Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυπρολόγιον πάλι: Ευτυχώς τα λένε άλλοι...

...και δεν θα είμαι μόνος μου στο καθαρτήριο των μειοδοτών:

Πρώτα ο Μουσταφά Ακιντζί, πρόεδρος του αριστερού Τουρκοκυπριακού Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, μετά από την συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια (ο οποίος φαίνεται ότι μόνος του θα εξαναγκάσει ΗΠΑ/ΟΗΕ να δώσουν πολύ πιο συγκεκριμένες εγγυήσεις για την τήρηση του σχεδίου) είπε μεταξύ άλλων τα εξής ουσιώδη:

χαρακτήρισε τις επόμενες πέντε ημέρες ιστορικές και κρίσιμες και επανέλαβε ότι το κόμμα του επιθυμεί να βγει ένα «ναι» και από τα δύο δημοψηφίσματα, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ.

Πρόσθεσε πως είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει η ιδανική λύση και ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί ένα συμβιβασμό. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ, που οδήγησαν στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η καλύτερη εγγύηση για την εφαρμογή της λύσης είναι η αποφασιστικότητα των δύο κοινοτήτων να κάνουν το σχέδιο Ανάν να λειτουργήσει.
[Έμφαση δική μου...]

Επίσης η ακόλουθη (ήπια) συνηγορία υπέρ του "Ναι" πρόερχεται από τον γνωστό Νόαμ Τσόμσκι ο οποίος, μιλώντας σε εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη, αφού αρχικά αρνήθηκε να πάρει θέση για το θέμα της Κύπρου επειδή "δεν έχει κάνει βαθιά έρευνα σχετικά με το ζήτημα", πρόσθεσε παρ' όλα αυτά κάτι το ενδιαφέρον:

"Το ερώτημα κατά τον Τσόμσκι είναι αν η λύση που προτείνει το σχέδιο Ανάν αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική ή υπάρχουν και άλλες, περισσότερο επιθυμητές. «Εγώ βλέπω ότι δεν υπάρχουν περισσότερο επιθυμητές εναλλακτικές λύσεις. Αυτό πρέπει να το δεχτούμε» είπε χαρακτηριστικά..

Μια επιπλεόν ερώτηση προς τους υποστηρικτές του 'όχι": μια, ενιαία κατά το σχέδιο Ανάν, Κύπρος με πρώτο κόμμα το ΑΚΕΛ και τους συμμάχους του στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, με το ΑΚΕΛ πρακτικά απαραίτητο γα την δημιουργία οποιασδήποτε Κυπριακής κυβέρνσης (μια και είναι το μόνο που πατά σε δύο κοινότητες...), πόσο ακριβώς προτεκτοράτο θα είναι; Εκτιμώ ότι με "λυμένο" το Κυπριακό, το ΑΚΕΛ θα αρχίσει να θέτει π.χ. θέμα Βρετανικών Βάσεων (και πολιτικής ουδετερότητας της Κύπρου σε ότι αφορά την Μέση Ανατολή), με την υποστήριξη ευρείας μερίδας της Τουρκοκυπριακής αριστεράς. Είναι η δυνατή η υπέρβαση αν μπεις στην μάχη αυτή.

Τέλος μια πιο "πολύπλοκη" άποψη από έναν Τουρκοκύπριο που έχω μάθει χρόνια τώρα στα διάφορα φόρουμ του ίντερνετ και του usenet, να σέβομαι για την οξυδέρκεια, τις απόψεις και το όραμά του για την Κύπρο: ο Τουργκούτ Ντουρντουράν (γιος του Αλπάι Ντουρντουράν, αντι-Ντεκτασικού τουρκοκυπρίου πολιτικού), αρνείται να μπει στην λογική του "ναι" ή του "όχι". Το κείμενο είναι στα Αγγλικά. Αξίζει να το διαβάσετε, για να δείτε μια τελείως διαφορετική λογική πέρα από τα προφανή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …