Ευρωπαϊκά

Κανένα σύνταγμα το οποίο δεν έχω ως πολίτης εγκρίνει άμεσα, δια ψηφοφορίας, ή έμμεσα, μέσω συντακτικής συνέλευσης του αρμόδιου νομοθετικού σώματος, δεν είναι δημοκρατικό. Αυτό είναι, νομίζω, προφανές. Ως εκ τούτου (και επειδή εκλογές για συντακτική συνέλευση του Ευρωκοινοβουλίου δεν προβλέπονται σύντομα, αλλά και δεν προβλέπονται γενικώς), είναι απαραίτητο το δημοψήφισμα για την έγκριση οποιουδήποτε Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ανεξάρτητα του ποια είναι η άποψη καθενός για το εν λόγω κείμενο. Συν τοις άλλοις θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί και να γίνει γνωστό ένα κείμενο που θα επηρεάσει άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα την καθημερινή πραγματικότητα όλων μας.

Χαίρομαι για το ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί απαραίτητη την διενέργεια ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, αλλά λυπάμαι διότι, σύμφωνα με τον Πέτρο Δούκα "η Κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα" [ψάξτε την φράση "Ευρωπαϊκό Σύνταγμα" στην σελίδα]. Δείχνει κάποια φοβία, τουλάχιστον.

Επί της ουσίας την θέση μου την είχα δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό... εν ολίγοις συμφωνώ με τον κ. Δραγασάκη.

Σε άλλο θέμα τώρα, ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν ετάχθη (με άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες) εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Οι πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι ήταν (ευχάριστα) ειλικρινείς: Δεν προτίθενται οι Μεγάλες χώρες να χρηματοδοτήσουν την ένταξη μιας τόσο μεγάλης χώρας και ούτε τους αρέσει η προοπτική ένας οικονομικός νάνος να έχει τόσο μεγάλο λόγο στα της Ένωσης (λόγω πληθυσμού). Συζητήσιμα όλα... Προτείνει μια (αόριστης διάρκειας) ειδική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και ξεμπερδεύει. Να σημειωθεί όμως ότι στα εθνο-γεωγραφικά τα θαλασσώνει: Η Τουρκία λέει "έχει μικρά σύνορα με τους δύο Ευρωπαίους γείτονές της, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία..." Το ακριβές θα ήταν έχει μικρά χερσαία σύνορα, διότι όπως ξέρετε, τα θαλάσσια μας σύνορα είναι μάλλον μεγάλα. Επίσης δηλώνει: "Οι Τούρκοι έχουν δική τους γλώσσα και πολιτισμό. Η γλώσσα τους δεν ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των ινδο-ευρωπαϊκών γλωσσών." ... Πράγματι, όπως άλλωστε ούτε τα Βασκικά, τα Ουγγρικά, τα Φινλανδικά και τα Εσθονικά - για να μην πούμε για τα τσιγγάνικα... Να περιμένουμε πρόταση αποπομπής των σχετικών κρατών/πληθυσμών;

Τέλος ένας ιστοχώρος των (Άγγλων, Ευρωπαίων, Παγκοσμίων) Φεντεραλιστών... Δημοκρατική Ευρώπη μπορεί να είναι μόνο μια (Συν)Ομόσπονδη Ευρώπη... Πολλά ενδιαφέροντα κείμενα...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επιμύθιο στο Δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα:
Δημοκρατία σημαίνει να αποφασίζεις εσύ. Δημοκρατία δεν σημαίνει να αποφασίζεις εσύ ποιοι θα αποφασίζουν για σένα.

-Μιχάλης
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Gia to europaiko syntagma den exo gnomi. Exei yper
kai kata to na min ginei dimopsifisma. Genika ta
dimopsifismata exoun yper kai kata. Nomizo oti
douleuoun kala se enan poly kala pliroforimeno lao
kai akoma kalytera ean o plithismos einai mikros
(des arxaia athina - h elvetia tora). Den ksero ean
symfono gia pan-europaiko dimopsifisma giati mallon
ean ginete kati tetoio kathe fora h EE den tha exei
apolytos kamia dinami na apofasisei kai auto einai
hdh provlima. Apo tin alli mporeis na peis oti xoris
dimopsifisma apofasizoun alloi gia olous. Ti einai
kalytero anapofasistikotita h apofasistikotita apo
ano; Den ksero.

Akoma pantos kai me dimopsifisma nomizo oti ta media
genika tha kathorizan ti tha psifizotan giati tha
kathorizan to ti tha skeutomastan.

Gia auto pou exo apopsi.
Ta tsigganika einai indoeuropaiki glossa. Des:
http://www.ethnologue.org/show_country.asp?name=Greece
kai
http://www.ethnologue.org/show_family.asp?subid=653
Einai vasika morfi indikon.

Ta finlandika, ougrika, esthonika einai uralikes
glosses ta tourkika altaiki glossa.
Ο χρήστης talos είπε…
Για το σύνταγμα: ακόμα και να μην γίνει δημοψήφισμα (και γενικά πιστεύω πως είναι καλό να γίνονται δημοψηφίσματα) είναι καλό να γίνει επί τούτου εκλογή του (επόμενου ή έκτακτου) Ευρωκοινοβουλίου για να πάρει την εντολή να διαμορφώσει το σύνταγμα.

Για τα Τσιγγάνικα έχεις προφανώς δίκιο. Το συνειδητοποίησα τώρα το πρωί που τα ξαναδιάβασα, αλλά δεν είχα χρόνο να το αλλάξω! Αν δεις στο αντίστοιχο αγγλικό κείμενο τό'χω ήδη αλλάξει...
Ο χρήστης Sakis Rizos είπε…
Προσωπικά είμαι εναντίον του συγκεκριμένου Συντάγματος. Σε αυτό συμφωνούμε λοιπόν. Διαφωνούμε όμως ως προς τους λόγους της απόρριψής του. Είμαι υπέρ της ανοικτής οικονομίας και του ελεύθερου ανταγωνισμού. Υπέρ του λεγόμενου νεοφιλελευθερισμού δηλαδή, ο οποίος, όπως και κάθε άλλο οικονομικό σύστημα έχει και τα καλά και τα κακά του. Τι είναι κακό με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, ιδεών, κεφαλαίων και ανθρώπων;! Ο Adam Smith δεν θα δικαιωθεί ποτέ σε αυτήν τη χώρα!...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Sakis έγραψε: "Είμαι υπέρ της ανοικτής οικονομίας και του ελεύθερου ανταγωνισμού..."

Sakis μου κανείς δεν είναι τέλειος... :-)

amarkos
Ο χρήστης talos είπε…
Τι είναι κακό με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, ιδεών, κεφαλαίων και ανθρώπων;! Ο Adam Smith δεν θα δικαιωθεί ποτέ σε αυτήν τη χώρα!...Ένα πρόβλημα είναι ότι αυτή η "ελευθερία" χωράει πολλαπλές ερμηνείες. Η κυρίαρχη από αυτές (στην τρέχουσα χρήση του όρου "νεοφιλελευθερισμός") θεωρώ ότι έρχεται σε αντίθεση με βασικές πλευρές της δημοκρατίας.

Ο Adam Smith έχει ερμηνευτεί επιλεκτικά από το ρεύμα αυτό... Νομίζω ότι θα έφριττε με πολλά από εκείνα που του καταλογίζουν.

Αν πάντως είσαι "νεοφιλελεύθερος" ποιο είναι το πρόβλημά σου με το εν λόγω σύνταγμα (επί της ουσίας);
Ο χρήστης Sakis Rizos είπε…
Το σύνταγμα εμπεριέχει αρκετές βελτιώσεις σχετικά με τη λειτουργία της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές έχουν να κάνουν με τις κυβερνήσεις και όχι με τους πολίτες (θεωρώ ότι ο αναγνώστης θα έχει μπερδευτεί ήδη με τον παραπάνω ισχυρισμό μου –«από πότε οι φιλελεύθεροι νοιάζονται για τους πολίτες;!»).

Όταν έγινε λόγος για πρώτη φορά σχετικά με τη θέσπιση ευρωπαϊκού συντάγματος ο στόχος ήταν να έρθει η Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της. Η Διακήρυξη του Laeken τον Δεκέμβριο του 2001, που ήταν το σημείο εκκίνησης ώστε να αντικατασταθούν οι παρούσες συνθήκες με σύνταγμα, επεσήμανε διάφορα κακώς κείμενα, όπως την συγκέντρωση εξουσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρά σε εθνικό, το έλλειμμα δημοκρατίας καθώς και το δαιδαλώδες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Το σύνταγμα υποτίθετο ότι θα διόρθωνε, μεταξύ άλλων, αυτές τις καταστάσεις. Τελικά, όμως, το κυριότερο πράγμα με το οποίο ασχολήθηκε η ΕΕ κατά την συγγραφή του συντάγματος ήταν το πώς θα γίνει πιο εύκολη η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε μια μεγαλύτερη ΕΕ. Με αυτό το κριτήριο, το σύνταγμα πετυχαίνει πολλές βελτιώσεις (π.χ. νέο σύστημα ψηφοφορίας, απαλοιφή του δικαιώματος της εθνικής αρνησικυρίας σε κάποιες περιπτώσεις, λιγότεροι επίτροποι [από το 2014] κ.λπ.).

Ωστόσο, ο στόχος του συντάγματος θα έπρεπε να ήταν να διορθωθούν τα προαναφερθέντα κακώς κείμενα με τη θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων κ.λπ., ώστε να καθίστατο δύσκολο για την ΕΕ να δρα χωρίς την συμμετοχή των πολιτών. Το σύνταγμα όχι απλά είναι δυσνόητο, αλλά και δεν προσφέρει κανενός βαθμού έλεγχο στους πολίτες σχετικά με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και την εξέλιξη της ΕΕ.

Σχετικά με το αν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα ή όχι στη χώρα μας: νομίζω ότι δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Τα δημοψηφίσματα έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Αν γίνει, πάντως, προβλέπω ότι το σύνταγμα θα υπερψηφιστεί διότι είμαστε χώρα φιλοευρωπαϊκή. Πόσοι όμως πολίτες, είτε ψηφίσουν «ναι» είτε «όχι», θα ξέρουν πραγματικά γιατί ψήφισαν έτσι; Ελαχιστότατοι...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Den ksero ean symfoneite me tin protasi:
"H EE tha einai konta stous polites ean oi polites
stis diaforetikes xores aisthanthoun konta metaksy
tous."

Exo tin entyposi oti poly apo tin grafeiokratia
stin EE exei na kanei sxesi me to oti oi xores
melh den empisteuontai h mia tin alli 100% kai
oti oles autes oi epitropes xreiazontai gia na
askoun elegxo. Ean yphrxe perissoteri empistosyni
isos na min xreizontousan ola auta se auton ton
vathmo.

To exo paratirisei kai stin Ellada oti opou den
yparxei empistosyni metaksh mas erxontai diafora
grafeiokratika systimata na valoun taksh (p.x.
ASEP).

To provlima me tin Tourkia isos einai oti oi
europaioi (perissotero apo tous Ellines isos)
den tis exoun epistosyni kai fovountai akoma
perissotero ti tha ginei.

Den exo provlima me tin grafeiokratia alla protimo
tin koinoniki synoxi.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση