Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το αίμα που ενώνει...
Στην φωτογραφία αυτή απεικονίζονται οι δολοφονημένοι Ντερβίς Αλή Καβάζογλου, Τουρκοκύπριος, μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και Κώστας Μισιαούλης, στέλεχος του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ. Δολοφονήθηκαν από την ΤΜΤ, την τουρκοκυπριακή φασιστική οργάνωση, στην προσπάθειά της να υπονομεύσει την ενότητα Ε/Κ και Τ/Κ την οποία πρέσβευε (και πρεσβεύει και σήμερα) το ΑΚΕΛ. Η φωτογραφία και η υπενθύμιση έχουν ληφθεί από τις Ιστοσελίδες, που έχουν και ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο Κυπριακό... Ξεχωρίζω δύο από τα πολλά κείμενα:
Ο Αλπάι Ντουρντουράν (πατέρας του Τουργκούτ του οποίου την άποψη σημείωνα σε προηγούμενο σχόλιο), λέει "Ναι" με επιφυλάξεις... Ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος λέει "Όχι".
Το άρθρο του Αλαβάνου, ο οποίος μου είναι γενικά πολύ συμπαθής πολιτικά, είναι δύσκολο να το ψέξει κανείς λογικά. Έχει δίκιο. Η πολιτική του οπτική, μόνο για εθνικισμό δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Διαφωνώ με το τελικό του συμπέρασμα, γιατί συμμερίζομαι την αισιοδοξία του Ντουρντουράν, και θα είχα πολλά να αντιτείνω, δεν μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω ότι η θέση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από έναν πυρήνα ηθικών παραδοχών που η αριστερά δεν μπορεί να παραβλέψει. Δεν τελειώνει όμως η ανάλυση εκεί, πιστεύω...
Από την άλλη συμφωνώ ότι η ΕΕ εκτίθεται με την μη ουσιαστική εμπλοκή της και ο ΟΗΕ από την προθυμία του να αποδεχτεί καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (που έχει καταδικάσει ο ίδιος με ψηφίσματα) που κάνουν το Κόσοβο να μοιάζει Λουξεμβούργο. Το θέμα της παραμονής των εποίκων ειδικά, δημιουργεί παγκόσμιο προηγούμενο, του οποίου μπορεί να γίνει επίκληση σε λίγο καιρό από το Ισραήλ στην Δυτική Όχθη, ή το Μαρόκο στην Δυτική Σαχάρα. Το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο είναι και ο λόγος που η Αλγερία, προσωρινό μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, τάσσεται αναφανδόν υπέρ των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία".

Τέλος πάντων, ο καιρός θα δείξει. Ελπίζω να έχει δίκιο ο Αλαβάνος και να έχω εγώ άδικο, μια και πάμε για καραμπινάτο Ελληνοκυπριακό "Όχι". Ψυχραιμία όμως... όποιος πιστεύει ότι το Ναι ή το Όχι είναι αυτονόητα, μάλλον δεν έχει καταλάβει τι παίζεται... Εν κατακλείδι θα συμφωνήσω με το "διά ταύτα" του Αλέκου Αλαβάνου ανεξάρτητα από την συμφωνία ή την διαφωνία στην τακτική:

"Η Αριστερά είναι μια δύναμη που δεν μένει στο «όχι», αλλά και κυρίως ετοιμάζεται και ετοιμάζει για «μετά το όχι». Για την απεμπλοκή από τις διαδικασίες επιδιαιτησίας. Για πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για το έμπρακτο άνοιγμα των συνόρων ανάμεσα στις δύο πλευρές, που θα διαμορφώνουν μια πραγματικότητα που θα κάνει άχρηστες τις μη λειτουργικές ρυθμίσεις του Σχεδίου.

Για την προσέγγιση των δημοκρατικών δυνάμεων των δύο Κοινοτήτων. Για την εξεύρεση τελικά ενός κοινά αποδεκτού συμβιβασμού που θα στηρίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …