"Ήρθαν οι ειδικοί φρουροί και βρήκα τον μπελά μου"

Καιρό σκόπευα να γράψω κάτι για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη με τους Ειδικούς Φρουρούς και την καταστρατήγηση κάθε έννοιας συνταγματικής νομιμότητας με την συμπεριφορά τους στο νησί.
Οι ειδικοί φρουροί διαδέχτηκαν το 2001 τα ΕΚΑΜ, στην προσπάθεια να παταχθεί η εγκληματικότητα στην Κρήτη (όπλα, ζωοκλοπές, χασίς κττ.) Αν και η αποτελεσματικότητά τους ως προς το σκοπό αυτό μοιάζει να διαψεύδεται από τις στατιστικές που δείχνουν το Ρέθυμνο ως τον νομό με την μεγαλύτερη εγκληματικότητα (και το Ηράκλειο και τα Χανιά από κοντά σιμά τους), αυτό που έχουν καταφέρει είναι να συνεχίσουν το έργο των ΕΚΑΜ στην τρομοκράτηση των κατοίκων της κρητικής υπαίθρου, και όχι μόνον, να παραβιάζουν το ελληνικό σύνταγμα (υποθέτω) εμφανιζόμενοι συχνά-πυκνά με κουκούλες, χωρίς διακριτικά και με κλούβες χωρίς πινακίδες, δίνοντας την εντύπωση σε κάποιον αμύητο ότι πρόκειται περί ληστών (ή τρομοκρατών) και όχι περί «οργάνων της τάξης».
Τα μέλη των παρα-αστυνομικών αυτών ομάδων είναι επιλεγμένα έτσι που να μην έχουν καμιά σχέση με την Κρήτη και έχοντας προφανώς πωρωθεί εναντίον των Κρητικών, έχουν συμπεριφορά στρατού κατοχής και όχι μονάδας αστυνόμευσης. (Το επίσημο όνομα των ομάδων αυτών είναι ΤΑΕ, που απέχει έναν αναγραμματισμό μόνο από τα ΤΕΑ με τα οποία ως συμπεριφορά συγγενεύουν).
Αυτά παρά τους ισχυρισμούς του συνδικαλιστικού τους οργάνου περί νομιμότητας και ευγένειας:

«Ο τρόπος διενέργειας ελέγχου που εφαρμόζεται αποτελεί καινοτομία αφού λειτουργεί κάτω από αυστηρούς κανόνες Ευρωπαϊκού τύπου που τον καταδεικνύουν αποτελεσματικό, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την ακεραιότητα των δυνάμεων που τις ενεργούν πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας και της ευγένειας. Τα αποτελέσματα της παραπάνω καινοτομίας των ΤΑΕ φάνηκαν ήδη από τον πρώτο μήνα λειτουργίας τους και ξεπέρασαν κάθε θετική προσδοκία, αλλά επίσης παραμέρισαν και κάθε «ελπίδα» για απομάκρυνση των δυνάμεων των ΤΑΕ και συνάμα της ελπίδας για ευταξία στην Κρήτη...

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα ‘’ευγένεια’’. Ο έλεγχος μπορεί να είναι αυστηρός αλλά σέβεται την αξιοπρέπεια του ελεγχόμενου και λειτουργεί πάντα στα νόνιμα πλαίσια. Για αυτό το λόγο οι ελάχιστες καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά ανδρών των ΤΑΕ δεν τεκμηριώθηκαν με στοιχεία, αποδεικνύοντας ότι ήταν κατευθυνόμενες από κέντρα που επιθυμούσαν να υποσκελίσουν το έργο τους. »


Αν δεν ήταν τόσο σοβαρό το θέμα, θα ήταν απλώς φαιδρή η δήλωση...

Κάθε φορά που κατεβαίνω στο νησί ακούω και μια ακόμα ιστορία με τους φρουρούς: για πολίτες που ζήτησαν τα στοιχεία των αστυνομικών και έφαγαν το ξύλο της αρκούδας, για μητέρες με μωρά στην αγκαλιά τις οποίες κατέβασαν από αυτοκίνητο με το αυτόματο στο κρόταφο, για πιτσιρικάδες με παπιά που δεν σταμάτησαν (όπως και δεν όφειλαν να σταματήσουν) σε μπλόκο κουκουλοφόρων και τους έστειλαν στο νοσοκομείο από το ξύλο. Ακούω οδηγίες του τύπου: «αν σε σταματήσουν μην κάνεις το λάθος και τους μιλήσεις για νόμους και δικηγόρους γιατί μπορεί και να σε σακατέψουνε». Ακούω για την αδράνεια της (κανονικής) αστυνομίας μετά από καταγγελίες.
Το σημαντικότερο όμως είναι το πέπλο σιωπής που καλύπτει τα γεγονότα αυτά από τον «πανελλαδικό» τύπο, αλλά και την απροθυμία του τοπικού τύπου να τα καταγράψει και να τα καταγγείλει. Κατάφερα να βρω δύο μόνον μαρτυρίες που αφήνουν να φανεί η πραγματική αγριότητα και το παράνομο της συμπεριφοράς των μονάδων αυτών: Την καταγγελία ενός ελληνοαμερικάνου Χανιώτη και την καταγγελία ενός κατοίκου των Βοριζίων την οποία μάλιστα απορρίπτει, με περιφρόνηση προς τον ενάγοντα, ο Γενικός Αστυνομικός Διοικητής Κρήτης.

Έτσι οι μόνοι που καταγγέλλουν την αυθαιρεσία των ΤΑΕ είναι ο Κυριακάκης και ο Κονταρός!

Αν κάποιοι αναγνώστες έχουν κάποιες σχετικές εμπειρίες ή περιπέτειες με τους ειδικούς φρουρούς στην Κρήτη, ή έχουν υπόψη τους κάποιον σύνδεσμο προς κάποια τέτοια αναφορά στο διαδίκτυο, ή έχουν ακούσει για παρόμοια περιστατικά στην Κρήτη, ας μου στείλουν ένα email στην διεύθυνση της επικεφαλίδας του site (το AT υποκαθιστά το «παπάκι»...)

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αφου κι εγω κρατώ
το έθιμο τση Κρήτης
γιαντα να κάνω φυλακή
οσαν βαρυποινίτης....
Ο χρήστης Sfakianos είπε…
ta TEA gianta den patane sta Sfakia?...fobounte tsi ripes mas? as erthoun kai tha exoun ta idia ksetelesmata me tis pinakides mas
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παιδιά συγγνώμη αλλά καλά σας κάνουν.Είσαστε πολύ τοπικιστες κ τσάμπα μάγκες.Δεν ξέρω αν θέλετε αλλά καλά θα ήταν να χωριστείτε από την υπόλοιπη ελλάδα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
το μυαλο σου και μια λυρα
δεν σας αφηνουν να τα κανετε γης μαδιαμ με την υσηχια σας και λετε οτι παραβιαζουν το συνταγμα?
ξερεις τους κανονισμους της αστυνομιας για τις επειχχηρησεις?
οχι
να τους σκοτωνεται και να φευγετε ξερετε ομως και αν σας γαζωσουν παλι παραβιαζουν το συνταγμα.
αυτες οι αναδρες πραξεις που κανετε αλλα και το οτι ανοιγετε βεντετα με ανθρωπους που υπηρετουν τον νομο λες και σας εκλεψαν ενα κουραδι ενω στο κατω κατω την δουλεια τους κανουν εκτελωντας εντολες αν πηγατε στρατο το γνωριζεται πως ειναι.
ντροπη σας ντροπη σας
γιατι να παθιαστουν εναντιον των κρητικών? ειστε σε κατι καλυτεροι απο της υπολοιπες περιοχες της ελλαδας και σας ζηλευουν?δεν νομιζω!!!!!!
και οι μανιατες εχουν οπλα και κρατουν τους αγραφους νομους της σιωπης και της τιμης αλλα δεν τους ακουμε πουθενα ΚΥΡΙΟΙ.
εξαλου οι πλειοψηφια σας ειναι εγκληματιες.συμμορφωθειτε γιατι κατεβαινουν αρκετοι ακομα που εχουν τσαντιστει οχι γιατι ειστε κρητηκοι αλλα σκοτωνετε συναδελφους
και παλι ΝΤΡΟΠΗ σας που το παιζετε αλλα δεν ειστε.
Ο χρήστης talos είπε…
Κάνω μια εξαίρεση στον γενικό κανόνα να μην απαντώ σε σχόλια παλαιότερων ποστ γιατί όλη αυτή η ντεμέκ αγανάκτηση εναντίον των πάντων με εξοργίζει.

Τέσσερα χρόνια μετά λοιπόν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητος, ότι το μόνο που κατόρθωσαν οι ειδικοί φρουροί και τα ανάλογα σώματα ασφαλείας στην διάρκεια της παρουσίας τους είναι α. μια τρύπα στο νερό σε ότι αφορά τους όντως εγκληματούντες και β. να τρομοκρατήσουν άσχετους νέους, γέρους παιδιά (συμπεριλαμβανομένης μιας εν ψυχρώ δολοφονίας ασχέτου) και να ξεσηκώσουν τον κόσμο εναντίον τους, διότι ούτε την εκπαίδευση είχαν, ούτε την διάθεση, ούτε και το πολιτικό ΟΚ, για να τα βάλουν με τους πραγματικά επικίνδυνους. Οπότε ξέσπαγαν σε μητέρες με μωρά στην αγκαλιά στις οποίες έβαζαν το όπλο στον κρόταφο. Όσοι τα έκαναν όντως γης μαδιάμ μια χαρά βολεύονταν με τους ΕΚΑΜίτες, που η γενική ιδέα που είχαν ως στούρνοι απελέκητοι είναι αυτή που περιγράφεις: στην Κρήτη δεν υπάρχουν εγκληματίες και πολίτες, όλοι ένοχοι είναι, ας τους τρομοκρατήσουμε λοιπόν όλους, το ίδιο κάνει. Χρησίμευσαν ως αντισυνταγματικός (το επαναλαμβάνω γιατί από ότι καταλαβαίνω το σύνταγμα κάποιοι νομίζουν πως υπόκειται στην κρίση του κάθε αστυνομικού) φερετζές για να κάνουν όλοι την δουλειά τους και να τηρούνται τα προσχήματα.

Τα περί των "περισσοτερων Κρητικών που είναι εγκληματίες" είναι πανηγυρικές μαλακίες και ως τέτοιες δεν χρήζουν απάντησης.

Αν είσαι όμως Ανώνυμε στα σώματα ασφαλείας, πες στους συναδέλφους σου που θα κατέβουν "οργισμένοι" α. Να ξεσύρουν να ξανοίξουν πόσοι συνάδελφοί σου πλούτισαν από το οργανωμένο έγκλημα στον Μυλοπόταμο, πόσοι δικαστικοί, πόσοι και ποιου κόμματος (αυτών που ψηφίζεις καθώς φαίνεται) πολιτικοί στήριξαν το οργανωμένο έγκλημα και ποιοι καθώς πρέπει επιχειρηματίες και τραπεζίτες συνεργάστηκαν για την δημιουργία του (και θα διασφαλίσουν και την συνέχειά του).

Και τους Μανιάτες που δεν τους ακούς πουθενά - για ρίξε μια ματιά στα ονόματα και την καταγωγή των "αστέρων" του Αθηναϊκού και Πειραιώτικου υποκόσμου και τα ξαναλέμε...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Oloi eseis poy milate gia nomo kai gia taksi, sas exoune stamathsei pote TAE? Exete erthei sthn Krhth kai na sas stamathsoun? Tote tha katalabetai poso (0to ligotero )proklhtiki symperifora exoun.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προς Ανώνυμο που μιλάς για αποκοπή τσι Κρήτης από την ΕΛλάδα:Κοίτα αδερφέ εγώ εν θα σε βρίσω(γιατί τούτο θέλω να κάμω εδά) αλλά θα σου πώ μια και καλή κάτι!Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΡΗΤΙΚΟΙ!Το κατάλαβε το τρυπιοκέγαλο σου για να στο ξαναπώ από κοντά?ε?άιντε βλακάκο!
Ο χρήστης Unknown είπε…
ΚΑΛΑ ΟΙ ΚΡΙΤΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΣΦΑΚΙΑΝΟΣ... ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ....ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΓΟΡΤΙ :p ΤΟΥΣ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΟΚ ΤΙ ΚΟΜΜΑΝΤΑ ΗΤΑΝΕ.... ΤΡΩΓΑΝΕ ΚΑΨΩΝΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΡΙΞΟΥΝΕ ΚΑΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ... ΓΙΑΤΙ ΟΛΕΣ ΠΙΓΑΙΝΑΝΕ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ :p
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η Κρήτη έχει μια ιστορία αν εσείς ήστε μαλάκες και λέτε οτι σας καυλόσει τα πράγματα είναι απλά έχουμε πολλά όπλα πάρα πολλά και μαγκία μας πότε θα παίζουμε σφαίρες
βέβαια είναι μαλακία για τα ναρκωτικά να σκωτονόμαστε ενώ το καλό θα ηταν να κάνεις μια καλή φυτία και ωσ εκεί!! Να τα οικονομίσεις να τα βγάλεις πάνω και να τα πιειτε εσείς στην πάνω Ελλάδα!!! Όσοι βέβαια συνεχείζουν να κάνουν αυτό είναι ΜΑΛΆΚΕΣ το πιάσατε? Μαγκιά μας να σας φέρω!! Ρίτσης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση