Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι τραυματισμένος. Καθάρισέ τον

Ας σταματήσει πια η διεκτραγώδηση των αθλιοτήτων των Αμερικάνων δεσμοφυλάκων-βασανιστών στο Ιράκ, ως να επρόκειτο για κάτι το αναπάντεχο. Στη Φαλούτζα οι λεβέντες πεζοναύτες των ΗΠΑ είχαν στήσει ελεύθερους σκοπευτές και καθάριζαν γυναικόπαιδα (βλ. π.χ. εδώ, από πηγή "υπεράνω υποψίας"), ενώ μέχρι και οι βρετανοί αξιωματικοί έχουν αγανακτήσει με τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι Αμερικάνοι στρατιώτες στους Ιρακινούς (σαν "υπανθρώπους", λέει αντιμετωπίζουν τους ντόπιους οι στρατιώτες-απελευθερωτές). Μπαίνει πάντως κανείς στον πειρασμό να υπενθυμίσει την μεταχείριση της οποίας έχαιραν οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι από τον "βάρβαρο στρατό του Ιράκ" - αποτελούσε λέει σκάνδαλο ότι τους έβγαλαν στην τηλεόραση.

Χειροπιαστή απόδειξη της καταπάτησης κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας από τα Αμερικανικά στρατέυματα κατοχής στο Ιράκ, κυκλοφορεί εδώ και καιρό στο διαδίκτυο. Είναι ένα βίντεο το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ, ή να το κατεβάσετε από εδώ (Δεξί κλικ και "Αποθήκευση ως..." - Από το σχετικό άρθρο του ιστοχώρου του Warblogging).
Πρόκειται για την αποτύπωση επίθεσης ελικοπτέρου τύπου Απάτσι, από το σύστημα καταγραφής (υπερύθρου) του ελικοπτέρου, εναντίον υπόπτων Ιρακινών στόχων. Τα κάνουν όλα λίμπα (προειδοποίηση: οι σκηνές σοκάρουν!) και όταν βλέπουν κάποιον επιζήσαντα τραυματία, δίνεται η εντολή να τον φάνε κι αυτόν. Κάτι που θεωρείται σαφέστατα έγκλημα πολέμου.

Ο σχετικός διάλογος:

...Gunner: Want me to take the other truck out?
Πυροβολητής: Θέλεις να καθαρίσω και το άλλο φορτηγό;
Commander: Roger . Wait for movement by the truck.
Επικεφαλής: Μάλιστα. Περίμενε να δεις κίνηση γύρω από το φορτηγό
Gunner: Movement right there.
Π: Βλέπω κίνηση.
Commander: Roger. He's wounded. Hit him!
Ε: Ναι. Είναι τραυματισμένος. Καθάρισέ τον.
Gunner: Alright. Hitting the truck.
Π: Εντάξει. Χτυπώ το φορτηγό.
Commander: Hit the truck. Hit the truck and him. Go forward of it and hit him.
Ε: Χτύπα το φορτηγό. Χτυπά το φορτηγό και αυτόν. Πήγαινε μποροστά από το φορτηγό και χτύπα τον.
Gunner: Roger.
Π: Εντάξει.

Δεν ξέρω ποιοι ήταν οι νεκροί, ούτε τι ακριβώς έκαναν. Αυτή η φωνή που αποφασίζει τον θάνατό τους από ψηλά με ανατριχιάζει. Και η απόλυτη αδυναμία μπρος στην θηριώδη δύναμη του βλήματος του πυροβόλου αναδεικνύει την ανθρώπινή τους διάσταση - θέλει κανείς να κλάψει τον θάνατό τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …