Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατά πρεζοδρόμων


Αν πρέπει να ψάχνουμε μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, να το πούμε ευθέως: δεν υπάρχουν. Οι συνηθισμένες «λύσεις» τέτοιων προβλημάτων συνίστανται στην απώθηση των εστιών τους μια γειτονιά παρακάτω, στην διακήρυξη της επιτυχίας της επιχείρησης και στην αδιαφορία για το τι θα συμβεί μετά. Σε μια περίοδο ύφεσης, οικονομικής κρίσης, διευρυνόμενης οικονομικής επισφάλειας και μέσα σε ένα πανυγήρι μιντιακής ανατροφοδότησης πανικού και υστερίας, προβλήματα π.χ. εγκληματικότητας και υποβάθμισης δεν είναι αντιμετωπίσιμα με "απλές" μεθόδους.

Στην περίπτωση όμως του ζητήματος του κέντρου της Αθήνας, υπάρχει όντως ένα (και μόνο ένα) μέτρο που θα μπορούσε να περιορίσει άμεσα, αισθητά και ορατά την εγκληματικότητα: και γιατί θα εξαφάνιζε σχεδόν έναν από τους βασικούς παράγοντες της «μικρής» εγκληματικότητας, και γιατί θα έπληττε καίρια τα έσοδα του οργανωμένου εγκλήματος, θα είχε δηλαδή επιπτώσεις πολύ πέραν μιας μικρής περιοχής της πρωτεύουσας.

Το μέτρο αυτό θα ήταν αμφιλεγόμενο, σίγουρα, αλλά θα ήταν και απόλυτα ορθολογικό: Πρόκειται για την δωρεάν (ή πολύ φτηνή) παροχή υποκατάστατων ηρωίνης και καθαρής ηρωίνης από σχετικά εξουσιοδοτημένα κέντρα, με απλή συνταγή γιατρού, ή μέσα από ένα κατάλογο ηρωινομανών που θα δικαιούνται της σχετικής χορήγησης. Δεν πρόκειται κατ’ ανάγκη για την «νομιμοποίηση» της διακίνησης ηρωίνης (αν και το κίνητρο της διακίνησής της θα εξέλιπε σε μεγάλο βαθμό), αλλά για την νομιμοποίηση της χρήσης της και της, υπό ιατρική επίβλεψη, παροχής της σε εθισμένους χρήστες.

Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν Ελληνική πρωτοτυπία: στην Ελβετία υπερψηφίστηκε πέρυσι  ακριβώς ένα τέτοιο μέτρο (με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία), ενώ οι σχετικές έρευνες είναι σχεδόν ομόφωνες στην θεαματική (θεαματικότατη) και θετική συμβολή του μέτρου στην μείωση της εγκληματικότητας αλλά και της θνησιμότητας μεταξύ των εθισμένων στην ηρωίνη.

Δεν είμαι αισιόδοξος για την πιθανότητα εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου στην Ελλάδα. Η δαιμονοποίηση του χρήστη, η φορτισμένη συζήτηση γύρω από τα ναρκωτικά, η εκ των προτέρων άρνηση κάθε ιδέας για την νομιμοποίηση της χρήσης τους (αν και δεν θα πρόκειται για κάτι τέτοιο) δηλώνουν πως θα οικοδομηθεί μέτωπο ενάντια στην απλή λογική: Ένα μέτωπο που θα το συναποτελούν καλοπροαίρετοι άνθρωποι αλλά και πάσης φύσεως αυτόκλητοι «προστάτες της ηθικής» και όλοι εκείνοι που θέλουν να διατηρούν κοινωνικές πληγές ανοιχτές για να αντλούν πολιτική και μιντιακή υπεραξία.

Πέραν αυτών βέβαια, η αγοραία τιμή της ηρωίνης θα κατακρημνιζόταν. Καρτέλ, συμμορίες και κυκλώματα επεξεργασίας, λαθρεμπορίας και διακίνησης θα αντιμετώπιζαν τον οικονομικό αφανισμό. Θα έλεγα μάλιστα πως αν το Οργανωμένο Έγκλημα είχε γραφεία τύπου και επικοινωνιολόγους, αν είχε εγκάθετους στα ΜΜΕ, θα πρωτοστατούσαν νύχτα-μέρα σε μια καμπάνια για να μην εφαρμοστεί ποτέ κανένα τέτοιο ή παρόμοιο μέτρο. Κάποιοι μάλιστα θα έλεγαν πως η καμπάνια αυτή βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια εν εξελίξει...

Σχόλια

Ο χρήστης ΡΑΜ είπε…
Συμφωνώ απολύτως. Είναι η λύση στο πρόβλημα. Καθαρή και ξάστερη. Επ ιπλέον θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές και πράγματι θα επιφέρει καίριο πλήγμα στους εμπόρους και διακινητές. Έχω μόνο να προσθέσω την προαιρετική προσφορά κοινωνικής εργασίας για μερικές ώρες π.χ ομιλίες χρηστών σε σχολεία για τη φύση της χρήσης και που αυτή οδηγεί ή βοήθεια στην καθαριότητα της πόλης. Έτσι όσοι θέλουν, θα μπορούν να αισθάνονται χρήσιμοι. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια για την απεξάρτηση. Απεναντίας νομίζω πως αυτή η πρόταση θα βοηθούσε πολύ σε αυτή την προσπάθεια γιατί θα κρατούσε τους χρήστες σε ένα επίπεδο από το οποίο θα είναι ευκολότερο να γυρίσουν. Γιατί έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η εξαθλίωση στην οποία πέφτουν δυσκολεύει την επάνοδο τους στην κοινωνία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …