Microsoft και Ελληνικό δημόσιο...

Μαθαίνω σήμερα ότι υπογράφηκε συμφωνία για συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο διεθνές Πρόγραμμα Κυβερνητικής Ασφάλειας (Government Security Program) της Microsoft. Η Ελληνική κυβέρνηση είναι μια από τις πολλές που έχουν υπογράψει τέτοια συμφωνία, στα πλαίσια της προσπάθειας της Microsoft να χτυπήσει τον ανταγωνισμό από λειτουργικά συστήματα με "ανοιχτή πηγή" (open source). Όταν είχε γίνει μια ανάλογη συμφωνία μεταξύ MS και Βρετανικής κυβέρνησης (στα πλαίσια του GSP) είχε δημοσιευτεί ένα κείμενο στο περιοδικό silicon.com, που εξηγούσε ότι αυτή είναι μια τελευταία προσπάθεια της MS να μην χάσει κυβερνήσεις-πελάτες στο Linux και στο ανοιχτό λογισμικό.

Επ' αυτού: μου φαίνεται αδιανόητο μια κυβέρνηση να απαρνείται τον έλεγχο του κώδικα του λογισμικού της. Δεν καταλαβαίνω ποιο "εθνικό συμφέρον" εξυπηρετείται με την πρόσδεση στο άρμα της MS. Οι κυβερνήσεις που βλέπουν λίγο πιο μακρυά κάνουν πολύ μεγαλύτερες μαγκιές, τις οποίες θα μπορούσε να τις κάνει και η ΕΕ αν δεν ήταν δέσμια της εξυπηρέτησης των διατλαντικών της συμφερόντων. Η υστερική απάντηση της Microsoft στην απόφαση των τριών Ασιατικών κυβερνήσεων είναι ενδεικτική της αυτοκρατορικής κουλτούρας της ενλόγω εταιρείας.

Ειρήσθω εν παρόδω, όταν το Περού αποφάσισε ότι λόγοι δημόσιου συμφέροντος απαιτούσαν την χρήση στο δημόσιο λογισμικού ανοιχτού κώδικα, η Microsoft είχε αντιδράσει και τότε. Έπεσε πάνω όμως σε έναν υπουργό (τον κ. Villanueva) που γνώριζε καλά το αντικείμενο και του οποίου η ανταπάντηση ήταν ένα μανιφέστο για την χρήση ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο, τόσo ώστε να έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες ήδη, μεταξύ των οποίων και στα Ελληνικά. Δεν είμαι τόσο αιθεροβάμων ώστε να ελπίσω ποτέ ότι Έλληνας υπουργός θα έχει τόσο τα κότσια όσο και τις γνώσεις να τα βάλει με την Microsoft, αλλά θα άξιζε ίσως κάποιος να το τυπώσει και να το στείλει στον κ. Σκανδαλίδη μήπως δουλεύει στο υπουργείο του και κανένας που γνωρίζει κάτι παραπάνω από τα Windows και μπορέσει να του μεταφέρει μια σύνοψη με απλά λόγια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας