάδα" (πιθανόν ανάλογης εγκυρότητας) η οποία μάλιστα πρόκειται να επιπέσει στην χώρα μας αυτόν τον Αύγουστο, σύμφωνα με... ας πούμε ιστορικές, πηγές, περιγράφεται εδώ. Ας προσέξουν όσοι σκοπεύουν να παραθερίσουν στο Αιγαίο!

24.2.04

Περί ντοπαρίσματος και εθνικής υπερηφάνειας

Όπως είχα υποσχεθεί προ εβδομάδας επανέρχομαι στο θέμα των καταγγελιών περί ντόπινγκ καθώς ο Άγγλος δημοσιογράφος Duncan Mackay που ξεκίνησε τις αποκαλύψεις επανήρθε και επιμένει στις καταγγελίες του μην μπορώντας να αντιληφθεί τον λόγο για τον οποίο δέχεται επιθέσεις μίσους από την Ελλάδα ενώ κανείς Έλληνας συνάδελφός του δεν του έχει, όπως λέει, ζητήσει να δει το επίμαχο ημέιλ! Μέσα σε όλα βέβαια γενικεύει και αυτός επικίνδυνα (σιγά μην τον μισεί όλη η χώρα!) και γράφει διάφορα διδακτικά προς ιθαγενείς... Θα πρέπει όμως να παραδεχθώ ότι ο κος Σεβαστής (πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ) ("Προφανώς πρόκειται για μία ακόμη κακόγουστη επανάληψη της ανθελληνικής προπαγάνδας που δυσφημεί και προσβάλει τον ελληνικό αθλητισμό") και ο ΓΓ Αθλητισμού κος Έξαρχος ("Εχει αρχίσει μια μάχη. Θα μας πολεμήσουν, αφού δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα έχουν αντιπάλους τους αθλητές όπως ο Κεντέρης και άλλοι") γίνονται μόνοι τους ρόμπες καθώς υιοθετούν το είδος εκείνο της παρανοϊκής (και όχι πολύ ευφυούς) αντίληψης περί χωρισμού του κόσμου σε φιλέλληνες και ανθέλληνες, και την μανία καταδίωξης της σύγχρονης Ελληνικής μικρονοϊκότητας που είναι βέβαιο ότι εκθέτει και τους ίδιους και την χώρα.
Αγνοούν (;) αμφότεροι βέβαια ότι ο Mackay ήταν μεταξύ αυτών που ξεσκέπασαν τον συμπατριώτη του εκατοστάρη Τσέιμπερς καθώς και το ντοπάρισμα του Λιούις (έστω και εκ των υστέρων)! Περίεργος πράκτορας ξένων συμφερόντων θα έλεγα...

Εντωμεταξύ ο Τζέκος κάνει μηνύσεις ως ώφειλε και ισχυρίζεται ότι άλλος Έλληνας προπονητής είχε πάρε-δώσε με τον Κόντε, ενώ ο Λιάνης καλεί τον εισαγγελέα. Καλά κάνουν και ο χρόνος και η δικαιοσύνη ίσως ρίξουν περισσότερο φως σε αυτήν την ιστορία.

Εγώ είμαι πάντως προς το παρόν είμαι με τον Καλαϊτζή [από την "Ελευθεροτυπία" (17/2/04)]:

22.2.04

"Πρέπει να ζήσουμε διαφορετικά για να ζήσουμε καλύτερα"

Αμφισβητώντας την ιδέα της αέναης "οικονομικής ανάπτυξης": μια τοποθέτηση του ζητήματος από τον Serge Latouche στην Γαλλική Monde Diplomatique (από την 'Ελευθεροτυπία)...

"Μήπως η οικονομική μεγέθυνση, η οποία αποτελεί σύνθημα των κυβερνήσεων -τόσο των δεξιών όσο και των αριστερών- αλλά και δεδηλωμένο στόχο των περισσότερων κινημάτων της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης, αποτελεί παγίδα;
Δεδομένου ότι στηρίζεται στη συσσώρευση του πλούτου, καταστρέφει τη φύση και δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες. Είτε πρόκειται για «βιώσιμη» είτε για «αειφόρο» οικονομική μεγέθυνση, εξακολουθεί να καταστρέφει την ευημερία. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, θα πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση της ελάττωσης της οικονομικής δραστηριότητας: προς μια κοινωνία που θα στηρίζεται περισσότερο στην ποιότητα και λιγότερο στην ποσότητα, περισσότερο στη συνεργασία και λιγότερο στον ανταγωνισμό, η οποία θα επιδιώκει να απαλλάξει την ανθρωπότητα από τον οικονομισμό και θα έχει ως κυριότερο στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη."

19.2.04

Η εποχή των παγετώνων

Εικόνες από την εβδομάδα που πέρασε. Αγνώστων καλλιτεχνών, από το κύκλωμα των ημέιλ.

Πόρτο Ράφτη 1:

Porto Rafti

Πόρτο Ράφτη 2:

Porto Rafti 2

Μύκονος:

Mykonos

Σαντορίνη:

Santorini

To Left.gr δημοσιεύει το λογοκριμένο άρθρο του Νίκου Τσαγκρή από το ΕΘΝΟΣ.

Με αφορμή τη μη δημοσίευση του άρθρου το οποίο δεν ήταν εναρμονισμένο στην πασόκικη γραμμή της εφημερίδας ο Νίκος Τσαγκρής απολύθηκε απο την εφημερίδα του συγκροτήματος Μπόμπολα.
Ενδεικτικό του περιορισμού του φάσματος του "αποδεκτού" στο σύγχρονο Ελληνικό κράτος των εργολάβων. Ενδεικτικό των ορίων της ελευθεροτυπίας μας: φτάνει μέχρι εκεί που αρχίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα των συγκροτηματαρχών.

Απόσπασμα από το επίμαχο άρθρο:

Όταν ο Ανδριανόπουλος κι ο Λαλιώτης, ο Μάνος και η Δαμανάκη, ο Τσοχατζόπουλος, η Βάσω, ο Ανδρουλάκης, ο Μάνος, ο Καψής, ο Ανδριανόπουλος, ο Κουλούρης, ο Χρυσοχοΐδης, ο Πάγκαλος, ο Λιβάνης, ο Ανδριανόπουλος, η Δαμανάκη, ο Μάνος, ο Αρσένης και ο
Χριστοδουλάκης απειλούν να μας συγκυβερνήσουν υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου(!), τότε υπάρχει ένα είδος κούρασης που είναι και το χειρότερο: είναι η κόπωση της σκέψης που αντιμετωπίζει καταστάσεις διεστραμμένες...

16.2.04

"Ελληνικά εμπορικά μόνιμα προσωπικά σοσιαλιστών και συντηρητικών ως πτώση τμημάτων"...

Ή αλλιώς: διασκεδάζοντας με το systran, τον μηχανικό μεταφραστή της ΟΤΕΝΕΤ. Του έδωσα λοιπόν το αδελφό αγγλόγλωσσο histologion και έβγαλε αυτό. Κανείς μεταφραστής δεν κινδυνεύει να χάσει την δουλειά του.

Άρθρο της Monde για την δίκη της 17Ν...

... μετάφραση και φιλοξενία στο indymedia (Αθήνας). Αφού εδώ ούτε που προσέξαμε το κουλουβάχατο που αποκάλεσαν "δίκη της 17Ν", τουλάχιστον το πρόσεξαν οι Γάλλοι.
Οι παρατηρήσεις είναι αυτές που θα έκανε όποιος παρακολούθησε έστω και χαλαρά την δίκη - και θα συμβούλευα όποιους αμφιβάλλουν για τα όσα γράφει η Γαλλική εφημερίδα να ρίξουν μια ματιά στα πρακτικά της δίκης.
Xαρακτηριστικό απόσπασμα:

Η κατηγορούσα αρχή επιδόθηκε συστηματικά σε μια από τις υποκειμενικότερες αξιολογήσεις των μαρτυριών, κάνοντας έναν από τους φαιδρότερους ισολογισμούς κέρδους και ζημιών. Δέχτηκε αγόγγυστα ότι ένας μεταμελημένος, που παραδέχεται ότι έπαιξε επί μακρόν ένα σημαντικό ρόλο στο κίνημα, δεν είχε άμεση συμμετοχή σε καμία από τις πράξεις. Αντίθετα, όσο κι αν οι μεταμεληθέντες επέμειναν πως η 17Ν δεν ήταν οργάνωση με ιεραρχία, αλλά μια ομαδοποίηση πυρήνων με ευρύτατη αυτονομία, έπρεπε να βρεθεί ένα αρχηγός: «πηγή του κακού», κατά την έκφραση του εισαγγελέα, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος καταδικάστηκε σε 21 ισόβια για «ηθική αυτουργία», χωρίς να είναι άμεσος αυτουργός οποιουδήποτε εγκλήματος.

Ευτυχώς που τα λένε οι απέξω, γιατί αν τα πει κανένας ντόπιος αμέσως στιγματίζεται ως "φιλοτρομοκράτης"...

15.2.04

Περί νέου ΠΑΣΟΚ...

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αλέκου Αλαβάνου, η οποία είναι αξιοσημείωτη, πέρα από τα όσα εύστοχα λέει ο ίδιος ο Αλαβάνος, για την αποστροφή με την οποία αντιμετωπίζεται ο Ευρωβουλευτής της ΣΥΝ από τον συντάκτη της "Ελευθεροτυπίας" στην εισαγωγή του, κάτι που συνάδει στην πρόσφατη στροφή της εν λόγω εφημερίδας (και ιδιαίτερα της Κυριακάτικης έκδοσής της) υπέρ του Γιωργάκη (ανεξάρτητα από την αρθρογραφία μεμονωμένων συντακτών της). Κάτι έχει υπόψη του ίσως ο Κίτσος που μας διαφεύγει εμάς των υπολοίπων.
Παράλληλα να υποδείξω μια επίσης ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα στην Καθημερινή (που την πρωτοεπισήμανε ο doghouse στο dogblogger's blog).

Ντόπες: νάτα τα μαντάτα...

Είναι μια πικραμένη ιστορία αυτή (και μιλάω σαν φίλαθλος του στίβου), και ένα απόστημα που φαίνεται ότι παγκοσμίως ανοίγει και οι αποκαλύψεις αγγίζουν πια και την Ελλάδα. Μετά από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα ντοπαρίσματος - της Γουάιτ και του Τσέιμπερς, μεταξύ πολλών άλλων - οι έρευνες και οι κινήσεις εναντίον του ντόπινγκ διευρύνθηκαν. Πρόσφατα βγήκαν στην επιφάνεια οι δραστηριότητες του κ. Βίκτωρ Κόντε και της Εταιρίας του Balco στην Καλιφόρνια [στα αγγλικά] ο οποίος εμπλέκεται ως πρωταγωνιστής στην υπόθεση THG [στα αγγλικά].
Οι έρευνες λοιπόν σε σχέση με την Balco και τις δραστηριότητές της, έχουν εμπλέξει όπως φαίνεται και έναν Έλληνα προπονητή και δύο Έλληνες πρωταθλητές που δεν κατονομάζονται ακόμα (αλλά των οποίων τα ονόματα θα βγουν πιθανότατα στην δίκη...)
Αν και δεν κατονομάζονται λοιπόν, τόσο η Observer [αγγλ.] όσο και η Independent [αγγλ.], αναφέρουν "παρεμπιπτόντως" τα ονόματα του Χρήστου Τζέκου, του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου.
H Observer μάλιστα υπενθυμίζει ότι ο Βασίλης Λάκης είχε καταγγείλει ότι ο Χ. Τζέκος ήταν υπεύθυνος για τα δύο κρούσματα ντόπινγκ που είχαν συμβεί στην ΑΕΚ (και εγώ επισημαίνω ότι η υπόθεση πέρασε στα ψιλά - παρότι ο Τζέκος έφυγε από την ΑΕΚ κακήν κακώς. Στο διαδίκτυο δεν βρήκα την αναφορά παρά μόνο σε αγγλόφωνα σάιτ).
Να παρατηρήσω ότι ανεξάρτητα της βασιμότητας ή μη των καταγγελιών, είναι α-πα-ρά-δεκτο ένας εθνικός προπονητής να έχει διαφήμιση απαγορευμένων ουσιών στο site του (το οποίο περιέχει διατροφική εκυκλοπαίδεια με νόμιμες και παράνομες ουσίες για αθλητές - κι αυτό ανάρμοστο κατά την ταπεινή μου γνώμη). Έτσι π.χ. ο ΧΤ γράφει τα παρακάτω για την Αυξητική Ορμόνη (απαγορευμένη για αθλητές):

...Όποιος ισχυρίζεται ότι δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη (μυική) χωρίς την χρήση αναβολικών στεροειδών, δεν έχει δοκιμάσει αυτό το συμπλήρωμα. Αν κάποιος ακολουθείση μια καλή δίαιτα, προπονείται σκληρά και ξεκουράζεται καλά, τότε το προϊόν αποτελεί μια πολύ καλή επένδυση...
[διατηρώ την ορθογραφία του πρωτοτύπου]


Άνευ περαιτέρω σχολίου, και θα επανέλθω.

13.2.04

Τίνα Σπάθη, μια συνέντευξη.

Από τον kukuzelis και το aspripetraxexaspri, ήλεκτρονική βερσιόν της συνέντευξης της Τίνας Σπάθη, cult φυσιογνωμίας του Ελληνικού ερωτικού κινηματογράφου στο ένθετο του "Κόσμου του Επενδυτή".
Η Τίνα Σπάθη πρόκειται να τιμηθεί αύριο ή μεθαύριο από το Φεστιβάλ Cult Ελληνικού Κινηματογράφου για την συνεισφορά της στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Alternative Factor: ο ιστοχώρος της επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα.

Εξαιρετική δουλειά, με μια μοναδική βιβλιοθήκη μεταφρασμένων διηγημάτων ΕΦ ελεύθερα προσβάσιμη!
Στις σελίδες του Alternative Factor μπορείτε να βρείτε μεταξύ άλλων:
... "εκτός από ένα πλήρη κατάλογο όλων των έργων που μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν στην Ελλάδα και σύντομες βιογραφίες συγγραφέων, ολοκληρωμένες παρουσιάσεις περιοδικών και ανθολογιών..."
Με άλλα λόγια, όσοι πιστοί προσέλθετε!
Να ξεχωρίσω την μετάφραση του αυτοβιογραφικού πρώτου κεφαλαίου του βιβλίου του Κέβιν Μίτνικ "The Art of Deception: Controlling The Human Element of Security ", χάκερ και πρώτου διαδικτυακού "παρανόμου" και θύματος των σύγχρονων δρακόντιων ηλεκτρονικών νόμων. Το κεφάλαιο αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στην επίσημη έκδοση του βιβλίου κατόπιν αντιρρήσεων των εκδοτών.

11.2.04

Βρισίδι στον πύργο της Βαβέλ.

Μάθετε να βρίζετε σε 133 γλώσσες, ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σας φανεί απαραίτητο. Από το insultmonger την διαδικτυακή αυθεντία στην προσβολή, το παγκόσμιο υβρεολόγιο και το σκατολογείν γενικά. Οι υβρεολόγοι θα εκτιμήσουν την δυνατότητα που τους προσφέρεται να βρίζουν σε μια νεκρή γλώσσα, ενώ οι αγγλομαθέστεροι θα βρουν ίσως χρήσιμες και ξεαγχωτικές τις αυτόματες γεννήτριες ύβρεων (στα αγγλικά).
Η ελληνική σελίδα έχει τις στιγμές της αλλά περιέχει μερικές υπερβολικά εξωτικές ιδέες και σπαστά ελληνικά.

Καλές αποκριές!

Πολιτική μασκαράτα ή πέσιμο των μασκών; Ο σουρρεαλισμός στην πολιτική ζωή ή η φυσική κατάληξη μιας επί της ουσίας σύγκλισης; όπως και νάχει οι χάντρες και τα καθρεφτάκια προσφέρονται σε αφθονία στους ιθαγενείς... κάποιοι μασάνε, κάποιοι εξοργίζονται δικαίως και απαντούν οξύτατα σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως αποστασία (είναι όμως στην περίπτωση αυτή;).
Πάντως τα πράγματα δηλώνονται πια με το όνομά τους και οι νεοφιλελεύθερες παραλλαγές είναι πια ομολογημένες... οι συμπάθειες δηλώνονται ανοιχτά και εγώ δεν έχω κανέναν λόγο να μην επιχαίρω.

9.2.04

Ο εκλεκτός


Του Καλαϊτζή Από την "Ε"


Χιλιάδες υπηκόων ψήφισαν χθες τον ένα και μοναδικό ηγέτη, τον χαλιφίδη όλων των πιστών. Ινσαλάχ.

Ένας σπάμερ στο κοινοβούλιο;

Ο κος Κουτσόγιωργας ο νεώτερος, τέως βουλευτής Αχαΐας και νυν υποψήφιος σε αυτόν τον νομό (άλλο ένα δείγμα του φεουδαρχικού χαρακτήρα της πολιτικής μας ζωής), θεωρεί φαίνεται ότι το σπαμάρισμα είναι πολιτικά αποτελεσματικό και ηθικά αποδεκτό.
Ιδού και η ένοχη ηλεκτρονική επιστολή.

7.2.04

1928: ανταπόκριση από την Ελλάδα.

Μια ανταπόκριση του Αμερικανού δημοσιογράφου Ουίλλιαμ Μίλλερ από την Ελλάδα (στα Αγγλικά), το 1928. Αξίζει τον κόπο. Από τα καταπληκτικά site του Πανεπιστημίου του Fordham και του Paul Halsall - βίβλους ιστορικών πηγών στο διαδίκτυο.
Περιλαμβάνει ιστοχώρο για τις Βυζαντινές σπουδές- αλλά και πολλά άλλα ιστορικά αμύθητα πλούτη! Οι λάτρεις της ιστορίας (και γνώστες της Αγγλικής) θα πάθουν την πλάκα τους.
Και για συμπλήρωμα πάρτε και ένα Modern Greece: Primary documents, με κάθε λογής πηγές για την νεοελληνική ιστορία.
Καλή ανάγνωση.

6.2.04

Το καλό λογισμικό κάνει τους καλούς φίλους.

"ΕΚΛΟΓΕΣ το Πρόγραμμα Εργαλείο για οργανωση του πολιτικου γραφειου...
...ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ-ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ-ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ-ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ...
Με αυτό, ο χρήστης, μπορεί να διαχειρίζεται τους πολιτικούς του φίλους . Για κάθε εγγραφή του ο χρήστης μπορεί να καταγράφει τα πλήρη στοιχεία του πολιτικού του φίλου από ένα απλό τηλεφώνημα ή μια επίσκεψη στο πολιτικό γραφείο καθώς και να διαχειρίζεται εργασίες..."

Ήταν ζήτημα χρόνου βέβαια... Κάτι αυτό, κάτι τα σάιτ διαφόρων τηλε-πολιτικών αστέρων (π.χ. 1, 2,3, 4 - θέλει εμπεριστατωμένη μελέτη να δει κανείς ποιοι και πόσοι από τους υποψήφιους των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν πλέον δικό τους ιστοχώρο) να δεις που θα χρειάζεσαι γνώσεις υπολογιστών και html για να κατεβείς υποψήφιος σε λίγο καιρό...

4.2.04

Ανεργία μήτηρ πάσης κακίας

[Ακολουθεί μακρύ, οργισμένο κείμενο - είναι οι εκλογές και οι ανοησίες που ακούγονται που μ' αγριεύουν έτσι - και φοβάμαι ότι δεν μ' αφήνουν να ασχοληθώ και με άλλα πιο σπουδαία]

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε... Με άρθρο του στην εφημερίδα Ημερησία (προσοχή! Δεν πρόκειται για την «Λαϊκή Ημερησία»), περιέγραψε στοιχεία από το πρόγραμμά του για την οικονομία. Δεν θα αναφερθώ εδώ στο σύνολο των όσων υποσχέθηκε (το «θα» είναι άλλωστε το motto στο οικόσημο της οικογένειάς του) - αν και δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι η λογική ότι δέκα συνενωμένες μικρές επιχειρήσεις θα απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους από ότι απασχολούν δέκα μόνες τους είναι αστεία....

Η τεκμηρίωση

Θα αφήσω τα υπόλοιπα... θα αναφερθώ κυρίως στα περί της ανασφάλιστης εργασίας των νέων. Ο κ. Παπανδρέου υπερασπίζεται στην Ημερησία τις σχετικές του προτάσεις. Ιδού το σχετικό παράθεμα:

Σε ό,τι αφορά το μέτρο για την ανεργία των νέων υπολογίζεται από ανεξάρτητους παρατηρητές ότι αναφέρεται στην απασχόληση 140.000 ατόμων, που σημαίνει μείωση της ανεργίας στο 5,7%, δηλαδή κατά 3,2%! Μια τόσο δραστική μείωση της ανεργίας σημαίνει τεράστια ανακούφιση για τις οικογένειες και φυσικά ενίσχυση της ζήτησης, άρα ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, οι νέοι αποκτούν προϋπηρεσία και κυρίως εμπειρία, που για μεν την πρώτη κατηγορία μέχρι 25 ετών μπορεί να «κατευθύνει» τις σπουδές τους σε αυτό που τους έλκει περισσότερο, γι’ αυτό και έκανα λόγο προχθές από ραδιοφώνου στη Θεσσαλονίκη για ευελιξία και επιλογή των προγραμμάτων σπουδών από τον φοιτητή. Για τη δεύτερη κατηγορία ισχύουν τα ίδια με μεγαλύτερη έμφαση, ιδιαίτερα για όσους προχωρούν σε μεταπτυχιακές σπουδές. Στα καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, για παράδειγμα, το ΜΒΑ απαιτεί προϋπηρεσία μέχρι και εφτά έτη!

Οι νέοι εργαζόμενοι αναδεικνύουν τις δεξιότητες και την ικανότητά τους να διασφαλίσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους, απασχόληση και εργασία, χωρίς να επιβαρύνονται οι γονείς, οι επιχειρήσεις, ούτε το κράτος, ούτε το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Ενστάσεις και απαντήσεις

Υπάρχουν ενστάσεις. Ποιες είναι; Πρώτον, ότι υπάρχει κίνδυνος να «θεσμοθετηθεί» η ανασφάλιστη εργασία. Δεύτερον ότι κινδυνεύει να αρθεί η υποχρεωτικότητα και καθολικότητα της κοινωνικής ασφάλισης. Τρίτον, τα τέσσερα χρόνια είναι μεγάλος χρόνος για να μην μετράει στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Τέταρτον, κάποιοι φοβούνται μια πιθανή γενίκευση απολύσεων και αντικατάσταση των παλιών με ανασφάλιστους νέους. Τέλος, μερικοί συμπεραίνουν ότι τελικά το κόστος θα το πληρώσει τα κράτος.

Κατ’ αρχήν πρέπει να σημειώσω ότι είναι ευρέως διαδεδομένα στην Ευρώπη τα μέτρα απασχόλησης που συνδέονται με τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και ότι συνήθως έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα οι φόβοι που διατυπώνονται είναι υπερβολικοί, αφού το μέτρο θα προβλέπει δικλίδες ασφαλείας για την υποκατάσταση παλιών εργαζόμενων με νέους (π.χ. πλαφόν ανά εταιρεία στην απασχόληση νέων του μέτρου που ενδεχομένως να συνδέεται με το μέσο όρο προσωπικού που απασχολούσε την τελευταία διετία). Από εκεί και πέρα, οι νέοι που θα επωφελούνται για τέσσερα χρόνια του μέτρου θα μπορούν αργότερα, όταν επαγγελματικά θα είναι σε δυναμική φάση, να εξαγοράζουν σε εύπεπτες δόσεις την τετραετία μειώνοντας έτσι το φορολογητέο τους εισόδημα και ενισχύοντας ουσιαστικά το ασφαλιστικό σύστημα και εξασφαλίζοντας συντάξιμο χρόνο.


Καλώς ήρθατε στον μαγικό κόσμο του Γιώργου Παπανδρέου

Όλα αυτά προτείνονται και λέγονται σε μια χώρα όπου τα εργασιακά δικαιώματα πακιστανοποιούνται καθημερινά· όπου υπάρχει συστηματικός εκβιασμός των εργαζομένων για να δεχτούν να δουλεύουν ανασφάλιστοι, υποασφαλισμένοι, με εικονικές αποδοχές ή υπερωριακά χωρίς αμοιβή· όπου οι γυναίκες εργαζόμενες υπογράφουν συμβόλαια ότι δεν θα μείνουν έγκυες για να προσληφθούν· όπου εταιρείες όλων των μεγεθών χρωστούν ήδη ιλιγγιώδη ποσά στα ταμεία· όπου συστηματικά δεν τηρούνται οι (αστείες ήδη) συμβάσεις εργασίας (βλ. τα πρόσφατα αίσχη του συγκροτήματος Κουρή)· όπου το σύνηθες είναι οι απαιτήσεις για αυξήσεις να αποκρούονται δια της υποδείξεως της πόρτας και της ουράς στην οποία αναμένουν μπας και προσληφθούν πλήθος απελπισμένων - αλλά από ποιον να τα μάθει αυτά ο ΓΠ;
Σε μια οικονομία, λοιπόν, στην οποία η μέση ώρα εργασίας έχει φτηνύνει και οδηγείται σε βαλκανικά επίπεδα (ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το κόστος ζωής), η μαύρη ανασφάλιστη εργασία ληστεύει εργαζόμενους και ταμεία και ο συνδικαλισμός είναι ή κομματικός ή απαγορευμένος, προς τα που λέτε ότι θα πίεσει τους μισθούς ένα τέτοιο μέτρο; Προς τα πάνω;

Οι προτάσεις Παπανδρέου μπορεί να δηλώνουν λοιπόν δύο πράγματα:
 • 1.Ή την αποκοπή των συμβούλων του και του ιδίου από την σημερινή εργασιακή πραγματικότητα και την ταύτιση των «εργαζομένων» στο μυαλό τους με μια προνομιούχα κοινωνική τάξη με την οποία συναναστρέφονται – και για την οποία τα εργασιακά θέματα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά της πλειοψηφίας. Ποιους νέους εργαζόμενους έχει υπόψη του ο Γ.Π.; Δεν νομίζω ότι σκεφτόταν τα παιδιά στα ντελίβερι, τους εργαζόμενους στα ταχυφαγεία, τους εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό, τις βιομηχανικές εργάτριες, τις τηλεφωνήτριες, τους εργαζόμενους στα φασονάδικα κ.ο.κ. Είναι εμφανές ότι η Ελλάδα που γνωρίζουν (και λαμβάνουν υπόψη τους) ο Γ.Π. και οι σύμβουλοί του είναι η Ελλάδα μεταξύ Κηφισιάς και Εκάλης. Τα όσα λένε τους φαίνονται προφανή γιατί όλοι οι φίλοι τους, οι γνωστοί τους και τα παιδιά τους δεν θα είχαν τίποτα να χάσουν, όντως, από τα εν λόγω μέτρα. Η Ελλάδα του Γ.Π. είναι η Ελλάδα των νικητών, των ωραίων και των άνετων, είναι η Ελλάδα του Κεν και της Μπάρμπι, η Ελλάδα του Νίτρο και του Θέμου, η Ελλάδα του Ντέμη και της Βανδή.

 • 2.Ή πάλι το επικοινωνιακά ορθό τρόπο για να προωθηθούν μέτρα «ευελιξίας» της εργασίας, τα οποία αν τα πεις πιο ίσια θα σηκωθούν και οι πέτρες να σε βαρέσουν.


 • Ας τα πάρουμε σημείο προς σημείο:

  Οι προτάσεις αναλυτικότερα

 • - Παρατηρώ πρώτα απ’ όλα ότι ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τηλεοπτικής Παράταξης, εκτιμά ως ακριβές το 8,9% της ανεργίας παρά τις τεκμηριωμένες καταγγελίες περί της αμφισβητησιμότητας του εν λόγω ποσοστού. Εν πάση περιπτώσει, αξίζει να σημειωθεί ότι οι «ανεξάρτητοι παρατηρητές» που ορκίζονται για την ευεργετική επίδραση της παπανδρεϊκής μεθόδου στην ανεργία παραμένουν ανώνυμοι, ενώ δεν μας ανακοινώνεται και η μέθοδος με την οποία υπολογίσθηκε το -3,2%. Το να πετάμε νούμερα στα κουτουρού και ανώνυμους ειδικούς για ψαρώσουμε τους συνομιλητές μας, ήταν οριακά αθέμιτο στο φοιτητικό αμφιθέατρο, αλλά, δεν ξέρω, ίσως να θεωρείται ευφυές και αποτελεσματικό πια από τους επικοινωνιολόγους... Αν υπάρξει λοιπόν μια τέτοια μείωση, τότε ο ΓΠ μας εγγυάται ότι μια σειρά από ευτυχή αποτελέσματα θα προκύψουν, τα οποία τα παραθέτει χαρούμενα με την λογική του «αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν θα ήταν πατίνι, μοτοποδήλατο, τρόλεϊ και μπουλντόζα Κατερπίλαρ» - ενώ διατυπώνει και την αμφιλεγόμενη τουλάχιστον εικασία (παρουσιάζοντάς την ως δεδομένο) ότι η μείωση της ανεργίας θα οδηγήσει, φυσικά, στην ενίσχυση της ζήτησης και άρα στην ανάπτυξη και στις νέες θέσεις εργασίας... Από που και γιατί προκύπτει αυτό και που αλλού έχει συμβεί η θαυμάσια αυτή εξέλιξη και αντλεί τόση βεβαιότητα, δεν μας το λέει...

 • - Αμέσως μετά ο ΓΠ εκδηλώνει το πρώτο άμεσο σημάδι ότι η πρότασή του αναφέρεται και αναγνωρίζει ως άνεργους μόνο όσους σκοπεύουν να πάνε σε ανώτατη σχολή: «[η ευκταία εργασιακή εμπειρία η οποία θα αποκτηθεί αν ευδοκιμήσει το σχέδιό του], μπορεί να κατευθύνει τις σπουδές τους σε αυτό που τους ελκύει περισσότερο...» Μάλιστα... Θα πρέπει κάποιος να ενημερώσει τον ΓΠ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων που εργάζονται μετά το λύκειο... πώς να το πω... ελάχιστα έχει να διδαχθεί για την κατεύθυνση των σπουδών της από την εργασιακή της εμπειρία ως λαντζέρης στα Γκούντης, ντελιβεράς σε πιτσαρία, γκαρσόνα σε μπαρ, υπάλληλος σε ρουχάδικο κοκ, ανάμεσα στα άλλα γιατί δεν έχει κανέναν σκοπό να σπουδάσει και πιθανότητα καμία δυνατότητα να το κάνει. Εδώ μιλάει και απευθύνεται σε κόσμο που εργάζεται ως υπάλληλος σε εταιρίες υψηλού προφίλ και, συχνά, υψηλής τεχνολογίας... αυτοί όμως έχουν ήδη πτυχίο, ή συγγενή στην εταιρεία.

 • - Εκεί που καρφώνεται τελείως βέβαια είναι με τα περί MBA σε καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού... κάτι που αφορά... πόσους; Το 1%; το 2%; Άντε για χάρη του, το 3% του φοιτητικού πληθυσμού (και φυσικά πολλά λέω...) Είμαι σίγουρος ότι το ενδεχόμενο αυτό απασχολεί πολλούς από τους γείτονές του και τους φίλους του στο Καστρί και στην Πολιτεία που ενδιαφέρονται για το μέλλον των παιδιών τους. Στους Ελληνοπόντιους στο Μενίδι φοβάμαι ότι δεν θα προκαλέσει και τόσο ενδιαφέρον.

 • - Εντυπωσιακή είναι και μια άλλη δήλωση του ΓΠ η οποία αν αληθεύει σημαίνει ότι μας έλεγαν ψέματα όλον αυτόν τον καιρό: ότι δηλαδή αν και δεν θα πληρώνουν ασφάλιστρα οι περί ων ο λόγος νέοι, ούτε το κράτος, ούτε τα ταμεία (τα οποία όταν ήθελαν να περάσουν το ασφαλιστικό μας τα παρουσίαζαν ετοιμοθάνατα) πρόκειται να επιβαρυνθούν! Εξαιρετικά νέα! Ας ασφαλίσουμε λοιπόν όλους τους νέους κάτω των 25 που δεν έχουν δικιά τους ασφάλιση, τώρα! Αν δεν υπάρχει πρόβλημα για τους εργαζόμενους, δεν θα υπάρχει και για τους άνεργους!


 • Ας αλλάξουμε συζήτηση

  Πεπεισμένος για το ορθό της πρότασής του ο Παπανδρέου απαντά στους επικριτές του αναφέροντας μια σειρά φόβων τους, τους οποίους κατονομάζει:

 • - υπάρχει κίνδυνος να «θεσμοθετηθεί» η ανασφάλιστη εργασία
  - κινδυνεύει να αρθεί η υποχρεωτικότητα και καθολικότητα της κοινωνικής ασφάλισης
  - τα τέσσερα χρόνια είναι μεγάλος χρόνος για να μην μετράει στα ασφαλιστικά δικαιώματα
  - κάποιοι φοβούνται μια πιθανή γενίκευση απολύσεων και αντικατάσταση των παλιών με ανασφάλιστους νέους
  - τέλος, μερικοί συμπεραίνουν ότι τελικά το κόστος θα το πληρώσει τα κράτος.


 • Στην συνέχεια αποφεύγει να απαντήσει στο πρώτο, στο δεύτερο και στο τρίτο, ενώ απαντά με ανησυχητικότερο ακόμα τρόπο στα άλλα δύο:

  Στην Ευρώπη λέει (πού; πότε; δεν μας λέει), μέτρα «σαν κι αυτά» έχουν πετύχει... Να υπενθυμίσω βέβαια ότι η «Ευρώπη» έχει αναπτυγμένη οικονομία, σοβαρό κοινωνικό κράτος και παροχές, εργασιακούς νόμους που τηρούνται, συνδικάτα που δεν χαϊδεύουνε τις κυβερνήσεις και μισθούς σαφώς μεγαλύτερους από τους δικούς μας εδώ... Επίσης πολύ μικρότερη μαύρη αγορά εργασίας. Το ότι «πέτυχαν» (αν πέτυχαν, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε΄με βάση αυτά που λέει) τα μέτρα στην Ευρώπη δεν σημαίνει τίποτα.
  Οι δικλίδες που αναφέρει θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο συγκεκριμένες πριν εκπνεύσουμε με ανακούφιση, αλλά να σημειώσω ότι το θέμα δεν είναι μόνο η υποκατάσταση αλλά και η μη «προσληψιμότητα» των παλαιοτέρων καθώς και η προτίμηση στην πρόσληψη ανασφάλιστων νέων σε σχέση με όσους νέους θα έχουν το θράσος να ζητήσουν ασφάλιση. Πρακτικά το μέτρο σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ασφαλισμένοι νέοι εργαζόμενοι πια.
  Η εξαγορά τέλος «σε εύπεπτες δόσεις» (από τους εργαζόμενους και μόνον) των οφειλομένων, με αφήνει με την εντύπωση ότι πρακτικά μόνον οι υψηλόμισθοι θα έχουν εύκολη δυνατότητα «επανεξαγοράς» των συνταξίμων χρόνων, και ότι στην ουσία για πάρα πολλούς εργαζόμενους προστίθενται τέσσερα επιπλέον χρόνια εργασίας πριν την σύνταξη. Διότι στην πραγματική Ελλάδα οι πραγματικές αμοιβές εργασίας δεν φτάνουν για τα βασικά (και να λοιπόν από τήν πίσω πόρτα η επιβάρυνση των οικογενειών) - που νάχεις να πληρώνεις και παλιά ασφάλιστρα (διπλά μάλιστα: και για σένα και για τον εργοδότη σου!)

  -----

  Αυτά τα «λίγα»: μέχρι να τα γράψω έβγαλε και το οικονομικό πρόγραμμά της η ΝΔ. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγράψω τέτοια μπροσούρα – και δεν συντρέχει και λόγος. Λίγο - λίγο το πρόγραμμα ξαναγράφεται στα παράθυρα της τηλεόρασης μέχρι να γίνει επικοινωνιακά (ψηφοθηρικά) καλό. Αντίθετα με τις εξαγγελίες του ΓΠ πάντως, δεν ισχυρίζονται ότι κάνουν κάτι το ρηξικέλευθο. Επί της ουσίας για τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά τα δύο κόμματα συγκλίνουν.
  ...Όπως παραπονέθηκε και Ο Γιώργος «μας αντιγράφουν».

  1.2.04

  Τα ΜΑΤ ως απεργοσπαστικός μηχανισμός...

  Στα ψιλά περνάει η πρωτοφανής επίθεση ΜΑΤ, μπράβων και κρατικών υπαλλήλων εναντίον απεργών δημοσιογράφων της "Αυριανής" και του "Φίλαθλου"οι οποίοι απεργούν διότι ο κ. Κουρής δεν τηρεί ούτε τα, από τον νόμο επιβαλλόμενα, βασικά της συλλογικής σύμβασης (που ήδη προβλέπει μισθούς πείνας για τους απλούς δημοσιογράφους).
  Ο κ. Κουρής χρωστάει σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ 1,5 δισ. Ευρώ στα ταμεία των εργαζομένων, ενώ δίνει "μισθούς" 250 και 450 Ευρώ. Η κυβέρνηση δηλώνειο δια στόματος εκπροσώπου ότι φταίνε οι εργαζόμενοι που αυτοδικούν... Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων πήρε θέση και με οξύτατη ανακοίνωση [στα αγγλικά] χαρακτηρίζει "επιστροφή στις μέρες της Χούντας" την υπέρ των εργοδοτών παρέμβαση της κυβέρνησης (μέσω της αστυνομίας), και ο γραμματέας της ομοσπονδίάς έχει έρθει στην Αθήνα σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς - είναι μάλιστα μαζί τους στις εγκαταστάσεις του Ταύρου!
  Όλα αυτά τα μικρά βήματα προς τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία έίναι αόρατα (ή έστω όχι και τόσο σημαντικά) για την τηλεόραση... Ωραία!

  Πώς θα αυτοτιτλοφορείται τώρα η Αυριανή, "η εφημερίδα που κατάργησε τον συνδικαλισμό";

  Πάχτα νάχεις...

  Το παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, σχολιάζει την απομάκρυνση του κ. Πάχτα υπενθυμίζοντας την δραστηριότητα του τέως υφυπουργού σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού της Κασσάνδρας:

  ...Άλλη μια σκανδαλώδης "Παχτική" τροπολογία που ψηφίστηκε από μια σχεδόν άδεια Βουλή τις τελευταίες μέρες (13/1/2004), αλλά δεν ευτύχησε να δει το φως της δημοσιότητας, ήταν αυτή που κύρωνε τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ - στην οποία συμμετέχει και ο γνωστός "φίλος" του πρώην Υφυπουργού, ο ιδιοκτήτης της "Τεχνικής Ολυμπιακής".

  Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη μεταβίβαση των μεταλλείων είναι μόνο μια πράξη στο δράμα με τον τίτλο "Μεταλλεία Κασσάνδρας" το οποίο, εδώ και δέκα χρόνια, έχει σεναριογράφο, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον κ. Χρήστο Πάχτα...


  ...και συνεχίζει περιγράφοντας την συνέργεια του κ. Πάχτα σε μια σειρά περιβαλλοντοκτόνων επιλογών. Αξίζει να διαβάσετε τα όσα έχουν διαδραματιστεί γύρω από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού, για να μην νομίζετε πως πρόκειται για φοβίες υπερβολικών οικολόγων...

  Έκτακτη ενημέρωση άνευ σχολίου [1/2/04]:
  Τιμητική πλακέτα στον Χρήστο Πάχτα απένειμε το Σάββατο το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής. Σε εκδήλωση που έγινε σε κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πολυγύρου, ο κ. Πάχτας παρέλαβε την πλακέτα καταχειροκροτούμενος.
  Στην ομιλία του ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας υπερασπίστηκε τους αγώνες του για την ανάπτυξη της Χαλκιδικής.
  Το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής απένειμε στον κ. Πάχτα την τιμητική πλακέτα, προκειμένου να τον τιμήσει για τους αγώνες του υπέρ των εργαζομένων.

  Προσθέσαμε και σχολιασμό...

  ... στο μαγαζί- κατόπιν σχετικών νύξεων από επισκέπτες άλλων site και όχι μόνον. Για να σχολιάσετε τα γραφόμενα μου πατήστε τον σύνδεσμο "comment" στο τέλος κάθε καταχώρησης και θα καταλάβετε τα παρακάτω. Οφείλω να προειδοποιήσω ότι δεν αναλαμβάνω καμία υποχρέωση να απαντώ σε όλα τα σχόλια (κάθε άλλο), ότι υβριστικά και άλλοπρόσαλλα μηνύματα θα τα σβύνω άμα τα αντιληφθώ (αν θέλετε οποσδήποτε να με βρίσετε, το email είναι από πάνω) και ότι δεν αναλάμβάνω καμία ευθύνη για το τι γράφεται στα σχόλια.
  Μόλις λυθούν (αν λυθούν) και τα εφιαλτικά προβλήματα encoding των ελληνικών για τα οποία το blooger δηλώνει ότι τα ψάχνει, θα αλλάξω και template....