Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντιεθνικιστικά

Στον ιστοχώρο της αντι-εθνικιστικής κίνησης, υπάρχουν μια σειρά από άρθρα τα οποία καλό θα ήταν να διαβαστούν από όσους νεοέλληνες πιστεύουν στην σχολικού τύπου ιστορία... Τα κείμενα είναι άνισα συχνά, αλλά περιλαμβάνουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Το κείμενο του Νακρατζά για την Κύπρο, ας πούμε, αν και υπενθυμίζει διάφορα πράγματα που μάλλον έχουν ξεχαστεί στην Ελλάδα, αδίκως ρίχνει όλη την ευθύνη στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, κατορθώνοντας να μιλάει για τα γεγονότα του 1963 και να μην αναφέρει ούτε καν τα αρχικά ΤΜΤ (η ακροδεξιά οργάνωση των Κιουτσούκ, Ντενκτας), την δολοφονία Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων συνδικαλιστών από την ομάδα αυτή, καθώς και το γεγονός ότι η "δράση" της ΤΜΤ είχε αρχίσει ήδη από το 1959... Είναι πολύ πειστικότερος όταν μιλάει για την Μακεδονία (αλλού δεν κατάφερα να βρω κείμενό του στο διαδίκτυο), μια και γνωρίζει εμφανώς καλύτερα το θέμα.
Στην ίδια σελίδα με αυτή του άρθρου του Νακρατζά, φιλοξενείται όμως και ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Ανδρέα Παράσχου, Κυπρίου δημοσιογράφου που δέχτηκε κριτική γιατί μίλησε για τα εγκλήματα και τις ευθύνες της Ελληνοκυπριακής πλευράς σε Τουρκοκύπριους. Αξίζει να διαβαστεί για να καταλάβουμε σε ποιους φόβους και ποιες μνήμες βασίστηκε όλα αυτά τα χρόνια ο Ντενκτάς. Ακολουθεί απόσπασμα από την απάντηση του Παράσχου στους επικριτές του:

...μπορεί κανείς με μια απλή ανάγνωση να δει για παράδειγμα τι συγκεκριμένα έγινε στην Τόχνη στις 14 Αυγούστου 1974. 83 Τουρκοκύπριοι, άνδρες, βρίσκονται θαμμένοι σε ομαδικό τάφο. Σύμφωνα με τις ημερομηνίες γεννήσεως που αναγράφονται στον κατάλογο ο μικρότερος ήταν 14 ετών και ο μεγαλύτερος 75. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι οι Τ/Κ αυτοί εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Σαν αυτή την περίπτωση υπάρχουν στον κατάλογο κι άλλες όπως εκείνη της 20ής Ιουλίου του 1974 στην Αλαμινό, όπου πρόσφατα έγινε και εκταφή. * Υπάρχουν όμως ακόμα χειρότερες περιπτώσεις όπως αυτές της Μαράθας και της Αλόας όπου στον κατάλογο περιλαμβάνονται γυναικόπαιδα. Η ημερομηνία γεννήσεως του νεώτερου θύματος είναι το 1974 (!) και του γηραιότερου το 1894. Όλοι εκτελέστηκαν στις 14 Αυγούστου του 1974. * Για αυτές τις περιπτώσεις, αυτά τα απεχθή εν ψυχρώ εγκλήματα, δήλωσα το βράδυ της Πέμπτης στο ιδιωτικό τ/κ κανάλι, συνειδητά και ειλικρινέστατα ότι για όση ευθύνη αναλογεί στη γενιά μου εγώ ζητώ συγνώμη από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου. Και αυτό θα το επαναλάβω όποτε χρειαστεί. Εγώ είμαι συνεπής στις αρχές μου και στις προσπάθειες μου, τόσο για το ζήτημα των αγνοουμένων όσο και της ειρηνικής μόνιμης και διαρκούς λύσης στην Κύπρο και δεν φοβάμαι να πω την αλήθεια...

Για περαιτέρω μη εμπαθή ιστοριογραφία ρίξτε μια ματιά (αν το βρείτε στα Αγγλικά - δεν έχει μεταφραστεί από όσο ξέρω) στο Cyprus: Prisoner of History, του Christopher Hitchens, γραμμένο πριν ο συγγραφέας παραφρονήσει και ανέβει στο πρώτο τανκ για Κόσοβο και Βαγδάτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …