Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέχεια στα περί "Ειδικών Φρουρών" στην Κρήτη

Το πρόσφατο έγκλημα των ΤΑΕ ("Ειδικών Φρουρών") στην Κρήτη, με θύμα τον Ηρακλή Μαραγκάκη, φαίνεται πως στάθηκε αφορμή για την, ανοιχτή επιτέλους, έκφραση μιας γενικευμένης αγανάκτησης για την συμπεριφορά διάφορων καουμπόυδων της κακιάς τρομάρας στο νησί. Εγώ τα είχα πει και τα ξανάπα με την πρόσφατη τραγωδία.
Τώρα τα λένε και άλλοι δημόσια, πότε μετριοπαθέστερα και πότε χύμα στα φόρουμ (κάτω στην σελίδα, μετά το κείμενο της είδησης)... Δείτε την θλίψη και την οργή για το θέμα σε φόρουμ φιλάθλων του ΟΦΗ (με συμμετοχή φίλων "Ομιλιτών" του παλληκαριού).

Πιο καλά από όλους όμως, τα είπε ένας δικηγόρος σε γράμμα στην Ελευθεροτυπία σήμερα (τελευταίο στην σελίδα), το οποίο παραθέτω (και προσυπογράφω) αυτούσιο:

Καταγγέλλει ο κ. Αλέξης Αναγνωστάκης, δικηγόρος: «Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι εδώ και καιρό η Κρήτη έχει περιέλθει σε καθεστώς "ειδικών νόμων" και εκτάκτων μηχανισμών καταστολής. Πρόσχημα, όπως βαρύγδουπα ανακοινώνεται επισήμως, η "αντιμετώπιση των ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας που παρουσιάζει". Ομως αρκετά χρόνια μετά την ψήφιση των νόμων, οι Επίλεκτες Δυνάμεις Καταστολής, που η πολιτεία εγκατέστησε στο νησί, δεν συνέβαλαν στο ελάχιστο στη μείωση των μορφών του εγκλήματος. Αντιθέτως, η αμφιλεγόμενη δράση τους συνεχίζει να προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Οι "ειδικοί φρουροί", λειτουργώντας πάντοτε με την κάλυψη κουκούλας, επέδειξαν απίστευτη σκληρότητα στην εκτέλεση των "καθηκόντων" τους. Η καθημερινή τους παρουσία και δράση σημαδεύτηκε από παντελή έλλειψη σεβασμού προς τον πολίτη και τα δικαιώματά του. Υποτίμησαν και εξευτέλισαν αθώους, καταστρατήγησαν δικαιώματα "υπόπτων", κατασκεύασαν ενόχους.

Εθεσαν στο στόχαστρο των όπλων τους ένα ολόκληρο νησί και "δαιμονοποίησαν" την κρητική κουλτούρα, ως μήτρα εγκληματικών συμπεριφορών. Καταχράστηκαν τη φιλοξενία του νησιού, μετατρεπόμενοι από προστάτες του νόμου σε απεχθή φόβητρα.

Τα όρια όμως ξεπεράστηκαν στην περίπτωση που στόχευσαν πισώπλατα και τραυμάτισαν θανάσιμα το 22χρονο παλικάρι, κάτω από συνθήκες που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσαν την παραμικρή χρήση βίας. Υστερα απ' αυτό, ο κόμπος πλέον έφτασε στο χτένι. Αποτελεί νομικό καθήκον και ηθικό χρέος της πολιτείας να αποσύρει τα ειδικά αυτά σώματα από το νησί.

Ν' αποσύρει τώρα τα ειδικά μέτρα και τους μηχανισμούς "ένστολης τρομοκρατίας". Είναι καιρός πια να σταματήσει εδώ η κατασυκοφάντηση του νησιού ως παράγωγου εγκλήματος και ανηθικότητας.

Παράλληλα οφείλεται να κληθούν στο νησί ανεξάρτητοι μη κρατικοί διεθνείς οργανισμοί (π.χ. Διεθνής Αμνηστία) να εξετάσουν την αμερόληπτη εφαρμογή των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα αστυνομικά όργανα. Ο άδικος χαμός αυτού του παλικαριού πρέπει να γίνει αφετηρία ξεριζωμού κάθε λογής παραφυάδων του συστήματος, που συνεχίζουν να δηλητηριάζουν το δέντρο της Δημοκρατίας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …