Το παιχνίδι δεν είναι ντόμινο είναι το "πού είν' ο παπάς"


Ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά κατά τον ΣΚΑΪ εξαιτίας του "ράλι του πετρελαίου":
Η εκτίναξη των τιμών του "μαύρου χρυσού" προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων και στην ελληνική αγορά, με αυξήσεις σε καύσιμα, υπηρεσίες και ευρύ φάσμα καταναλωτικών προϊόντων.

Άντε πάλι: Σε προηγούμενο ποστ - τέλη Νοεμβρίου (προ τριμήνου δηλαδή), είχαμε αφήσει το πετρέλαιο Brent στα 65 περίπου Ευρώ το βαρέλι, κοντά στα επίπεδα του Ιουλίου του 2006. Σήμερα με το Brent να κλείνει στα 100,57 Δολάρια και το Ευρώ στα 1.5127 δολάρια η τιμή του βαρελιού του Brent είναι στα ~66.49 Ευρώ περίπου, ενώ στις αρχές Γενάρη ήταν στα 67,85 Ευρώ.

Έτσι, αν αληθεύει η δήλωση του ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ πως:

"...η τιμή των καύσιμων έχει αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο κατά 20% επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς."


Θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει αυτό την προέλευση αυτού του 20%, αν γίνεται...

Σχόλια

Ο χρήστης nik-athenian είπε…
Αγαπητέ Τάλω, αυτή τη φορά συμφωνώ πλήρως μαζί σου. Όλο το παιχνίδι της αύξησης της τιμής του πετρελαίου είναι κατά 90% κερδοσκοπικό και με αντιασιατικές προεκτάσεις, και δεν στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα προσφοράς και ζήτησης.
Κάθε βδομάδα, χρησιμοποιούνται μερικοί μπρόκερς να κλείσουν συμβόλαια τραβώντας τις τιμές του πετρελαίου προς τα επάνω. Αν εκείνες τις μέρες δεν στραβώσει τίποτα στην υπόλοιπη αγορά, η τιμή παγιώνεται και πάμε την άλλη βδομάδα για ψηλότερα.
Αν κάποιοι δείκτες καταναλωτή ή εργασίας δείξουν ότι υποχωρούν, μαζεύεται πίσω η αύξηση και περιμένουν την επόμενη ευκαιρία.
Πάντως οι Ευρωπαίοι σ' αυτή τη φάση δεν πολυνιάζονται, γιατί με τα επιτόκια που έχουν και την αντιστοιχία του ευρώ, μαζεύουν τώρα τα αποταμιευόμενα χρήματα της Ασίας και των άλλων αναπτυσσόμενων χωρών. Όσο θα έχουν τις εισροές των ξένων χρημάτων και πουλάνε χρεόγραφα, θα σφυρίζουν αδιάφορα.
Ο χρήστης nik-athenian είπε…
Ας παρακολουθήσουμε και το παιχνίδι που ήδη έχει αρχίσει και αναμένεται ο καλπασμός του στο τέλος του 2008 και ύστερα.
Τα αγροτικά προϊόντα θα σκαρφαλώσουν σε δυσθεώρητα ύψη σε παγκόσμια κλίμακα.
Εμπρός στο δρόμο που χάραξε το πετρέλαιο.
Ο χρήστης Lion είπε…
Οι μπροκερς και οι εργοδοτες τους εχουν εναν και μοναδικο σκοπο (να κερδισουν χρηματα) και οχι το πως θα κανουν την ζωη δυσκολη στον ελληνα καταναλωτη.
Ενας μπροκερ κερδιζει χρηματα κανοντας τις σωστες προβλεψεις. Και ειναι πανευκολο για εναν μπροκερ να κερδισει λεφτα τοσο με ανοδικες οσο και με πτωτικες τιμες.

Ο μπροκερ γραφει στα (πολυ) παλια του παπουτσια το αν κερδισε 10.000.000 ευρω απο την ανοδο της τιμης του πετρελαιου ειτε απο την πτωση της.

Η τιμη του πετρελαιου και οι διακυμανσιες της οφειλονται σε παρα πολλους παραγοντες (μακαρι να τους ηξερα ολους - θα γινομουν μπροκερ). Ενας απο αυτους ειναι η αναπτυξη των ασιατικων χωρων που βασιζεται - δυστυχως - στο πετρελαιο.

Τωρα το γιατι στην Ελλαδα σας περνανε για κοροϊδα με το 20% των αυξησεων, ειναι αλλο θεμα. Για την κοροϊδια δεν φταινε οι μπροκερς παντως.
Ο χρήστης nik-athenian είπε…
Αγαπητέ Dralion δεν εκφράστηκα στο προηγούμενο σχόλιό μου με την απαραίτητη ακρίβεια.
Σχετικά με τους brokers, περιέγραψα μόνο τον μηχανισμό με τον οποίο οι τελευταίοι ως εντολοδόχοι των εταιριών και των κρατών παραγωγής τραβάνε τις τιμές του πετρελαίου προς τα επάνω.
Και βέβαια δεν ισχυρίζομαι ότι στη συνέχεια τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών για τον καταναλωτή τις τραβάνε οι brokers. Εκεί έχουμε τις ντόπιες κερδοσκοπικές δυνάμεις που σε περίοδο αρχής ύφεσης σε όγκο πωλήσεων, προσπαθούν να ρεφάρουν με άνοδο τιμών.
Οι αυξημένες τιμές τροφίμων, νομικών και ιατρικών υπηρεσιών, μας λένε ότι αποδίδονται στην τιμή του πετρελαίου.
Ακόμα δηλαδή μεγαλύτερη στρέβλωση μιας υποτιθέμενης ελεύθερης αγοράς.
Έτσι όμως έχουν μάθει, έτσι πορεύονται. Είμαστε πράγματι άξιοι της τύχης μας.
Ο χρήστης Lion είπε…
Αγαπητε nik-athenian, ευχαριστω για τις εξηγησεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση