Αλβανικός Εθνικός Στρατός και απειλές μέσω Spiegel...

Οι ελληνικές σελίδες της Deutsche Welle, παρουσιάζουν μια έρευνα του Γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, υπό τον τίτλο: "Η εξέγερση των Σκιπετάρων: Αλβανοί εξτρεμιστές σχεδιάζουν ένοπλο αγώνα στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία μίας μεγάλης Αλβανίας". Στο άρθρο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Η αρθρογράφος Ρενάτε Φλόταου επικαλείται έναν 27χρονο Αλβανό που φέρεται να σπουδάζει οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, στην πραγματικότητα όμως είναι μέλος μίας παράνομης αλβανικής οργάνωσης, που έχει θέσει ως στόχο να στήσει μέχρι την άνοιξη και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ένα δίκτυο ένοπλης αντίστασης σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας όπου ζουν πολλοί Αλβανοί. Σύμφωνα με τον νεαρό Αλβανό, όταν έρθει η στιγμή, οι συμπατριώτες του, που ζουν στα χωριά αυτά, θα είναι μέσα σε λίγα λεπτά έτοιμοι να αναλάβουν δράση και να πάρουν τα όπλα.

Η αξιοπιστία του εν λόγω "Αλβανού φοιτητή" είναι κάτι που θα πρέπει να σταθμιστεί. Με δεδομένο όμως ότι η οργάνωση που στηρίζει τα σχέδια αυτά, ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός του κυρίου Μπετσίρι (μεγαλομαφιόζου της περοχής των Βαλκανίων), είναι ένα συνοθύλευμα γκάνγκστερ που υποδύονται τους "εθνικούς αγωνιστές" ως κάλυψη για τις εγκληματικές δραστηριότητές τους (και χωρίς σοβαρή λαϊκή βάση), ίσως συντρέχει λόγος κάποιας ανησυχίας όχι τόσο για "μεγάλες" τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά για ψιλοεπιθέσεις με στόχο την διεθνή δημοσιότητα.
Αυτό το ενεχόμενο θα ήταν καταστροφικό, βέβαια, για τους Αλβανούς που μένουν ως μετανάστες στην Ελλάδα, διότι η πίεση για την άμεση απέλαση όλων των Αλβανών υπηκόων (με ισχυρές δυνάμεις του στρατού να περιφρουρούν τα σύνορα με την Αλβανία), θα ήταν εξαιρετικά ισχυρός, με δεδομένη την καχυποψία και απόρριψη που αντιμετωπίζουν ήδη οι Αλβανοί στην χώρα μας. Παράλληλα, μια "προφανής" απάντηση (ανάλογα με την κυβέρνηση) θα ήταν ο εξοπλισμός ομάδων τύπου ΜΑΒΗ ως αντιπερισπασμό... με όλα τα πιθανά τραγικά συνεπακόλουθα.
Ο Chris Deliso στο Balkanalysis έχει πληροφορίες ότι ο Μπετσίρι μαζεύει χρήματα από την Αλβανική διασπορά, σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση περί της ομάδας αυτής και των διασυνδέσεών της. Ανησυχία εντωμεταξύ προκαλεί ότι ο Μπετσίρι είχε κληθεί [παράγραφος 3d] από το International Crisis Group στις Βρυξέλλες για να διατυπώσει τις απόψεις του περί της Βαλκανικής κρίσης...
Γενικά πάντως μου φαίνεται εξαιρετικά χλωμή η πιθανότητα μιας τέτοιας απόπειρας, εκτός βέβαια και αν υπάρχουν πιο "μεγάλοι" υποκινητές από πίσω... Η Ελληνική κυβέρνηση δείχνει να μην ανησυχεί για το θέμα...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση