Ελληνοαλβανικά

Έκθεμα πρώτο: Γιατί έρχονται οι Αλβανοί στην Ελλάδα (για τους "Ελληνάρες", απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας).

Έκθεμα Δεύτερο: Βραβευμένο φωτογραφικό ρεπορτάζ του Γιώργου Μάκκα με τίτλο "Βόρεια Ήπειρος: Μια εγκαταλειμμένη γη".

Έκθεμα τρίτο: Μια (παλιά αλλά επίκαιρη) ανάλυση για την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία από τον Ανδρέα Ζαρμπαλά, στο περιοδικό "Αντί".

Έκθεμα τέταρτο: Μια άποψη ενός Αλβανού μετανάστη για την Ελλάδα. Διαφορετική από όλα τα στερεότυπα... ενδεικτική της πραγματικής οικονομικής κρίσης στην χώρα μας...

Έκθεμα πέμπτο: Σκέψεις ενός Αλβανού στην Ελλάδα. Όπου η Λάουρα Λόλι εξηγεί την δημιουργία των στερεοτύπων, αλλά περιγράφει και τις δυσκολίες που υφίστανται οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα.

Έκθεμα έκτο: Οι Αλβανοί είναι και αυτοί επιρρεπείς στην χρήση ξεπερασμένων ανθρωπολογικών δεδομένων για την υπεράσπιση του εθνικισμού τους. Τελικά ο εθνικιστικός λόγος στα Βαλκάνια είναι παρεμφερής. Μπορεί κανείς να φτιάξει ένα πρότυπο να το μεταφράσει σε όλες τις Βαλκανικές γλώσσες, αφήνοντας κενά πεδία και να το κυκλοφορήσει για παμβαλκανική χρήση... Εντάξει η Ελληνική εθνικιστική παράκρουση φτάνει πιο μακρυά από όλες (αν και ξένοι άναψαν τα ψευδοεπιστημονικά φυτίλια και στις δύο περιπτώσεις).

Έκθεμα έβδομο: Οι ένοπλοι χρυσαυγίτες της Αλβανίας (Αλβανικός Εθνικός Στρατός) και ο χάρτης της Αλβανίας τους. Πάντως ενώ επιδιώκουν την απόσπαση τμημάτων άλλων κρατών και παρά τον χάρτη, σε συνέντευξη ο αρχηγός τους, λέει ότι από την Ελλάδα ζητάνε απλώς την επιστροφή των Τσάμηδων και των περιουσιών τους... Άλλα προς τα μέσα και ότι μας παίρνει προς τα έξω... Για να ξεκαθαρίσω και την θέση μου: όσοι δεν συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς να αποζημιωθούν οι άνθρωποι...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση