Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Microsoft και Ελληνικό δημόσιο...

Μαθαίνω σήμερα ότι υπογράφηκε συμφωνία για συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο διεθνές Πρόγραμμα Κυβερνητικής Ασφάλειας (Government Security Program) της Microsoft. Η Ελληνική κυβέρνηση είναι μια από τις πολλές που έχουν υπογράψει τέτοια συμφωνία, στα πλαίσια της προσπάθειας της Microsoft να χτυπήσει τον ανταγωνισμό από λειτουργικά συστήματα με "ανοιχτή πηγή" (open source). Όταν είχε γίνει μια ανάλογη συμφωνία μεταξύ MS και Βρετανικής κυβέρνησης (στα πλαίσια του GSP) είχε δημοσιευτεί ένα κείμενο στο περιοδικό silicon.com, που εξηγούσε ότι αυτή είναι μια τελευταία προσπάθεια της MS να μην χάσει κυβερνήσεις-πελάτες στο Linux και στο ανοιχτό λογισμικό.

Επ' αυτού: μου φαίνεται αδιανόητο μια κυβέρνηση να απαρνείται τον έλεγχο του κώδικα του λογισμικού της. Δεν καταλαβαίνω ποιο "εθνικό συμφέρον" εξυπηρετείται με την πρόσδεση στο άρμα της MS. Οι κυβερνήσεις που βλέπουν λίγο πιο μακρυά κάνουν πολύ μεγαλύτερες μαγκιές, τις οποίες θα μπορούσε να τις κάνει και η ΕΕ αν δεν ήταν δέσμια της εξυπηρέτησης των διατλαντικών της συμφερόντων. Η υστερική απάντηση της Microsoft στην απόφαση των τριών Ασιατικών κυβερνήσεων είναι ενδεικτική της αυτοκρατορικής κουλτούρας της ενλόγω εταιρείας.

Ειρήσθω εν παρόδω, όταν το Περού αποφάσισε ότι λόγοι δημόσιου συμφέροντος απαιτούσαν την χρήση στο δημόσιο λογισμικού ανοιχτού κώδικα, η Microsoft είχε αντιδράσει και τότε. Έπεσε πάνω όμως σε έναν υπουργό (τον κ. Villanueva) που γνώριζε καλά το αντικείμενο και του οποίου η ανταπάντηση ήταν ένα μανιφέστο για την χρήση ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο, τόσo ώστε να έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες ήδη, μεταξύ των οποίων και στα Ελληνικά. Δεν είμαι τόσο αιθεροβάμων ώστε να ελπίσω ποτέ ότι Έλληνας υπουργός θα έχει τόσο τα κότσια όσο και τις γνώσεις να τα βάλει με την Microsoft, αλλά θα άξιζε ίσως κάποιος να το τυπώσει και να το στείλει στον κ. Σκανδαλίδη μήπως δουλεύει στο υπουργείο του και κανένας που γνωρίζει κάτι παραπάνω από τα Windows και μπορέσει να του μεταφέρει μια σύνοψη με απλά λόγια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …