Κυπρολόγιον πάλι: Ευτυχώς τα λένε άλλοι...

...και δεν θα είμαι μόνος μου στο καθαρτήριο των μειοδοτών:

Πρώτα ο Μουσταφά Ακιντζί, πρόεδρος του αριστερού Τουρκοκυπριακού Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, μετά από την συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια (ο οποίος φαίνεται ότι μόνος του θα εξαναγκάσει ΗΠΑ/ΟΗΕ να δώσουν πολύ πιο συγκεκριμένες εγγυήσεις για την τήρηση του σχεδίου) είπε μεταξύ άλλων τα εξής ουσιώδη:

χαρακτήρισε τις επόμενες πέντε ημέρες ιστορικές και κρίσιμες και επανέλαβε ότι το κόμμα του επιθυμεί να βγει ένα «ναι» και από τα δύο δημοψηφίσματα, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ.

Πρόσθεσε πως είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει η ιδανική λύση και ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί ένα συμβιβασμό. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ, που οδήγησαν στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η καλύτερη εγγύηση για την εφαρμογή της λύσης είναι η αποφασιστικότητα των δύο κοινοτήτων να κάνουν το σχέδιο Ανάν να λειτουργήσει.
[Έμφαση δική μου...]

Επίσης η ακόλουθη (ήπια) συνηγορία υπέρ του "Ναι" πρόερχεται από τον γνωστό Νόαμ Τσόμσκι ο οποίος, μιλώντας σε εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη, αφού αρχικά αρνήθηκε να πάρει θέση για το θέμα της Κύπρου επειδή "δεν έχει κάνει βαθιά έρευνα σχετικά με το ζήτημα", πρόσθεσε παρ' όλα αυτά κάτι το ενδιαφέρον:

"Το ερώτημα κατά τον Τσόμσκι είναι αν η λύση που προτείνει το σχέδιο Ανάν αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική ή υπάρχουν και άλλες, περισσότερο επιθυμητές. «Εγώ βλέπω ότι δεν υπάρχουν περισσότερο επιθυμητές εναλλακτικές λύσεις. Αυτό πρέπει να το δεχτούμε» είπε χαρακτηριστικά..

Μια επιπλεόν ερώτηση προς τους υποστηρικτές του 'όχι": μια, ενιαία κατά το σχέδιο Ανάν, Κύπρος με πρώτο κόμμα το ΑΚΕΛ και τους συμμάχους του στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, με το ΑΚΕΛ πρακτικά απαραίτητο γα την δημιουργία οποιασδήποτε Κυπριακής κυβέρνσης (μια και είναι το μόνο που πατά σε δύο κοινότητες...), πόσο ακριβώς προτεκτοράτο θα είναι; Εκτιμώ ότι με "λυμένο" το Κυπριακό, το ΑΚΕΛ θα αρχίσει να θέτει π.χ. θέμα Βρετανικών Βάσεων (και πολιτικής ουδετερότητας της Κύπρου σε ότι αφορά την Μέση Ανατολή), με την υποστήριξη ευρείας μερίδας της Τουρκοκυπριακής αριστεράς. Είναι η δυνατή η υπέρβαση αν μπεις στην μάχη αυτή.

Τέλος μια πιο "πολύπλοκη" άποψη από έναν Τουρκοκύπριο που έχω μάθει χρόνια τώρα στα διάφορα φόρουμ του ίντερνετ και του usenet, να σέβομαι για την οξυδέρκεια, τις απόψεις και το όραμά του για την Κύπρο: ο Τουργκούτ Ντουρντουράν (γιος του Αλπάι Ντουρντουράν, αντι-Ντεκτασικού τουρκοκυπρίου πολιτικού), αρνείται να μπει στην λογική του "ναι" ή του "όχι". Το κείμενο είναι στα Αγγλικά. Αξίζει να το διαβάσετε, για να δείτε μια τελείως διαφορετική λογική πέρα από τα προφανή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση