Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια διόρθωση σχετικά με τον τίτλο του προηγούμενου ποστ


Ο τίτλος της αμέσως προηγούμενης ανάρτησής μου δεν ήταν ακριβής. Η Κίνα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να φιμώσει τους διαφωνούντες απλά δεν τους προλαβαίνει όλους. Επειδή μοιάζει, όπως είπα, να αποτελεί πρότυπο δημοκρατίας για την Ελληνική κυβέρνηση (και μεγάλη μερίδα του δημοσιογραφικού και πολιτικού κόσμου) μεταφέρω αυτούσιες μερικές εξελίξεις από το 2005 που μπορούν να θεωρηθούν οιονεί συμβουλές για τον Έλληνα νομοθέτη:

RFA: China Closes Dissident Blog Nominated for Award:
"But increasingly sophisticated filtering software supplied by Western technology companies, makes it possible for China’s Web police to block online content containing material the government considers subversive.

Among the list of words or phrases currently censored by Internet service providers are “democracy,” “human rights,” “Tibet independence,” and “June 4, 1989.”

China has recently required independently hosted bloggers to complete a lengthy and costly registration process in which they submit their personal details to the authorities, and closed prominent several key online discussion forums which reported sensitive material
."


Σημειώνω ότι οι μεγάλες διαδικτυακές εταιρίες, λειτουργούν σαν ρουφιάνοι σε παρόμοιες περιπτώσεις - προς γνώση και συμμόρφωση. Επίσης σημειώνω ότι ο πανικός των εξουσιομανών με το διαδίκτυο είναι πανταχού παρών, απλά μπαίνει σε άλλα συμφραζόμενα και χρησιμοποιεί άλλες δικαιολογίες.

[Πάντως ο ισχυρισμός μου σχετικά με την ύπαρξη μεθόδων μέσω των οποίων το μικρό ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που σκοπεύει να διαπράξει κακούργημα μπορεί να το κάνει εύκολα παρά την οιαδήποτε νομοθεσία ισχύει. Αν βάλεις encryption+tor+κάτι τέτοιο (ίσως και σε freeware)+κάτι τέτοιο αν είσαι πολύ δύσκολος, συνδεθείς μέσω δημόσιου ασύρματου δικτύου ή καρτοκινητού μέσω κλεμένου τηλεφώνου και δεν επικοινωνείς μέσω email με κάτι τέτοιο, δεν ζηλεύω τον κυβερνοτζειμσμπόντ που θα κληθεί να σε ανακαλύψει. Οπότε η κάθε είδους απαγόρευση εμένα που βαριέμαι (ή π.χ. τον old-boy που δεν τα ξέρει) πλήττει...]

Σχόλια

Ο χρήστης lazopolis είπε…
Άραγε αν πάω σε ένα internet cafe, ανοίξω ένα mail account πρώτα και ένα λογαριασμό στο blogger έπειτα, και ποστάρω δυσφημιστικά από διαφορετικό καφέ κάθε φορά, πώς στον πούτσο θα με ανακαλύψουν;;;

(αναδημοσίευση από το yet :) )

Επίσης αυτά που λέει ο μάστορας εδώ σου φαίνονται σχετικά;
Ο χρήστης talos είπε…
Άραγε αν πάω σε ένα internet cafe, ανοίξω ένα mail account πρώτα και ένα λογαριασμό στο blogger έπειτα, και ποστάρω δυσφημιστικά από διαφορετικό καφέ κάθε φορά, πώς στον πούτσο θα με ανακαλύψουν;;;

Εξαρτάται από το πόσο ενδιαφέρονται να σε βρουν. Π.χ αν ξέρουν το καφέ, βρίσκουν μια κοντινή κάμερα (παρακολούθησης) με βάση την αρχειοθετημένη εικόνα και την γνώση του πότε βγήκες από τον υπολογιστή που χρησιμοποίησες. Μετά στο επόμενο καφέ από το οποίο πόσταρες κάνουν το ίδιο κοκ και έχουν την μάπα σου καταγεγραμμένη. (OK σενάριο για παρανοϊκούς - μην ξεχνάς και τους δορυφόρους!).

Ο μάστορας έχει, με την στενή έννοια του όρου, δίκιο στο ότι δεν αρκεί η IP από μόνη της. Όπως λες και συ το θέμα είναι πως ο ISP σου έχει αρχεία των διευθύνσεων IP. Δες μια παρόμοια περίπτωση στο Ισραήλ προ καιρού (δες κυρίως την θέση της Google επό του θέματος της αποκάλυψης της IP μέσω ένδικων μέσων. Επίσης σχετικό άρθρο εδώ όπου αναφέρονται τα εξής:

"In a post on the Google Public Policy Blog, Alma Whitten, a software engineer, points out that often the I.P. address assigned to any one computer is changed on a regular basis by the Internet provider that services that computer.

Google, she writes, strongly supports “the idea that data protection laws should apply to any data that could identify you. The reality is though that in most cases, an I.P. address without additional information cannot.”

True enough. But it’s also true that if someone has your I.P. address, it makes it much easier to gather the additional information needed to identify you.

Think of an I.P. address as one of two keys needed to unlock a door. Just because the second key is needed too, doesn’t mean the first key shouldn’t also be protected.

In the case of dynamic I.P. addresses — those that are periodically changed — the other key is held by the Internet providers themselves. And they are routinely forced to provide information about which customer was assigned what I.P. address at a given time in response to legal proceedings. "
Ο χρήστης lazopolis είπε…
Ωραίο το άρθρο στους NYT, απαντάει, στα σχόλια, και στην επόμενη ερώτηση τη σχετική με τις mac addresses.

-> Γιατί χρειάζεται η συνδρομή του google για τον εντοπισμό μου, όμως; Ο ISP δεν έχει την IP address του προορισμού του πακέτου; Αν ναι, μπορεί ευκολότατα να στέλνει ένα report κάθε φορά που ο οποιοσδήποτε κάνει login στην admin σελίδα του press-kiribati.blogspot.com, π.χ. και να σε τσακώνουν ακαριαία πριν προλάβεις να βγείς κι από το καφέ!!! Αυτό απαιτεί την ταυτόχρονη και online συνεργασία των βασικών τουλάχιστον ISP στη χώρα (και να ξέρεις και ποιά είναι η χώρα).
Ο χρήστης talos είπε…
laz: Έχω την αίσθηση ότι ο ISP δεν γνωρίζει αν έχεις κάνει log-in σε λογαριασμό σου στον blogger (Ούτε ποια είναι η Bloggerική ταυτότητά σου).

Πάντως ο/η Dralion επιμένει πως δεν γίνεται κάτι που έχει γίνει ήδη χιλιάδες φορές ανά τον κόσμο. Προφανώς και έχουν log files οι ISP και κάθε είδους πάροχοι. Το μόνο ζήτημα είναι πόσο τα κρατάνε, και περί αυτού ήταν η φασαρία με το data retention directive της ΕΕ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …