Για τις φυλακές

Συμμετέχει και το παρόν Ιστολόγιον, στην σημερινή διαδικτυακή κινητοποίηση για την ανάδειξη της απεργίας πείνας και των αιτημάτων των φυλακισμένων, παρότι έληξε η απεργία πείνας, καθώς οι κρατούμενοι αποδέχθηκαν τα μικρά βήματα προόδου από το κράτος, και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν με άλλα μέσα τον αγώνα τους εναντίον των ανθρώπινων χωματερών. Σημειώνω και τώρα στην λήξη της κινητοποίησης το συνεχιζόμενο σκάνδαλο: την σιωπή για μια εκπληκτικά μεγάλη κινητοποίηση από τα κανάλια (όχι από τον τύπο γενικά: η τηλεόραση ήταν αυτή που απείχε θεαματικά από την κάλυψη της απεργίας πείνας).

Αν πρέπει να προσθέσω κάτι είναι πως έχει εξαιρετική πια σημασία να σταματήσει το πογκρόμ εναντίον των χρηστών απαγορευμένων ουσιών, και να αποκτήσει η χώρα μια ορθολογική πολιτική αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Προσωπικά είμαι του αντιαπαγορευτικού, λίγο-πολύ, αλλά δεν είναι ανάγκη να συμμερίζεται κανείς την άποψη αυτή για να θεωρήσει πως η εξαθλίωση στις φυλακές, όπου άλλωστε η διαθεσιμότητα ναρκωτικών φαίνεται πως υπερβαίνει κατά μέσο όρο την διαθεσιμότητα π.χ. προγραμμάτων εθελοντικής απεξάρτησης αλλά και την διαθεσιμότητα ναρκωτικών "έξω", δεν αποτελεί πολιτική ναρκωτικών για οιοδήποτε στοιχειωδώς λογική κοινωνία.

Τέλος, παραθέτω το ακόλουθο από άρθρο του Αλέξη Καλοκαιρινού στα Νέα τον Ιούλιο που μας πέρασε, ως ενδεικτικό της Ελληνικής "σωφρονιστικής" πραγματικότητας:

Το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα συλλέγει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πολλές θλιβερές πρωτιές. Είμαστε πρωταθλητές στην επιβολή κακουργηματικών ποινών με μακρό χρόνο κάθειρξης, στη μέση διάρκεια προφυλάκισης των υποδίκων, στον υπερπληθυσμό των φυλακών, στο ποσοστό αλλοδαπών κρατουμένων και στον αριθμό των ανηλίκων που φυλακίζονται. Από τους κρατουμένους, σχεδόν οι μισοί έχουν κατηγορηθεί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Το τελευταίο δεν συνιστά ελληνική ιδιαιτερότητα. Αλλά το πρόβλημα των ουσιών στη φυλακή οξύνεται μέσα στο πλέγμα των ελληνικών πρακτικών.


Ακολουθεί για ιστορικούς πλέον λόγους, η ανακοίνωση:

Όχι στο Όνομά μας

“Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.

–Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08


“Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”
-Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08


Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.

Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά 417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.

Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.

Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
.

Σχόλια

Ο χρήστης Φειδίας είπε…
«Είμαστε πρωταθλητές στο ποσοστό αλλοδαπών κρατουμένων»

Είμαστε «πρωταθλητές» στο ποσοστό αλλοδαπών κρατουμένων επειδή, απλούστατα, είμαστε πρωταθλητές στο ποσοστό αλλοδαπών κατοίκων γενικώς. (Και μάλιστα παρανόμως και ανεξελέγκτως εισελθόντων στην χώρα αλλοδαπών.) Να μην κλείνουμε τα μάτια σε αυτό.

Στα υπόλοιπα συμφωνώ εν πολλοίς και εγώ, ανεξαρτήτως εάν είναι Έλληνες ή αλλοδαποί ή κρατούμενοι. (Και ούτε πρέπει η γενικότερη απουσία ευνομίας να μάς βάζει στον πειρασμό -που ομολογουμένως συχνά γίνεται- να λέμε άκριτα, αν όχι αναίσθητα, «καλά να πάθουν τα καθάρματα». Ένα λάθος δεν διορθώνεται με δεύτερο λάθος...)
Ο χρήστης Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε…
Τάλω, είσαι υπέρ ή κατά της ανέγερσης νέων φυλακών; Αν υπέρ, γιατί δεν το αναγράφεις ως αίτημα; Αν κατά, γιατί;
Ο χρήστης talos είπε…
Δεν θεωρώ ότι είμαι εγώ που θα πρέπει να διατυπώσω αιτήματα, αναπαράγω τα αιτήματα των κρατουμένων στο ποστ αυτό με κάποια σχόλια, αλλά σίγουρα πρέπει να δημιουργηθούν νέες φυλακές και ειδικά κρατητήρια για προφυλακίσεις.
Δεν είμαι σίγουρος γιατί το λες σαν να διαφωνούσα πάντως. Ούτε για τις υποδομές στα νοσοκομεία και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών π.χ. έγραψα συγκεκριμένα.
Ο χρήστης Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε…
Τάλω, οι κρατούμενοι είναι μάλλον απίθανο να περιλάβουν στα αιτήματά τους την ανέγερση νέων φυλακών. Κατά τα άλλα, είναι εύκολο, βολικό και ανώδυνο να ζητά κανείς νοσοκομεία, υποψιάζομαι όμως ότι ελάχιστοι από τους εξ ευωνύμων υπερασπιστές των εγκληματιών είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το ηθικό, πολιτικό, οικονομικό κόστος του να ζητήσουν επαρκείς νέες φυλακές και μάλιστα ως επείγουσα πρώτη προτεραιότητα. Εκτιμώ την απάντησή σου. [Στον Κορυδαλλό υπάρχουν μόνο προσωρινά κρατούμενοι και μεταγόμενοι για να δικαστούν. Σπουδαία τα λάχανα].
Ο χρήστης ΣΠΙΘΑΣ είπε…
talos,είπε:

"Δεν θεωρώ ότι είμαι εγώ που θα πρέπει να διατυπώσω αιτήματα, αναπαράγω τα αιτήματα των κρατουμένων στο ποστ αυτό με κάποια σχόλια."


Και,..
"Ούτε για τις υποδομές στα νοσοκομεία και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών π.χ. έγραψα συγκεκριμένα.
.......................

@ talos
Τις παραπάνω απόψεις σου τις θεωρώ ως προσωπικές θέσεις αρχών και αντιλήψεων απέναντι στα "κοινωνικώς δρώμενα."

Παρομοίως σκεπτόμενος και ακριβώς για τους παραπάνω λόγους επέλεξα και έκανα λινκ το ποστ σου για το συγκεκριμένο θέμα.

Καλό Σ/Κ.
Ο χρήστης talos είπε…
Αθ. Αναγνωστόπουλος: Σε σχέση με τους "εξ ευωνύμων" που λες, μια πολύ πρόχειρη αναζήτηση στο Google μου βγάζει π.χ. μια ερώτηση του Παπαδημούλη στην Κομισιόν για το τι έγιναν τα λεφτά που πήραμε μεταξύ άλλων και για την ανέγερση νέων καταστημάτων.

Αν δεν κάνω λάθος οι κρατούμενοι είναι εναντίον νέων φυλακών "συνεχούς παρακολούθησης" και όχι εναντίον νέων φυλακών γενικά. Και επιμένω ότι αν αληθεύει (δεν το γνωρίζω) πως οι μισοί είναι μέσα για ναρκωτικά και το 30% είναι προφυλακισμένοι, τότε δεν θέλουμε νέες φυλακές, νέους νόμους θέλουμε, και νέα κρατητήρια προφυλάκισης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση