Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μετά από καιρό - για την Κύπρο πάλι

Επ' αφορμή μιας άλλης αναζήτησης ανακάλυψα το ακόλουθο άρθρο για τις ομιλίες του Τσόμσκι στην Αθήνα τον Απρίλιο, όπου παρατίθενται εκτεταμένα αποσπάσματά σχετικά με τα όσα είπε για την Κύπρο. Διαπιστώνω ότι, όπως είχα αναφέρει αρχικά, ο Τσόμσκι πράγματι τάχθηκε υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα... είναι φαντάζομαι και αυτός πεμπτοφαλαγγίτης αμερικανοτσολιάς... Χαρακτηριστικά, σχεδόν όλοι οι κατά τεκμήριο ομοιδεάτες του Τσόμσκυ πλην υπέρμαχοι του "όχι" τήρησαν σιγή ιχθύος περί του παρακάτω το οποίο γνώρισε μηδενική δημοσιότητα
Το σχετικό απόσπασμα από το διαδικτυακό περιοδικό styx... Το παραθέτω αυτούσιο για λόγους προφανείς:
«Ζήτησαν, είπε ο Τσόμσκι, να μιλήσω σαν τον Ποντίφικα για το Κυπριακό. Δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση να σας δώσω αλλά μόνο κάποιες βασικές αρχές που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν πρέπει να καταλήξουμε σε μια απάντηση. Πρέπει να σκεφτούμε πρώτον ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν και δεύτερον η επιλογή που θα πάρουν τι επιπτώσεις θα έχει. Οι επιπτώσεις τού "ναι" στο σχέδιο Ανάν είναι προφανείς. Σίγουρα, ακόμα και αν τελικά υπερτερήσει το "ναι", κανείς δεν θα είναι ικανοποιημένος ούτε οι Ελληνοκύπριοι ούτε οι Τουρκοκύπριοι, αλλά νομίζω ότι όποια εναλλακτική λύση τελικά θα μπορούσε να δοθεί κανείς δεν θα ήταν απόλυτα ικανοποιημένος. Αυτοί που είναι υπέρ του "όχι", αυτοί που δεν θέλουν το σχέδιο Ανάν, μπορεί να έχουν δίκιο, αλλά να έχουν την ευθύνη να μας πουν την εναλλακτική λύση που προτείνουν και ποιες είναι οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η λύση αυτή και αν αυτές οι επιπτώσεις είναι πιο ευνοϊκές αν τελικά υπερτερήσει το "ναι", άλλως για να πει κανείς "όχι" μόνο για να πει "όχι", δεν έχει κανένα νόημα. Ισως από έλλειψη γνώσεων, από έλλειψη φαντασίας λέω τελικά ότι καλύτερο είναι το "ναι" από το "όχι", αλλά πιστεύω γενικά ότι η ευθύνη όσων απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν είναι ξεκάθαρη, θα πρέπει να πουν ποια είναι η εναλλακτική λύση που προτείνουν και ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις».

Οσο για το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι ΗΠΑ για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ο Τσόμσκι το απέδωσε:

* Σε ένα λόγο καθαρά και στενά πολιτικό. Κατάφερε ο κ. Μπους με την πολιτική του να καταστήσει την Αμερική την πρώτη μισητή χώρα σε όλο τον κόσμο. Είναι κάτι χωρίς προηγούμενο, δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και αυτό οφείλεται στην εμμονή του, στην επιθετικότητά του και στη βία, στην αγάπη που έχει για τη βία. Να φανταστείτε ότι ακόμα και αυτοί οι φανατικοί άνθρωποι που είναι γύρω του που ασχολούνται με τον προγραμματισμό, θεωρούν τελικά ότι η εμμονή αυτή του Μπους δεν είναι καθόλου καλή. Εάν λοιπόν καταφέρει να παρουσιάσει τον εαυτό του ο κ. Μπους ως ειρηνοποιό, ως έναν άνθρωπο που κατάφερε να δώσει τέλος σε μακροχρόνιες συγκρούσεις, αυτό βέβαια πολιτικά είναι προς όφελός του όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Αυτή η ειρηνική λύση δεν θα βλάψει τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, έτσι λοιπόν είναι μια εύκολη υπόθεση γι' αυτόν. Το Κυπριακό διαφέρει εντελώς από το Μεσανατολικό, από τη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όπου όλοι βεβαίως γνωρίζουν ποια είναι η σωστή λύση αλλά που δεν θέλει να την αποδεχτεί η Αμερική. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ αποτελεί ένα χώρο που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ ως στρατιωτική βάση για την περιοχή εκείνη.

* Και σε άλλους λόγους που υποβόσκουν. Η Ελλάδα τη δεκαετία του '70 θεωρήθηκε επίσημα ότι αποτελεί μέλος της Ευρώπης. Μέχρι τότε θεωρούνταν από το State Department ότι αποτελούσε μέρος της Εγγύς Ανατολής, ότι ήταν στην περιφέρεια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Την Αμερική την ενδιαφέρουν τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Εγγύς Ανατολή και την ενδιαφέρει και η Κύπρος γιατί είναι μεγάλη στρατιωτική βάση. Και σήμερα συνεχίζει να θεωρείται ότι η Ελλάδα είναι περιφέρεια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Και όπως η Αμερική εισέβαλε στο Ιράκ, που είναι πετρελαιοπαραγωγικό κέντρο , έτσι συνεχίζει να θέλει να έχει τον έλεγχο της Ελλάδας, για να ελέγχει την περιφέρεια.

« Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στον δρόμο των πετρελαίων ωθεί την Ουάσιγκτον να πιέζει για λύση με βάση το σχέδιο Ανάν».Και μια που πιάσαμε την κουβέντα αυτή, μου κάνει εντύπωση που υποστηριχτές του "όχι" πανηγυρίζουν που δεν καταστράφηκε η Κύπρος την επομένη του δημοψηφίσματος... απαντώντας σε φανταστικούς αντιπάλους μάλλον. Οι περισσότεροι εξ αριστερών υποστηρικτές του "ναι" την μακροπρόθεσμη μονιμοποίηση της διχοτόμησης επισείαμε και την (πάλι μακροπρόθεσμη) νομιμοποίηση του Αττίλα...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …