Συνέχεια στα περί "Ειδικών Φρουρών" στην Κρήτη

Το πρόσφατο έγκλημα των ΤΑΕ ("Ειδικών Φρουρών") στην Κρήτη, με θύμα τον Ηρακλή Μαραγκάκη, φαίνεται πως στάθηκε αφορμή για την, ανοιχτή επιτέλους, έκφραση μιας γενικευμένης αγανάκτησης για την συμπεριφορά διάφορων καουμπόυδων της κακιάς τρομάρας στο νησί. Εγώ τα είχα πει και τα ξανάπα με την πρόσφατη τραγωδία.
Τώρα τα λένε και άλλοι δημόσια, πότε μετριοπαθέστερα και πότε χύμα στα φόρουμ (κάτω στην σελίδα, μετά το κείμενο της είδησης)... Δείτε την θλίψη και την οργή για το θέμα σε φόρουμ φιλάθλων του ΟΦΗ (με συμμετοχή φίλων "Ομιλιτών" του παλληκαριού).

Πιο καλά από όλους όμως, τα είπε ένας δικηγόρος σε γράμμα στην Ελευθεροτυπία σήμερα (τελευταίο στην σελίδα), το οποίο παραθέτω (και προσυπογράφω) αυτούσιο:

Καταγγέλλει ο κ. Αλέξης Αναγνωστάκης, δικηγόρος: «Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι εδώ και καιρό η Κρήτη έχει περιέλθει σε καθεστώς "ειδικών νόμων" και εκτάκτων μηχανισμών καταστολής. Πρόσχημα, όπως βαρύγδουπα ανακοινώνεται επισήμως, η "αντιμετώπιση των ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας που παρουσιάζει". Ομως αρκετά χρόνια μετά την ψήφιση των νόμων, οι Επίλεκτες Δυνάμεις Καταστολής, που η πολιτεία εγκατέστησε στο νησί, δεν συνέβαλαν στο ελάχιστο στη μείωση των μορφών του εγκλήματος. Αντιθέτως, η αμφιλεγόμενη δράση τους συνεχίζει να προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Οι "ειδικοί φρουροί", λειτουργώντας πάντοτε με την κάλυψη κουκούλας, επέδειξαν απίστευτη σκληρότητα στην εκτέλεση των "καθηκόντων" τους. Η καθημερινή τους παρουσία και δράση σημαδεύτηκε από παντελή έλλειψη σεβασμού προς τον πολίτη και τα δικαιώματά του. Υποτίμησαν και εξευτέλισαν αθώους, καταστρατήγησαν δικαιώματα "υπόπτων", κατασκεύασαν ενόχους.

Εθεσαν στο στόχαστρο των όπλων τους ένα ολόκληρο νησί και "δαιμονοποίησαν" την κρητική κουλτούρα, ως μήτρα εγκληματικών συμπεριφορών. Καταχράστηκαν τη φιλοξενία του νησιού, μετατρεπόμενοι από προστάτες του νόμου σε απεχθή φόβητρα.

Τα όρια όμως ξεπεράστηκαν στην περίπτωση που στόχευσαν πισώπλατα και τραυμάτισαν θανάσιμα το 22χρονο παλικάρι, κάτω από συνθήκες που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσαν την παραμικρή χρήση βίας. Υστερα απ' αυτό, ο κόμπος πλέον έφτασε στο χτένι. Αποτελεί νομικό καθήκον και ηθικό χρέος της πολιτείας να αποσύρει τα ειδικά αυτά σώματα από το νησί.

Ν' αποσύρει τώρα τα ειδικά μέτρα και τους μηχανισμούς "ένστολης τρομοκρατίας". Είναι καιρός πια να σταματήσει εδώ η κατασυκοφάντηση του νησιού ως παράγωγου εγκλήματος και ανηθικότητας.

Παράλληλα οφείλεται να κληθούν στο νησί ανεξάρτητοι μη κρατικοί διεθνείς οργανισμοί (π.χ. Διεθνής Αμνηστία) να εξετάσουν την αμερόληπτη εφαρμογή των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα αστυνομικά όργανα. Ο άδικος χαμός αυτού του παλικαριού πρέπει να γίνει αφετηρία ξεριζωμού κάθε λογής παραφυάδων του συστήματος, που συνεχίζουν να δηλητηριάζουν το δέντρο της Δημοκρατίας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση